6 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 6 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν (1911-2004) γεννήθηκε σαν σήμερα και μάλιστα η πολιτεία της Καλιφόρνια, από όπου και ο τόπος καταγωγής του και της οποίας υπήρξε κυβερνήτης για οκτώ χρόνια, έχει αφιερώσει τη σημερινή ημέρα στη μνήμη του.
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου και άφησαν πίσω το στίγμα τους υπήρξαν ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τριφό (1932-1984) και ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ (1945-1981). 
Σε καμία περίπτωση δεν θα την κατατάσσαμε μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων, όμως έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία σύντροφος του Αδόλφου Χίτλερ. Πρόκειται για τη φωτογράφο και μοντέλο Εύα Μπράουν, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1912.
Σημαντικοί άνθρωποι που βρίσκονται στην ζωή και θα σβήσουν σήμερα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων τους είναι ο τραγουδιστής των Guns n Roses Αξλ Ρόουζ (γενν. το 1962), ο βραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος Τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Σβέρακ (γενν. το 1965), αλλά και η παλιά ντίβα του Χόλιγουντ Ζα Ζα Γκαμπόρ, γνωστή για τους εξωφρενικά πολλούς γάμους της (εννιά συνολικά, αν και με τον νυν σύζυγο της είναι παντρεμένοι από το 1986), η οποία σήμερα κλείνει αισίως τα 96!
Αν έχετε μουσικές μνήμες από τα τέλη της δεκαετίας του '80, σίγουρα θα θυμάστε ένα χαρούμενο τραγούδι με τίτλο "Never Gonna Give You Up". Το τραγουδούσε ο Βρετανός Ρικ Άστλεϊ, ο οποίος έχει κι αυτός σήμερα τα γενέθλια του, καθώς γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1966. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Νέα Ζηλανδία γιορτάζεται η επέτειος από τη σύναψη της Συνθήκης Γουαϊτάνγκι (Waitangi Day) στις 6 Φεβρουαρίου 1840, με την οποία η Νέα Ζηλανδία απέκτησε κρατική υπόσταση για πρώτη φορά, μέσα στα πλαίσια της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας, οι Μαορί, δε συμμερίζονται το εορταστικό πνεύμα της γιορτής αυτής, ενώ υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και ως προς το περιεχόμενο της συνθήκης. Σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο, η Βρετανία φερόταν να είχε αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ο διοριζόμενος κυβερνήτης θα διοικούσε τις υποθέσεις της χώρας. Αντίθετα, σύμφωνα με τους Μαορί η συνθήκη του Waitangi απλά αναγνώριζε στο βρετανικό θρόνο ένα δικαίωμα διακυβέρνησης για την προστασία της χώρας, ενώ οι ίδιοι διατηρούσαν το δικαίωμα να διαχειρίζονται μόνοι τους τις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Οι Σαάμι (κοινώς Λάπωνες) είναι ένας λαός που ζει στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου. Δεν έχουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος, αλλά ζουν μοιρασμένοι στη Νορβηγία και στη Σουηδία. Έτσι, η σημερινή Ημέρα των Σαάμι δεν αποτελεί αργία γι' αυτούς, αλλά είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, καθώς σαν σήμερα το 1917 διοργανώθηκε το πρώτο Συνέδριο των Σαάμι στην πόλη Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. 

Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γενετικών Οργάνων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 6 Φεβρουαρίου 1922 ξεκίνησε την έκδοση της η εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα" του Δημήτρη Λαμπράκη, που μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετονομάστηκε σε "Βήμα" και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Δείτε μια διαφήμιση της εφημερίδας, που προανήγγειλε την κυκλοφορία της:


Στις 6 Φεβρουαρίου 1930, η Αλίκη Διπλαράκου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που διακρινόταν σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς κατακτώντας τον τίτλο της Μις Ευρώπη. 
[Περισσότερα για την εκλογή της Διπλαράκου τόσο ως Μις Ελλάς όσο και ως Μις Ευρώπη, μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη διεθνής διάκριση της ελληνικής ομορφιάς το 1930]

Στις 6 Φεβρουαρίου 1945, δύο μέρες μετά τη μυστική έναρξη της διάσκεψης των τριών "Συμμάχων" στη Γιάλτα (Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν), ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού παραδέχτηκε για πρώτη φορά την πραγματοποίηση της.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1946, το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία περί του ελληνικού ζητήματος. Αυτό αφορούσε την παρουσία βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα μετά τα Δεκεμβριανά. Το είχε θέσει η Σοβιετική Ένωση και απειλούσε τις βρετανο-σοβιετικές σχέσεις. Αν και η ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ήταν τεταμένη, τελικά οι αντιπρόσωποι της Μ. Βρετανίας και της ΕΣΣΔ θεώρησαν το θέμα ως λήξαν και αντάλλαξαν δημόσια χειραψία, προκειμένου να επισφραγίσουν τη συμφωνία τους. Λίγους μήνες μετά, βέβαια, θα ξεκινούσε στην Ελλάδα ο δεύτερος - ή κατ' άλλους ο τρίτος - γύρος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

6 Φεβρουαρίου 1952: "Ο Βασιλιάς πέθανε! Ζήτω η Βασίλισσα!", αναφώνησαν οι Βρετανοί, καθώς ο βασιλιάς της χώρας, Γεώργιος Στ΄, βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του στα ανάκτορα του Σάντριγχαμ - η εξοχική κατοικία της δυναστείας - τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από περισσότερα από 15 χρόνια βασιλείας. Ο θάνατος του ήταν αιφνιδιαστικός. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε και το επίσημο ανακοινωθέν των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ότι την ώρα του θανάτου του κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν βρισκόταν στο ανάκτορο. Ο Γεώργιος Στ' πέθανε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο ίδιος, αλλά και είχε πεθάνει ο πατέρας του, Γεώργιος Ε', το 1936. 
Κι επειδή το κενό εξουσίας δεν επιτρέπεται, τον διαδέχτηκε στα καθήκοντα του η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ, η δεύτερη στην ιστορία της Βρετανίας με αυτό το όνομα, η οποία αναχώρησε εσπευσμένα από την Κένυα, όπου βρισκόταν σε περιοδεία με το σύζυγο της. Να σημειωθεί ότι 267 χρόνια νωρίτερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1885, είχε ανέβει στο θρόνο ο τελευταίος Ρωμαιοκαθολικός βασιλιάς της Αγγλίας, Ιάκωβος Β΄. 

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958, το αεροπλάνο που μετέφερε τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι, όπου αγωνίστηκαν με την ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, πίσω στην Αγγλία, κατέπεσε κοντά στο Μόναχο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν 23, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν ποδοσφαιριστές της αγγλικής ομάδας (Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor και Liam "Billy" Whelan), καθώς και ο προπονητής Tom Curry, ο βοηθός του και ο γραμματέας του συλλόγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου