12 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι η "παρθένα δίαιτα", που υπόσχεται ότι μπορούμε να χάσουμε 7 κιλά σε 7 μέρες.


Μια από τις πολλές δίαιτες που υπόσχονται να μειώσουν το βάρος σου δραστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι και η "παρθένα δίαιτα". Ok, η ονομασία της είναι κάπως παραπλανητική - ειδικά στην ελληνική γλώσσα - καθώς "Virgin" είναι το επίθετο της διατροφολόγου που την εμπνεύστηκε και της χάρισε το όνομα της. Κατά τ' άλλα, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί και "δίαιτα του επτά", καθώς η JJ Virgin χρησιμοποιεί το σλόγκαν, "Παράτησε 7 τροφές - Χάσε 7 κιλά - Μόλις σε 7 μέρες", ενώ καλοπιάνει τους υποψήφιους πελάτες ενημερώνοντας τους: "Το πάχος δεν είναι δικό σου λάθος". 

Όπως  η συγγραφέας του βιβλίου "The Virgin Diet" εξηγεί στην ιστοσελίδα της (thevirgindiet.com/), προτείνει "άφθονες αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές τροφές για ν' ανακτήσετε την υγεία σας και να επαναφέρετε τον μεταβολισμό σας αποφεύγοντας τις επτά τροφές που είναι πιθανότερο να σας προκαλέσουν δυσανεξία". Η διαιτολόγος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι "ποτέ δεν θα αισθανθείτε πεινασμένοι και σε μία μόλις εβδομάδα θα χάσετε μέχρι και 7 κιλά. η κοιλιά σας θα ξεπρηστεί, θα κερδίσετε ενέργεια, θα καθαρίσετε με τις φλεγμονές, ενώ θα φαίνεστε και θα αισθάνεστε χρόνια νεότεροι".
Ουσιαστικά, η δίαιτα της Virgin εστιάζει στο να αποκόψουμε τις τροφές εκείνες, στις οποίες είμαστε δυσανεκτικοί, δηλαδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις αποδεχτεί είτε για λόγους τροφικής ευαισθησίας είτε λόγω ορμονών. Οι τροφές αυτές δεν είναι προκαθορισμένες ή κοινές, αλλά διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σε μας μένει απλά να τις ανακαλύψουμε κάνοντας ένα τεστ IgC. Γενικότερα, ορισμένα από τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις τροφές στις οποίες έχουμε δυσανεξία είναι: φούσκωμα, αέρια, δυσπεψία, κόπωση, οξυθυμία, διανοητική σύγχυση, κατήφεια και αύξηση του σωματικού βάρους. 
Όσον αφορά αυτή καθ' αυτήν την "παρθένα δίαιτα" - ή, αν προτιμάτε, τη "δίαιτα virgin" - η διαιτολόγος και συγγραφέας σημειώνει ότι αποτελείται από τρεις κύκλους. Πρέπει κατ' αρχήν να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας για 21 μέρες τις 7 τροφές που θεωρούνται γενικά ως περισσότερο δυσανεκτικές, δηλαδή αβγά, γαλακτοκομικά, σόγια, γλουτένη, φιστίκια, καλαμπόκι, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.
Στη συνέχεια πρέπει να εξατομικεύσουμε το πρόγραμμα και ν' ανακαλύψουμε ποιες από αυτές τις τροφές πραγματικά μας βλάπτουν μακροπρόθεσμα επανεισάγοντας δοκιμαστικά - για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων - μία-μία τις τροφές που προηγουμένως αφαιρέσαμε και, τέλος, ο τρίτος κύκλος περιλαμβάνει την πιστή τήρηση των νέων διατροφικών μας συνηθειών, όταν θα έχουμε πλέον ανακαλύψει ποιες τροφές είναι αποδεκτές από τον οργανισμό μας και ποιες όχι. 
Παράλληλα, στο βιβλίο της η JJ Virgin προτείνει και κάποιες τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε ως αντίβαρο σε όσες θ' αφαιρέσουμε λόγω δυσανεξίας. Μία τέτοια τροφή είναι και το "ρόφημα (σέικ) από ζεστά μούρα", για την παρασκευή του οποίου χρειαζόμαστε:
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα οποιουδήποτε είδους και/ή κεράσια
- 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 μεζούρα ζάχαρης σε σκόνη πρωτεϊνης για χορτοφάγους
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους κία
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
Όσον αφορά την εκτέλεση, κατ' αρχήν ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα μούρα (και/ή τα κεράσια) με το γάλα καρύδας, μέχρι να ζεσταθούν τα φρούτα. Σε άλλο μπολάκι χύνουμε λίγες κουταλιές της σούπας υγρά και συνδυάζουμε τη ζάχαρη σε μορφή σκόνης πρωτεΐνης για χορτοφάγους. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και το προσθέτουμε στο άλλο μείγμα των φρούτων με το γάλα καρύδας. Τέλος, ανακατεύουμε την κανέλα, τους σπόρους κία και τα ψιλοκομμένα καρύδια και το ρόφημα είναι έτοιμο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο περισσότερο ειδικός είναι πάντα ο διατροφολόγος που θα μας εξετάσει προσωπικά και θα μας δώσει κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα και όχι ένα βιβλίο ή μια ιστοσελίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου