1 Φεβρουαρίου 2013

Οι συμβουλές του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο


Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα, ο Κάρλος Σλιμ Ελού παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό είδε την περιουσία του να αυξάνεται θεαματικά εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς το 2010 αυτή υπολογιζόταν σε 53.5 δισ. δολάρια, ενώ το Δεκέμβριο του 2012 το Forbes την αξιολογούσε σε 75.5 δισ. 

Ο Κάρλος Σλιμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεξικό, είναι ο πρώτος Μεξικανός που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όμως η καταγωγή του είναι από το Λίβανο. Ο πατέρας του μετανάστευσε ολομόναχος στο Μεξικό το 1902, σε ηλικία 14 ετών, αν και δεν γνώρισε καθόλου τη γλώσσα. Εκείνη την εποχή, οι γονείς συνήθιζαν να στέλνουν τα αγόρια τους όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται, πριν κλείσουν τα 15, ώστε να μην καταταχθούν στον οθωμανικό στρατό. Τον ίδιο δρόμο είχαν ακολουθήσει προηγουμένως και τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια του, που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη Ταμπίκο. 
Το αρχικό επώνυμο του πατέρα του ήταν Σαλίμ, όμως μετά την άφιξη του στο Μεξικό το άλλαξε σε Σλιμ. Λιβανικής καταγωγής ήταν και η μητέρα του, από την οποία ο Κάρλος πήρε το δεύτερο επίθετο του, Ελού. Ο Κάρλος Σλιμ γεννήθηκε στη μεξικανική πρωτεύουσα στις 28 Ιανουαρίου 1940 και από την ηλικία των 12 ετών εργαζόταν στο κατάστημα χονδρικής υφασμάτων του πατέρα του. 
Το 1965, σε ηλικία 25 ετών, ο Σλιμ ίδρυσε τον επιχειρηματικό του όμιλο, Grupo Carso, με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες. Το όνομα της εταιρίας προέκυψε από τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος του σε συνδυασμό με τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της γυναίκας της ζωής του, Σουμάγια, με την οποία παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα. 
Ωστόσο, η μεγάλη ευκαιρία της ζωής του ήρθε τη δεκαετία του '80 και πιο συγκεκριμένα το 1982, όταν εκμεταλλεύτηκε την κρίση χρέους του Μεξικό ρισκάροντας και κάνοντας μεγάλες επενδύσεις, που τελικά λειτούργησαν προς το συμφέρον του, όπως η εξαγορά σειράς επιχειρήσεων, που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά στις συνεντεύξεις του προτρέπει τους επιχειρηματίες να ξορκίζουν την κρίση κάνοντας περισσότερες επενδύσεις και όχι με το να κλείνονται στο "καβούκι" τους.

Ας δούμε κάποιες από τις δηλώσεις-συμβουλές που έχει δώσει κατά καιρούς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου:
- Το κλειδί είναι το ίντερνετ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η πιο εξελιγμένη οικονομία σ' αυτήν τη νέα ψηφιακή κουλτούρα, επομένως πρέπει να φτάσουμε εκεί. Το ίντερνετ είναι η καρδιά αυτού του νέου πολιτισμού και οι τηλεπικοινωνίες είναι το νευρικό ή το κυκλοφορικό σύστημα.
- Σ' αυτό το νέο κύμα τεχνολογίας δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μοναχός σου, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσεις συμμαχίες.

- Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι σήμερα είναι που νομίζουν ότι επιχειρήσεις με το παλιό στιλ θα ξεπεραστούν, ενώ στην πραγματικότητα θ' αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι αυτού του νέου πολιτισμού. Ορισμένοι λιανικοί όμιλοι εισάγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και πιστεύουν ότι τα "τούβλα" δεν είναι πλέον χρήσιμα. Όμως θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμα.
- Το θάρρος με δίδαξε ότι όσο σοβαρή κι αν είναι μια κρίση, κάθε σοβαρή επένδυση τελικά θα αποδώσει καρπούς.
- Όταν υπάρχει κρίση, κάποιοι ενδιαφέρονται να βγουν έξω και τότε είναι που ενδιαφερόμαστε να μπούμε μέσα. 
- Στις επιχειρήσεις, επενδύεις όταν τα πράγματα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όταν επενδύεις σ' αυτές τις εποχές, παίρνεις καλύτερη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου. Όταν υπάρχει ύφεση και οι ανταγωνιστές σου δεν επενδύουν, σου δίνουν το πλεονέκτημα.
- Έμαθα από τον πατέρα μου ότι πρέπει να επενδύεις και να επανεπενδύεις στις επιχειρήσεις σου - ακόμη και κατά τη διάρκεια των κρίσεων.
- Όταν δεν έχεις λεφτά είναι ένα πρόβλημα. (Ακόμη χειρότερο είναι) όταν κάποιοι έχουν πάρα πολλά χρήματα και δεν κάνουν επενδύσεις, δεν δημιουργούν δουλειές, δεν κάνουν πράγματα για την κοινωνία. Σκέφτονται μόνο τις ιδιοκτησίες, ιδιοκτησίες...
- Α:ν πρέπει να κάνουμε λάθη, καλό είναι να κάνουμε μικρά λάθη. Προτιμούμε, φυσικά, να μην κάνουμε καθόλου λάθη, όμως τα μικρά λάθη είναι τα καλύτερα λάθη. 
- Είναι πολύ σημαντικό για τους λίντερ των επιχειρήσεων να εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο κεφάλαιο, μια ομάδα που να έχει τον ίδιο σκοπό και να είναι σε σύμπνοια.
- Ο μοναδικός τρόπος για να τελειώνουμε με τη φτώχεια είναι με τις δουλειές. 
- Πάντοτε υποστήριζα ότι όσο καλύτερα είμαστε, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε να βοηθάμε τους άλλους. Όπως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να διοικεί κανείς σωστά τις επιχειρήσεις του παρακολουθώντας το παραμικρό, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την επιχειρηματική του εμπειρία κάνοντας αποτελεσματικές εταιρικές φιλανθρωπίες. 
- Όταν ζεις για τη γνώμη των άλλων, είσαι νεκρός. Δεν θέλω να ζω σκεπτόμενος πώς θα με θυμούνται.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου