9 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα  ο διεθνής ποδοσφαιριστής Άγγελος Χαριστέας, η συμβολή του οποίου ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη στο θρίαμβο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Euro 2004. Ο Χαριστέας γεννήθηκε στο Στρυμωνικό Σερρών στις 9 Φεβρουαρίου 1980.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μία Φάροου (γενν. το 1945), αλλά και ο διεθνούς κύρος - βραβευμένος και με Νόμπελ το 2001 - οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ (γενν. το 1943), ένας από τους σημαντικότερους επικριτές της ασύδοτης ελευθερίας στην παγκόσμια αγορά.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Λίβανο σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα, που από τους Χριστιανούς του Λιβάνου θεωρείται ως ο προστάτης της χώρας. Ο Μάρωνας έζησε μεταξύ 350 και 410 μ.Χ. Ήταν καλόγερος και ζούσε ασκητική ζωή διαβιώνοντας σ' ένα βουνό στην περιοχή της Συρίας. Η διδασκαλία του ήταν τόσο διαπεραστική, ώστε οι οπαδοί του ονομάστηκαν "Μαρωνίτες Χριστιανοί", όπως εξακολουθούν να αποκαλούνται οι χριστιανικοί πληθυσμοί στην περιοχή του Λιβάνου και της Συρίας.
Σήμερα είναι η έναρξη του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ και παραμονή της κινεζικής; πρωτοχρονιάς. Έτσι, η σημερινή μέρα είναι αργία στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στη Νότιο Κορέα και στο Βιετνάμ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 έφυγε από την ζωή ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857). Καθώς ο ίδιος ζούσε στην Κέρκυρα - τότε τα Επτάνησα δεν ανήκαν στην Ελλάδα - η είδηση του θανάτου άργησε να μαθευτεί στην ελεύθερη χώρα. Στις 19 Φεβρουαρίου 1857, η εφημερίδα ΑΙΩΝ ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του Σολωμού στην τελευταία της σελίδα ως εξής:
"Ο μέγας της νεωτέρας Ελλάδος ποιητής, ο μόνος δυνάμενος να διεκδικήση το όνομα τούτο, ο ποιητής του ύμνου της ελευθερίας της Ελλάδος, της πτώσεως της Τριπόλεως και ο έξοχος Λυρικός της αναγεννηθείσης Ανατολής, ο Διονύσιος Σολομός απεβίωσεν εν Ζακύνθω (σ.σ. ήταν Ζακυνθινός στην καταγωγή, αλλά στην πραγματικότητα πέθανε στην Κέρκυρα) κατά την παρελθούσαν εβδομάδα. Αναγγέλοντες την λυπηράν ταύτην αγγελίαν εις τους Ομογενείς, επιφυλασσόμεθα ακολούθως, όπως πραγματευθώμεν τα περί αυτού, καθό μελέτης ιδιαιτέρας χρήζοντα. Ο ένδοξος και αθάνατος ποιητής άφησε πλείστα χειρόγραφα, ων ελπίζομεν την ταχείαν δημοσίευσιν, καθότι ταύτα εισίν εθνική πλέον ιδιοκτησία και πολύτιμα κειμήλια του θησαυροφυλακείου της Πατρίδος ημών. Επί του παρόντος περιοριζόμεθα εις την απλήν ανάμνησιν της εξαισίου στροφής του ύμνου της ελευθερίας:
Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά
και 'σαν πρώτα ανδρειωμένη
χαίρε! ω χαίρε! ελευθεριά!
Ο γράψας τοιαύτα αποθνήσκει ποτέ;"
[Ένα αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Η άγνωστη ζωή του Διονυσίου Σολωμού]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Στις 9 Φεβρουαρίου 1964, η εμφάνιση των Μπιτλς στην εκπομπή της αμερικάνικης τηλεόρασης "The Ed Sullivan Show" άνοιξε το δρόμο για την εντυπωσιακή καριέρα του βρετανικού συγκροτήματος και στις ΗΠΑ, κάτι σπάνιο για κάποιον μη Αμερικανό μέχρι και σήμερα - πολύ περισσότερο εκείνη την εποχή.
[Για να διαβάσετε τις πραγματικές ιστορίες πίσω από 5 από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των "Σκαθαριών" κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ 5 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΤΛΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου