23 Φεβρουαρίου 2013

Το λάθος στο μαιευτήριο που ανέτρεψε τις ζωές δύο οικογενειών. Όταν η ζωή ξεπερνάει και την πιο τρελή φαντασία!


Ένα απίστευτο λάθος στο μαιευτήριο οδήγησε σ' ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για δύο οικογένειες από τα Ουράλια, μία χριστιανική και μία μουσουλμανική, οι μοίρες των οποίων διασταυρώθηκαν, μόνο που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το έμαθαν με 12 χρόνια καθυστέρηση. Και τώρα, πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστούν τα τείχη που χωρίζουν δύο τελείως διαφορετικές κουλτούρες, ώστε να επανορθωθεί το λάθος εκείνο. Εν τέλει, γεννάται το ερώτημα: πού ανήκουμε και πώς προσδιορίζουμε την οικογένεια μας;

Σε ηλικία 18 ετών, η Γιούλια Μπελιάεβα παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της, Αλεξέι. Μάλιστα, τέλεσαν δύο γαμήλιες τελετές, μία στο δημαρχείο και μία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλης Κοπέισκ. Σύντομα, η Γιούλια έμεινε έγκυος και στις 17 Δεκεμβρίου 1998 έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, ύστερα από ένα πολύ δύσκολο και πολύωρο τοκετό. Ο γιατρός της έδωσε συγχαρητήρια, επειδή έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι και το βρέφος μεταφέρθηκε στο χώρο όπου βρίσκονται οι θερμοκοιτίδες.
Στο διπλανό κρεβάτι βρισκόταν η 16χρονη Ελένα, επίσης Ρωσίδα, η οποία επίσης είχε φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα και η οποία ήταν παντρεμένη με τον 21χρονο Νεϊμάτ, που καταγόταν από το Τατζικιστάν και ήταν Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Τότε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το λάθος που θα γινόταν, όταν μια νοσοκόμα θα μπέρδευε τα δύο κοριτσάκια. 
Κι ενώ η Ελένα και ο Ναϊμάτ έφυγαν από το μαιευτήριο ύστερα από λίγες μέρες ανυποψίαστοι, η Γιούλια είχε παρατηρήσει από την πρώτη στιγμή ότι κάτι δεν "κολλούσε". Το κοριτσάκι που κρατούσε στην αγκαλιά της δεν της έμοιαζε καθόλου. Είχε σκούρα μαλλιά, όμως σκέφτηκε ότι μάλλον είχε κληρονομήσει τα γονίδια των συγγενών του Αλεξέι. Εξάλλου, τα μάτια του μωρού ήταν κάπως πρησμένα, κάτι για το οποίο ρώτησε κάποια στιγμή τη νοσοκόμα, όμως εκείνη της απάντησε σαρκαστικά, "Τι περιμένεις μετά από εννιά μήνες στο αμνιακό υγρό;".
Τα χρόνια περνούσαν και ο Αλεξέι έδειχνε να αποστασιοποιείται από την ανατροφή της Ιρίνα - έτσι βάφτισαν την κόρη τους. Η Γιούλια πίστευε ότι απλά ο σύζυγός της είχε στενοχωρηθεί, επειδή περίμενε γιο. Κάποια στιγμή, ο Αλεξέι μπλέχτηκε σε καβγά και μπήκε φυλακή. Η Γιούλια και η μικρή Ιρίνα τον επισκέπτονταν τακτικά, όμως εκείνος δεν ήθελε να βλέπει την κόρη του. Ύστερα από την επιμονή της γυναίκας του, εκείνος αποκάλυψε στη Γιούλια ότι πίστευε πως εκείνη τον είχε απατήσει και ότι η Ιρίνα δεν ήταν κόρη του.
Το 2007, το ζευγάρι έβγαλε διαζύγιο, η Γιούλια ξαναπαντρεύτηκε, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Αλεξέι ζήτησε να διενεργηθεί τεστ DNA ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του κοριτσιού, επειδή δεν του έμοιαζε καθόλου. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του τεστ, τον Ιούνιο του 2011, το σοκ ήταν μεγάλο και για τους δύο. Το DNA της Ιρίνα δεν ταίριαζε ούτε με το DNA του Αλεξέι ούτε μ' εκείνο της Γιούλια. Το 8χρονο κοριτσάκι τους δεν ήταν δικό τους παιδί. "Αστειεύεστε", ρώτησε η έκπληκτη μητέρα τον πρόεδρο του δικαστηρίου που έκανε την ανακοίνωση. "Αγαπητή μου, είναι δυνατόν να αστειεύομαι με τέτοια πράγματα;", της απάντησε εκείνος.
Η Γιούλια ανέτρεξε στη μέρα που έφερε στον κόσμο την Ιρίνα. Ήταν δυνατό να έγινε στο μαιευτήριο κάποιος μπέρδεμα με το μωρό της γυναίκας που νοσηλευόταν στο διπλανό κρεβάτι; Αφού έκαναν και δεύτερο τεστ DNA που επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα, η Γιούλια απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα ζητώντας τη διενέργεια έρευνας, ώστε να μάθει τι απέγινε το δικό της παιδί. Εν τω μεταξύ, η Ιρίνα δεν γνώριζε τίποτα. Το μόνο που ήξερε ήταν ότι ο πατέρας της αμφισβητούσε ότι ήταν κόρη του, κάτι ήδη αρκετά ενοχλητικό για εκείνη.
Η απάντηση ήρθε μετά από λίγες εβδομάδες. Είχε εντοπιστεί το κορίτσι που είχε φέρει στον κόσμο το Δεκέμβριο του 1998, όμως ο άνθρωπος που την είχε μεγαλώσει αγνοώντας κι αυτός την αλήθεια, ο Νεϊμάτ, που εν τω μεταξύ είχε κι εκείνος χωρίσει από τη σύζυγο του και είχε ξαναπαντρευτεί, δεν ήθελε να συναντηθεί με τη Γιούλια. Για το Νεϊμάτ το σοκ ήταν εξίσου μεγάλο και μάλλον απρόσμενο, αφού ουδέποτε του είχε περάσει από το μυαλό το ενδεχόμενο η κόρη του, η Άννα, να μην ήταν δικό του παιδί - κι ας μην του έμοιαζε καθόλου.
Το μόνο που είχε ξενίσει τόσο εκείνον όσο και την πρώτη του σύζυγο, την Ελένα, ήταν οι ερωτήσεις που έκαναν στην Άννα οι δάσκαλοι της στο νηπιαγωγείο, γιατί ο πατέρας της είχε σκούρα μαλλιά, ενώ εκείνη ήταν ξανθιά. Ο Νεϊμάτ, όμως, της απαντούσε ότι απλά είχε κληρονομήσει τα γονίδια της μητέρας της. Άλλωστε, αυτό πίστευε κι ο ίδιος. Έτσι, όταν κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο του 2012 τον πλησίασε ένας αστυνομικός και τον ενημερώσει ότι η Άννα δεν ήταν κόρη του και ότι είχε γίνει ένα μπέρδεμα στο νοσοκομείο τη μέρα που γεννήθηκε, η πρώτη του αντίδραση ήταν να μην τον πιστέψει, μέχρι που είδε μια φωτογραφίας της Ιρίνα, όπου το κορίτσι έμοιαζε καταπληκτικά με μια από τις κόρες του.
Όμως και πάλι παρέμενε διστακτικός. Τελικά, ύστερα από τρεις άυπνες νύχτες, αφού το ξανασκέφτηκε πιο σοβαρά, ο Νεϊμάτ αποφάσισε να συναντηθεί τελικά με τη Γιούλια. Συναντήθηκαν σε μια πιτσαρία, όπου την υποδέχθηκε με λουλούδια και μ' ένα άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες της Άννα. Το ίδιο βράδυ, ο Νεϊμάτ πήγε στο σπίτι της Γιούλια και του έφυγε κάθε ενδεχόμενη αμφιβολία. Η Ιρίνα του έμοιαζε καταπληκτικά. Τόσο ο Νεϊμάτ όσο και η Γιούλια αναλύθηκαν σε αναφιλητά, χωρίς να τους απασχολεί ο κόσμος που τους κοίταζε από τα γύρω τραπέζια.
Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά της Γιούλια να δει τη βιολογική της κόρη. "Αν και από τότε (που γεννήθηκε το κορίτσι) πέρασα τρεις γέννες, δύο γάμους κι ένα διαζύγιο, μπορώ να πω ότι ποτέ δεν ήμουν τόσο πολύ ανήσυχη, όσο τη μέρα που ετοιμαζόμουν για να επισκεφτώ την κόρη μου. Άλλαζα ρούχα, επέλεγα ξανά και ξανά γλυκά για να τα πάρω ως δώρα, προσπαθώντας να μαντέψω τι γεύσεις της αρέσουν", θυμάται σε συνέντευξη της. Κι όταν η μεγάλη στιγμή της συνάντησης ήρθε, διαπίστωσε κι εκείνη ότι η Άννα, η βιολογική της κόρης, αποτελούσε μικρογραφία της. Το μεγάλο ερώτημα όμως ήταν, τι θα έκαναν από εδώ και πέρα;
Τόσο ο Νεϊμάτ όσο και η Γιούλια είχαν συστηθεί στα δύο κορίτσια ως "οικογενειακοί φίλοι". Έπρεπε να τους πουν την αλήθεια και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην ψυχολογία των δύο κοριτσιών; Άλλωστε, ήταν μεγάλες και οι διαφορές στο περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν μεγαλώσει τα δύο κορίτσια.
Μετά το διαζύγιο του από την Ελένα, ο Νεϊμάτ επέστρεψε στο Τατζικιστάν, έχοντας την κηδεμονία των παιδιών. Αυτό επέβαλε η τατζικική παράδοση. Εκεί, στην πατρίδα του, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε κι άλλα παιδιά, τα οποία, όπως και η Άννα, μεγάλωσαν σύμφωνα με τις μουσουλμανικές και τις τατζικικές παραδόσεις, σ' ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό της βιολογικής οικογένειας της.
Η πρώτη που έμαθε την αλήθεια - περίπου δυο εβδομάδες μετά από εκείνη τη συνάντηση - ήταν η Ιρίνα. "Θυμάσαι εκείνο το τεστ DNA; Οι γιατροί μας είπαν ότι βιολογικά γεννήθηκες από άλλους γονείς. Μην ανησυχείς όμως, δεν αλλάζει τίποτα", της αποκάλυψε η Γιούλια και της εξήγησε όλα όσα είχαν μεσολαβήσει. Στην πρώτη της συνάντηση με το βιολογικό της πατέρας, αφού είχε μάθει την αλήθεια, η Ιρίνα ενδιαφέρθηκε να μάθει λεπτομέρειες για τη βιολογική της μητέρα και ο Νεϊμάτ της εξήγησε ό,τι είχε συμβεί, χωρίς να πει κακή κουβέντα για την Ελένα - άλλωστε η αιτία που χώρισε από εκείνη ήταν οι κακές σχέσεις που είχε με την πεθερά του και όχι μ' εκείνη. Η πιο συγκινητική στιγμή εκείνης της συνάντησης, όμως, ήταν όταν ο Νεϊμάτ ρώτησε την Ιρίνα αν χαιρόταν που τον γνώρισε κι εκείνη του απάντησε, "Ναι, μπαμπά". "Αυτό ήταν το πιο δυνατό πράγμα που άκουσα στην ζωή μου" , παραδέχεται ο 36χρονος άνδρας.
Στη συνέχεια, ο Νεϊμάτ αποκάλυψε την αλήθεια και στην Άννα, η οποία επίσης γνώρισε την πραγματική της μητέρα. Αυτή που δυσκολεύτηκε να δεχτεί την αλήθεια ήταν η Ελένα, που αρχικά αμφισβητούσε ότι έγινε λάθος, ενώ ο Αλεξέι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη βιολογική του κόρη. Εν τω μεταξύ η Ιρίνα και η Άννα γνωρίστηκαν κι έγιναν φίλες, ενώ οι γονείς τους προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία ώστε τα κορίτσια να έχουν επαφή και με τις δύο οικογένειες, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, από τη στιγμή που έχουν μεγαλώσει με διαφορετικές αξίες και νοοτροπίες. Αν θα το καταφέρουν, αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον...

Πηγή: The Siberian Times

Σχετικά θέματα:
Η συγκλονιστική επανασύνδεση μιας υιοθετημένης γυναίκας με τα αδέλφια της ύστερα από 68 χρόνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου