6 Φεβρουαρίου 2013

Αυτό θα πει τύχη! Βρήκε στα σκουπίδια πίνακα αξίας 4.600 ευρώ!


Πριν 25 χρόνια, ένας κάτοικος του Κέιπ Τάουν ανακάλυψε σ' ένα σωρό σκουπιδιών έναν πεταμένο πίνακα ζωγραφικής, που απεικόνιζε ένα παραθαλάσσιο τοπίο (βλ. την αρχική φωτογραφία). Οι ένοικοι ενός σπιτιού μετακόμισαν αφήνοντας πίσω τους άχρηστα αντικείμενα και ο φίλος μας πήγε για να τα μαζέψει και να τα πετάξει στο χώρο ταφής των απορριμάτων. Καθώς, όμως, του άρεσε ο πίνακας, αποφάσισε να τον κρατήσει στο σπίτι του. Δεν ήξερε, όμως, ότι κρατούσε ένα μικρό θησαυρό. 

Πριν λίγο καιρό, διάβασε σε  εφημερίδα την αγγελία ενός εκτιμητή πινάκων και σκέφτηκε να ζητήσει την εκτίμηση του. Έτριψε τα μάτια του από την έκπληξη, όταν έμαθε ότι ο πίνακας που είχε βρει στα σκουπίδια πριν τόσα χρόνια άξιζε για 25.300 ραντ - ή περίπου 2098 ευρώ Επικοινώνησε μ' έναν οίκο δημοπρασιών και τελικά κέρδισε πολύ περισσότερα χρήματα, καθώς ο πίνακας πωλήθηκε έναντι 55.500 ραντ, δηλαδή  πάνω από 4.600 ευρώ - πολύ περισσότερο από την αρχική τιμή.
Τι πίνακας ήταν αυτός; Το είχε φιλοτεχνήσει η διάσημη στην πατρίδα της Νοτιοαφρικανή ζωγράφος Ρουθ Πρόουζ (Ruth Prowse, 1883-1967), το σπίτι της οποίας σήμερα χρησιμοποιείται ως γκαλερί (The Ruth Prowse Art Centre), ενώ ο πολύτιμος πίνακας που είχε πεταχτεί στα σκουπίδια απεικόνιζε την ακτή The Bluff της πόλης Durban - η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας. Ο τύπος που τον ανακάλυψε, όμως, δεν μπορούσε να αναγνωρίσει την περιοχή, καθώς ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 1913, όταν η περιοχή δεν είχε ακόμη αξιοποιηθεί κι επομένως ήταν αγνώριστη. 
Είναι αυτός ο πιο - απρόσμενα - τυχερός άνθρωπος του κόσμου; Σίγουρα, πάντως, εκείνοι που θα κλαίνε, είναι οι αρχικοί ιδιοκτήτες του πίνακας που πέταξαν στα σκουπίδια ένα τόσο πολύτιμο αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου