5 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 5 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ποδοσφαιρομάνα είναι η 5η Φεβρουαρίου. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο (γενν. το 1985), ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Κάρλος Τέβεζ (γενν. το 2984), ο Έλληνας διεθνής Λούκας Βύντρα (γενν. το 1981), ενώ οι παλιότεροι θα θυμούνται και τον Σάββα Κωφίδη, πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, που γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1961.
Σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα, αλλά δεν βρίσκονται στην ζωή, υπήρξαν ο Γάλλος επιχειρηματίας Αντρέ Σιτροέν (1878-1935), ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου (1919-1996), ο οποίος σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι το θάνατο του.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο κρατίδιο του Σαν Μαρίνο σήμερα είναι διπλή γιορτή. Γιορτάζει η Αγία Αγάθη (ή Αγκάθα, που θεωρείται η προστάτιδα της χώρας μαζί με τον Άγιο Μαρίνο), η οποία μαρτύρησε επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου στις αρχές του 3ου αιώνα. Παράλληλα, σήμερα είναι και η Ημέρα της Απελευθέρωσης από την ολιγόμηνη εξουσία του καρδινάλιου Αλμπερόνι στις 5 Φεβρουαρίου 1740.
Στο Πακιστάν σήμερα είναι η Ημέρα Αλληλεγγύης στο Κασμίρ, που βρίσκεται υπό ινδική "κατοχή" σύμφωνα με τους Πακιστανούς. Άλλωστε, η Ινδία και το Πακιστάν πολέμησαν δύο φορές για το Κασμίρ (1947 και 1965), τα σύνορα του οποίου δεν είχαν συμφωνηθεί πριν την ανεξαρτησία των δύο κρατών, με τη μεν Ινδία να το θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της, το δε Πακιστάν να προτάσσει τη βούληση των Μουσουλμάνων κατοίκων του.
Στο Μπουρουντί η σημερινή μέρα ονομάζεται Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Σαν σήμερα το 1991, οι κάτοικοι της χώρας ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία (88%) τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος και τον παραμερισμό των όποιων παθών του παρελθόντος μεταξύ των δύο κυριότερων φυλών που κατοικούν στη χώρα, τους Χούτου και τους Τούτσι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 5 Φεβρουαρίου 62 μ.Χ., ένας ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Πομπηία προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, 17 χρόνια πριν την έκρηξη του Βεζούβιου, τον Αύγουστο του 79 μ.Χ.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1959 ξεκίνησαν στην Ζυρίχη οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου με την πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές. Έξι μέρες αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου, θα υπογραφόταν η τελική συμφωνία που θα αναγνώριζε τη δημιουργία ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1966, ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη λίμνη των Κρεμαστών στην Ευρυτανία στις 4.02΄ το πρωί συγκλόνισε την περιοχή, ενώ προκάλεσε το θάνατο μίας γυναίκας, τον τραυματισμό άλλων είκοσι, ενώ 4.000 περίπου υπολογίζονταν οι άστεγοι από τις καταρρεύσεις οικιών σε 20 χωριά.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1979 έγινε στο Γουδί η κατάταξη των πρώτων γυναικών στρατιωτών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - παράξενες ειδήσεις:
Ινδοί αστρολόγοι που είχαν προβλέψει ότι στις 5 Φεβρουαρίου 1962 επρόκειτο να... καταστραφεί ο κόσμος λόγω της συζυγίας επτά πλανητών, έπεσαν θύμα ξυλοδαρμού από εξαπατημένους, αφελείς πολίτες στο Ταζ Μαχάλ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας να δουν τον πλανήτη να καταστρέφεται. Πενήντα ένα χρόνια μετά, οι εσχατολογικές προφητείες συνεχίζονται....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - gossip:
5 Φεβρουαρίου 1960: "Θέλω να συμφιλιωθώ με τη Μαρία, αλλά, βεβαίως, εκείνη θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα! Μία μητέρα πρέπει να έχει τον εγωισμό της!", δήλωσε από τη Νέα Υόρκη η Ευαγγελία Κάλλας, μητέρα της διάσημης Ελληνίδας υψιφώνου, στα πλαίσια συνέντευξης για να διαφημίσει το επικείμενο βιβλίο της, "Η κόρη μου Μαρία Κάλλας".
Αν και δεν έλειψαν τα θετικά σχόλια για την κόρη της ("Η Μαρία δεν φοβάται τίποτε στην ζωή. Είναι πολύ σκληρός χαρακτήρας. Εάν ήταν λιγότερο σκληρή δεν θα έφθανε ασφαλώς εκεί που βρίσκεται σήμερα"), δεν έλειψαν όμως και οι μπηχτές:
"Η Μαρία ισχυρίζεται ότι είναι αυτοδημιούργητη. Και όμως! Εγώ ήμουν εκείνη που έπεσα κυριολεκτικά στα πόδια ενός μουσικοδιδασκάλου των Αθηνών για να τη δεχθεί ως μαθήτρια. Εγώ ήμουν εκείνη που είχα γνωριμίες στο Εθνικό Ωδείο των Αθηνών και που κατάφερα να τη δεχθούν... Έχω να δω τη Μαρία έντεκα χρόνια. Δεν την άκουσα να τραγουδά παρά μόνο σε δίσκους, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Κάποτε θέλησα να παρακολουθήσω μια παράσταση της στην όπερα της Νέας Υόρκης, αλλά, δυστυχώς, ήταν πολύ ακριβό για μένα το εισιτήριο"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου