24 Φεβρουαρίου 2013

Ο βουλευτής που τα παρατάει για να γίνει.. κλόουν!


Δεν συνηθίζεται για ένα βουλευτή να αποσύρεται από την πολιτική, ειδικά όταν αυτός έχει εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων και χαίρει της αγάπης των ψηφοφόρων του. Πολύ περισσότερο δεν συνηθίζεται να το κάνει για να εργαστεί ως... κλόουν. Πάντως, στην περίπτωση του βραζιλιάνου βουλευτή Φραγκίσκο Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, περισσότερο γνωστού με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο "Τιριρίκα", μάλλον πρόκειται για φυσική εξέλιξη.

Ο Σίλβα γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1965 και προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια. Επειδή ο ίδιος ήταν πολύ άτακτος ως παιδί, η μητέρα του τον φώναζε "Τιριρίκα", δηλαδή "ζιζάνιο". Με αυτό το ψευδώνυμο ξεκίνησε καριέρα στο τσίρκο σε ηλικία 8 μόλις ετών, όπου έκανε τον κλόουν. Σε ηλικία 32 ετών, ο Τιριρίκα έγινε διάσημος σ' ολόκληρη τη Βραζιλία χάρη σ' ένα χιουμοριστικό άλμπουμ που είχε ηχογραφήσει και το οποίο έσπασε όλα τα μέχρι τότε ρεκόρ πωλήσεων. 
Επρόκειτο μάλλον για διάττοντα αστέρα, καθώς η επιτυχία εκείνου του άλμπουμ δεν επαναλήφθηκε, ενώ ο Τιριρίκα περιορίστηκε να εμφανίζεται σε διάφορα τηλεοπτικά σόου ως γκεστ, μέχρι που το 2008 έγινε και πάλι το πρόσωπο της ημέρας, σατιρίζοντας στην τηλεόραση τους ήρωες μιας δημοφιλούς βραζιλιάνικης ταινίας. 
Δυο χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2010, ο Τιριρίκα κατέβηκε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια του Σάο Πάολο με το Κόμμα της Δημοκρατίας (Partido da República), ένα μικρό κόμμα που κινείται στο χώρο της λαϊκής Δεξιάς, ενώ στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας έχει μόλις 41 έδρες επί συνόλου 513. Παρόλα αυτά, αν και κατέβηκε υποψήφιος μ' ένα μικρό κόμμα, ο Τιρίρικα όχι απλά θριάμβευσε στις εκλογές, αλλά πήρε τις περισσότερες ψήφους απ' όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Μάλιστα, συγκεντρώνοντας συνολικά 1.348.295 σταυρούς, έγινε ο δεύτερος σε ψήφους εκλεγμένος βουλευτής στην ιστορία της Βραζιλίας! 
Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του; Η αντισυμβατική του προεκλογική καμπάνια με σλόγκαν όπως: "Ψηφίστε με, τα πράγματα δεν θα γίνουν χειρότερα απ' ό,τι είναι", "Τι κάνει ένας ομοσπονδιακός βουλευτής; Αλήθεια, δεν ξέρω. Αν όμως με ψηφίσετε, θα σας πω" κ.ά., που φαίνεται ότι είχαν απήχηση στο εκλογικό σώμα. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπάθησαν να τον σταματήσουν κατηγορώντας τον ότι είναι αγράμματος - κι επομένως δεν είχε δικαίωμα να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βραζιλίας - όμως δεν τα κατάφεραν και τελικά ο Τιριρίκα εξελέγη με ρεκόρ ψήφων.
Δύο και κάτι χρόνια μετά τις εκλογές, κι ενώ δεν έχει εκφωνήσει ούτε μια ομιλία στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο Τιριρίκα ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Folha de Sao Paolo την πρόθεση του να μην κατέβει ξανά ως υποψήφιος στην επόμενη αναμέτρηση. Μάλιστα, ήδη σχεδιάζει την επάνοδο του στο χώρο του θεάματος. Στην απόφαση αυτή κατέληξε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, επειδή οι πολίτες ήθελαν να τον ξαναδούν να κάνει σόου, όμως δεν είχε το χρόνο λόγω των υποχρεώσεων του στη Βουλή. 
Σίγουρα θα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ως κωμικός έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα παρά ως πολιτικός. Εξάλλου, προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο με τα έξι του παιδιά και να συμμετάσχει ενεργότερα στην ανατροφή της μικρότερης κόρης του, που είναι μόλις 3 ετών. Πάντως, ο Τιριρίκα δηλώνει ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να λέει στα σόου του αστεία για τους πολιτικούς. "Όταν είμαστε εκτός, νομίζουμε ότι δεν κάνουν τίποτα. Είναι λάθος. Δουλεύουν πολύ", σημειώνει στην ίδια συνέντευξη, ενώ παραδέχεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσαν για εκείνον ένα είδος σχολείου: "Μαθαίνεις πώς ν' ακολουθήσεις το καλό μονοπάτι και το "άλλο μονοπάτι", υπονοώντας τη διαφθορά - αν και δεν δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου