4 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 4 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα το Facebook, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου 2004 με την ονομασία Thefacebook και ιδρυτή τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. 
Όσον αφορά... ανθρώπους που γεννήθηκαν σαν σήμερα θα ξεχωρίζαμε την ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς (1013-2005), μια Αφροαμερικανή μοδίστρα, η οποία προκάλεσε σάλο με την τολμηρή - για τα δεδομένα της εποχής - κίνηση της να μην παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα, όπως επιβαλλόταν από το νόμο να γίνει, την 1η Δεκεμβρίου 1955. Με την κίνηση της αυτή, η Παρκς άνοιξε το δρόμο για την έκρηξη του κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των έγχρωμων πληθυσμών στη χώρα που ήθελε να παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να τα τηρεί στο εσωτερικό της.
Ανάμεσα σε γνωστές προσωπικότητες που σήμερα ζουν και θα γιορτάσουν τα γενέθλια τους, περιλαμβάνεται ο θρύλος της ροκ σκηνής Άλις Κούπερ (γενν. το 1948), η Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός Νάταλι Ιμπρούλια (γενν. το 1975), αλλά και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Τζιοβάνι, (γενν. το 1972), από τους πιο αγαπημένους των φιλάθλων της πειραϊκής ομάδας.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αγκόλα γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, που αναφέρεται στην έναρξη της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης κατά των Πορτογάλων αποικιοκρατών στις 4 Φεβρουαρίου 1961, δεκατέσσερα χρόνια πριν την ανεξαρτησία της χώρας. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ και η Αγκόλα μετατράπηκε από καταπιεσμένη αποικία σε χώρα υποδοχής των Πορτογάλων μεταναστών.
Στη Σρι Λάνκα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς, σαν σήμερα το 1948 -τότε ονομαζόταν Κεϋλάνη..
Στο Μεξικό γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, όπως κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, που αναφέρεται στην επέτειο από την υιοθέτηση του Συντάγματος της χώρας ("Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos") στις 5 Φεβρουαρίου 1917. 
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και θεραπείας των διαφόρων μορφών καρκίνου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 4 Φεβρουαρίου 1843 πέθανε η σημαντικότερη φυσιογνωμία της Ελληνικής Επανάστασης, ο "Γέρος του Μωριά", Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από εγκεφαλικό. Το προηγούμενο βράδυ, ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στα ανάκτορα για τη γιορτή της επιστροφής του Όθωνα και της Αμαλίας. Όπως διαβάζουμε στην Ιστορία του Τρύφωνος Ευαγγελίδου, ο "Γέρος του Μωριά" βρισκόταν στο χορό μέχρι τις 11 το βράδυ, οπότε επέστρεψε στο σπίτι του. Στις 4 τα ξημερώματα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.
Η συγκίνηση ήταν μεγάλη σε όλη την Αθήνα, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Από το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 το πρωί της επομένης ημέρας, οπότε έγινε η κηδεία, πλήθος κόσμου συνωστιζόταν στην οικεία του για ν' αποτιμήσει ύστατο φόρο τιμής. Η κηδεία έγινε στο ναό της Αγίας Ειρήνης, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που εκφώνησαν επικήδειους λόγους πλέκοντας το εγκώμιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1843, η εφημερίδα ΑΙΩΝ έγραφε στο ρεπορτάζ:
"Άμα ήρχιζε καταυγάζων τας κορυφάς του Υμηττού ο ήλιος της 4ης Φεβρουαρίου, φωνή εις την πόλιν άπασαν ηκούσθη βαρεία, Απόπληκτος αποθνήσκει ο Γέρως!! Την φωνήν αυτήν συγκινήσασαν εν ακαρεί τας καρδίας όλων, ηκολούθησε συρροή πολιτών πολλών κατά την οικίαν τούτου, και μοιρολόγιον γοερόν
"Σε κλαίνε χώραις και χωριά"
ήγγειλε περί την ώραν ενδεκάτην, ότι εις την ζωήν δεν υπάρχει πλέον ο μέγας πολίτης της Επαναστάσεως, Θεόδωρος Κωλοκοτρώνης.
Αύτη βαθυτάτη περιέχυσε δακρύων πικρών τους οφθαλμούς εκάστου. Εθρήνει το πιστόν εις την Ανατολικήν Εκκλησίαν του τέκνον ο ευσεβής ιερεύς, τον νουνεχή και πατριώτην Αρχηγόν ο γενναίος στρατιώτης, των εθνικών δικαίων του το δημοτικόν προστάτην ο καλός πολίτης, τον μεγαλόψυχον και αμνησίκακον άνδρα ο εχθρός, τον πιστόν και ενάρετον σύντροφον ο φίλος, της Πνυκός τον εβδομηντακοντούτην και απλοϊκόν σύμβουλον η νεολαία. Εντεύθεν μία από τους στόματος όλων εξήρχετο φωνή μετά στεναγμού, Εχάσαμεν τον Γέρον, δεν έχομεν πλέον την σκιάν του αναγκαίου Κωλοκοτρώνου!!"
Όσον αφορά την κηδεία του "Γέρου", η εφημερίδα τη χαρακτήριζε "φαινόμενον μοναδικόν, διότι δεν θέλει ίσως υπάρξει άλλος Θεόδωρος Κωλοκοτρώνης, ενώ δεν υπάρχει πλέον Ελληνική των 1821 Επανάστασις".
[Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στον σύνδεσμο: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πριν την Επανάσταση του 1821 και ο θάνατος του στις 4 Φεβρουαρίου 1843.]

Στις 4 Φεβρουαρίου 1861, ένα μήνα πριν την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίνκολν ως προέδρου των ΗΠΑ, αντιπρόσωποι επτά αμερικανικών πολιτειών (Νότια Καρολίνα, Μισισίπι, Φλόριντα, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα και Τέξας) συναντήθηκαν στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όπου ίδρυσαν τη Συνομοσπονδία (Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής, όπως ήταν η επίσημη ονομασία) με πρόεδρο τον Τζέφερσον Ντέιβις. Δυο μήνες μετά, στις 4 Απριλίου, θα ξεσπούσε και τυπικά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα διαρκούσε περίπου 4 χρόνια. Αρχικά, στη Συνομοσπονδία  προσχώρησαν άλλες τέσσερις πολιτείες (Βιρτζίνια, Αρκάνσας, Τενεσί και Βόρεια Καρολίνα), όμως τελικά ο πόλεμος θα τελείωνε με την επικράτηση των Βορείων.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1949, ανακοινώθηκε ραδιοφωνικά η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να "απαλλάξει των καθηκόντων του" το Μάρκο Βαφειάδη, πρώην αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού. Η επίσημη ανακοίνωση αναφερόταν αόριστα σε λόγους υγείας, αν και στην πραγματικότητα ήταν το επιστέγασμα της στρατηγικής κρίσης που ταλάνιζε το ΚΚΕ τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τον ελληνικό εμφύλιο.
Η ανακοίνωση είχε ως εξής:
"Ανακοίνωσις της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.:
Στις 30-31 του Γενάρη 1949 συνήλθε στο Γράμμο η πέμπτη ολομέλεια του ΚΚΕ μαζί με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου. Στην ολομέλεια πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Κ.Ε. Ελέγχου. Η ολομέλεια συζήτησε τα παρακάτω θέματα:
1) Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη νίκη. Μπροστά στην αποφασιστική καμπή. - Εισηγητής ο σύντροφος Ζαχαριάδης.
2) Η δεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση στο ΚΚΕ - Εισηγητής ο σύντροφος Μήτσος Βλαντάς.
3) Αλλαγές στη σύνθεση της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Οι αποφάσεις της 5ης ολομελείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, πάρθηκαν ομόφωνα και δημοσιεύονται παρακάτω:
Παίρνοντας υπ' όψι τις ανάγκες του κινήματος, η 5η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ επέφερε ορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Στο τέλος η ολομέλεια έβγαλε παμψηφεί Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. από τα παρακάτω μέλη:
Ταχτικά: Ν. Ζαχαριάδης, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Παρτσαλίδης, Β. Μπαρτζιώτας, Μ. Βλαντάς.
Αναπληρωματικά: Α. Στρίγκας, Π. Ρούσσος, Γ. Βοντίτσιος, Γούσης.
Η 5η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, παίρνοντας υπ' όψι της ότι από πολλούς μήνες οι σύντροφοι Χρύσα Χατζηβασιλείου και Μάρκος Βαφειάδης είναι βαριά άρρωστοι και δεν μπορούσαν πια να ανταποκριθούν στα σοβαρά καθήκοντα που τους είχε αναθέσει η Κ.Ε. του ΚΚΕ, αποφάσισε ομόφωνα να τους απαλλάξει από κάθε κομματική δουλειά.
Λεύτερη Ελλάδα - Γράμμος 31 του Γενάρη 1949.
Η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε.".
Η είδηση της απομάκρυνσης του Βαφειάδη πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης - και όχι άδικα - που διαπίστωναν βαθύ ρήγμα ανάμεσα στον "τατοϊστή" Βαφειάδη και στο "σταλινικό" Ζαχαριάδη., όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα βρετανικών και γαλλικών εφημερίδων. Να σημειωθεί ότι το 1950 ο Βαφειάδης διαγράφτηκε πλήρως από το ΚΚΕ, επανήλθε λίγα χρόνια αργότερα, όμως διαγράφτηκε εκ νέου - οριστικά αυτήν τη φορά - το 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου