21 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άντρες;


Οι γυναίκες μιλάνε πολύ. Πάρα πολύ! Για την ακρίβεια μπορούν να κάνουν ένα μικρό διαλειμματάκι ασταμάτητης φλυαρίας, μόνο αν πάθουν κάποιο σοκ (π.χ. δουν τον φίλο τους να τις απατάει με την καλύτερη τους φίλη) ή αν το στόμα τους είναι απασχολημένο με κάτι.. καλύτερο. Και ναι, κυρίες μου,  δεν είναι απλά ο λίβελος ενός προκατειλημμένου άνδρα, αλλά το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Οι γυναίκες λέτε καθημερινά 13.000 περισσότερες λέξεις από τους άνδρες. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από μία γυναίκα, τη δρ. Luan Brizendine, συγγραφέα του βιβλίου "The Female Mind". Τα συμπεράσματα της δρ. Brizendine βασίστηκαν στην ανάλυση 1.000 σχετικών μελετών. Σύμφωνα με αυτές, οι άνδρες αρκούνται καθημερινά σε 7.000 λέξεις, ενώ οι γυναίκες - κατά μέσο όρο - λένε 20.000 λέξεις, δηλαδή 13.000 περισσότερες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας, "Δεν υπάρχει unisex εγκέφαλος. Τα κορίτσια γεννιούνται φτιαγμένα σαν κορίτσια και τα αγόρια γεννιούνται κατευθείαν φτιαγμένα σαν αγόρια. Ο εγκέφαλος τους δημιουργεί τις παρορμήσεις και τις αξίες τους"
Εν τω μεταξύ στο περιοδικό Journal of Neuroscience, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Ζητούμενο της δικιάς τους έρευνας δεν ήταν απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν τόσα χρόνια, αλλά να βρεθεί μια επιστημονική εξήγηση. Γιατί, λοιπόν, οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άνδρες; 
Υπεύθυνη για όλα είναι μια πρωτεΐνη, η Foxp2, η οποία ονομάζεται και "γλωσσική πρωτεΐνη", η οποία βρίσκεται στο γυναικείο εγκέφαλο σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τους άνδρες. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι στα ποντίκια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και η Foxp2 κυριαρχεί στα αρσενικά. 
Φυσικά, τα ποντίκια δεν μιλάνε, όμως κλαίνε - κι αυτό σημαίνει ότι τα αρσενικά ποντίκια κλαίνε περισσότερο (διπλάσια) από τα θηλυκά. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτός ήταν και ο λόγος που οι ποντικίνες δείχνουν μεγαλύτερη φροντίδα για τα αρσενικά παιδιά τους. 
Όταν οι ερευνητές επενέβησαν και αύξησαν την ποσότητα της Foxp2 στα θηλυκά και αντιστοίχως τη μείωσαν στα αρσενικά ποντίκια, υπήρξε αντίστοιχη μεταβολή και στην ποσότητα που αυτά έκλαιγαν. Τα θηλυκά άρχισαν να μην βάζουν "γλώσσα μέσα", ενώ τα αρσενικά ποντίκια έγιναν πιο σιωπηλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και μια διαφορετική μεταχείριση από την πλευρά των μανάδων τους.
Όσον αφορά τους ανθρώπους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των κοριτσιών διαθέτει 30% περισσότερη πρωτεΐνη Foxp2 στην περιοχή του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται το κέντρο της γλωσσικής επικοινωνίας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν να μιλούν σε μικρότερη ηλικία απ' ό,τι τα αγόρια, να λένε λέξεις και ολοκληρωμένες προτάσεις. 
Κι αν η συγκεκριμένη έρευνα δεν επιβεβαιώνει τις υπερδιπλάσιες παραπάνω λέξεις που υποτίθεται ότι λένε οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες σύμφωνα με τη δρ.Brizendine, όμως επιβεβαιώνει ότι πράγματι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να σταματήσουν να μιλάνε, κάτι που - δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να το επιβεβαιώσει - κάνει τους περισσότερους άντρες να τρελαίνονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου