27 Φεβρουαρίου 2013

Οι αθλητές είναι πιο έξυπνοι;


"Νους υγιής εν σώματι υγιή", έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, υπονοώντας την επίτευξη μιας αρμονικής ισορροπίας μεταξύ σώματος και πνεύματος. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, το υγιές (γυμνασμένο) σώμα συμβάλλει στην περαιτέρω εκγύμναση και του πνεύματος αυξάνοντας τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές της Νευροψυχολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ στη Γερμανία.

Οι ερευνητές του γερμανικού πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Σμιτ-Βίλκε, επικεφαλής του τμήματος Νευροεπιστήμης, σκάναραν με μαγνητικούς τομογράφους τους εγκεφάλους 38 ατόμων, εκ των οποίων οι 26 ήταν αθλητές που αγωνίζονταν σε απαιτητικά σπορ (τζούντο, καράτε, μαραθώνιος και τρίαθλο), ενώ οι υπόλοιποι 12 δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Το συμπέρασμα ήταν αποκαλυπτικό. Οι αθλητές είχαν σημαντικά περισσότερη φαιά ουσία τόσο στη Συμπληρωματική Κινητική Περιοχή  όσο και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
Τι είναι, όμως, αυτό που αυξάνει την ποσότητα της φαιάς ουσίας; Οφείλεται στην ανάπτυξη των κυττάρων ή σε μεγαλύτερη ροή αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου; Αυτό είναι ένα ερώτημα, στο οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη η απάντηση, ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ φιλοδοξούν να το επιλύσουν. Επίσης, ένα δεύτερο θέμα που φιλοδοξούν να απαντήσουν, αφορά τους τομείς όπου επιδρά αυτή η αύξηση της φαιάς ουσίας - π.χ. βελτιώνεται η μνήμη, επεξεργαζόμαστε γρηγορότερα τις πληροφορίες και παίρνουμε ευκολότερα αποφάσεις ή υπάρχει (και) κάποια άλλη επίδραση;
Παλιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος παύει ν' αναπτύσσεται στους ενήλικες. Ωστόσο, η θεωρία αυτή έχει εγκαταλειφθεί από ετών, υπογραμμίζει ο καθηγητής Σμιτ-Βίλκε. "Τώρα γνωρίζουμε ότι οι μαθησιακές και οι προπονητικές διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή". Και μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να πέσετε στα "βαριά" αθλήματα, που απαιτούν υψηλή αντοχή. Σύμφωνα με τον Σμιτ-Βίλκε, η πεζοπορία επίσης συμβάλλει στην αύξηση της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ενώ βελτιώνει και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Εσύ, ακόμη κάθεσαι στον καναπέ;

Πηγή: Die Welt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου