7 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί θ' απαγορευτούν τα κεράκια στις τούρτες γενεθλίων των παιδιών στην Αυστραλία;


Η Αυστραλία είναι μια χώρα που μισεί τα παιδιά ή απλά η τοπική κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο σε θέματα υγιεινής; Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της χώρας δημοσιοποίησε έκθεση με την οποία ζητά - και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ - ν' απαγορευτεί στα παιδιά της χώρας να σβήνουν κεράκια τις τούρτες γενεθλίων τους σε δημόσιους χώρους! Οι προθέσεις του Συμβουλίου είναι καλοπροαίρετες, καθώς αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεν παύουν, όμως, να κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και να επικρίνονται ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς.
 Αν και η έκθεση του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι "στα παιδιά αρέσει πολύ να σβήνουν τα κεράκια στην τούρτα τους, ενώ ακούν τους φίλους τους να τραγουδάνε το "Happy Birthday", το προσπερνά με περισσή άνεση και επισημαίνει: "Για ν' αποτρέψουμε την εξάπλωση μικροβίων, όταν το παιδί φυσάει τα κεράκια, οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν είτε ένα ξεχωριστό κάπκεϊκ για το παιδί που γιορτάζει μ' ένα κερί πάνω, αν το επιθυμούν, και/είτε κάπκεϊκ για τα υπόλοιπα παιδιά... ή ένα μεγάλο κέικ, που θα μπορεί να κοπεί και να μοιραστεί"!
Η πρόταση απαγόρευσης του σβησίματος των κεριών αφορά κατ' αρχήν τις γιορτές που διοργανώνονται στα σχολεία, αν και αυτό αποτελεί μια δεδομένη πρακτική στην Αυστραλία, ενώ η Υπουργός Υγείας της χώρας προτίθεται να την υιοθετήσει. Αν και ξεκαθαρίζει ότι "δεν θα βγάλουμε και την αστυνομία των κάπκεϊκ", ωστόσο υπενθυμίζει στα σχολεία ότι τώρα "ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τις λοιμώξεις".
Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, πάντως, διαφωνεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Αυστραλίας, που προειδοποιεί ότι έτσι τα παιδιά κλείνονται σε γυάλα και αναρωτιέται, "Φυσώντας τα κεράκια, πόσα μικρόβια μεταδίδονται στο κοινό κέικ, για όνομα του Θεού;". Δύσκολες στιγμές αναμένονται για τα παιδιά στην Αυστραλία, αν εφαρμοστεί η απόφαση.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου