4 Φεβρουαρίου 2013

Το πανεπιστήμιο της.. μαριχουάνας!

Στις 6 Νοεμβρίου 2012, μετά από δημοψήφισμα, το Κολοράντο έγινε η μία από τις δύο πρώτες αμερικανικές πολιτείες, όπου επιτρέπεται η νόμιμη καλλιέργεια μαριχουάνας για ατομική χρήση. Εν τω μεταξύ, η πρωτοποριακή αυτή απόφαση δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στο εμπόριο. Μεταξύ των νέων επαγγελμάτων είναι ο κριτικός που ελέγχει την ποιότητα της διακινούμενης μαριχουάνας, όπως και ο... καθηγητής, που δίνει συμβουλές σε κάθε ενδιαφερόμενο για το πώς θα καλλιεργήσει σωστά το "χόρτο" του.
Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα του κριτικού μαριχουάνας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στο Κολοράντο το 2010, όταν νομιμοποιήθηκε η χρήση της για θεραπευτικούς μόνο σκοπούς. Ο William Breathes (πρόκειται για ψευδώνυμο) διατηρεί στήλη στο περιοδικό Westword", που εκδίδεται στο Ντένβερ, ενώ η δουλειά του είναι να μαστουρώνει καπνίζοντας διάφορες ποικιλίες και στη συνέχεια να γράφει την κριτική του για τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες. Όλα αυτά μέσα στις προθεσμίες που του θέτει ο εκδότης, κάτι που σημαίνει ότι ο Breathes είναι τις περισσότερες μάλλον "φτιαγμένος" παρά νηφάλιος.
Αντιθέτως, ένα ολοκαίνουριο επάγγελμα που δημιούργησε η πλήρης νομιμοποίηση της μαριχουάνας στο Κολοράντο είναι αυτό του καθηγητή. Καθώς η καλλιέργεια επιτρέπεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, οι δυσκολίες είναι σημαντικές και απαιτείται η βοήθεια ενός ειδικού και συγκεκριμένα του 24χρονου Ματ Τζόουνς, ο οποίος παραδίδει μαθήματα στο THC University, όπως ονόμασε τη σχολή που ίδρυσε ο ίδιος το 2012.
Μιλώντας στην εφημερίδα Clarin της Αργεντινής, ο Τζόουνς εξηγεί ποιο είναι το αντικείμενο της διδασκαλίας του. "Ο σκοπός είναι να διδάξουμε τους ανθρώπους πώς να καλλιεργούν έξι φυτά μαριχουάνας στο εσωτερικό των σπιτιών τους. Σύντομα, θα λειτουργήσει ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα, για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην επαγγελματική βιομηχανία". 
Όμως, τι ακριβώς διδάσκει; "Δεν μιλάμε απλά για σπόρους και πώς φυτεύονται. Πρώτα, πρέπει να γίνει επιλογή ποικιλίας, καθώς υπάρχουν πολλές στην αγορά. Οι τάξεις των μαθημάτων όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για την εσωτερική καλλιέργεια του φυτού. Διδάσκουμε τα πάντα, από το φύτεμα μέχρι τη σοδειά", ενώ έμφαση δίδεται και στην καλλιέργεια ιατρικής μαριχουάνας.
Το μοναδικό - παγκοσμίως - στο είδος του... Πανεπιστήμιο αποτελεί μαγνήτη για ενδιαφερόμενους όχι μόνο από το Κολοράντο, αλλά και από άλλες αμερικανικές πολιτείες, ακόμη και από υπηκόους ξένων κρατών, ενώ ο Τζόουνς, που εκτιμά ότι οι αντιδράσεις κατά της νομιμοποίησης είναι σαν τις διαμαρτυρίες όσων τον περασμένο αιώνα ζητούσαν την απαγόρευση του αλκοόλ, δηλώνει ότι σκέφτεται να επεκταθεί και σε on-line παραδόσεις μαθημάτων.  
Να σημειωθεί ότι η μαριχουάνα είναι νόμιμη μόνο σε πέντε κράτη, τα τρία εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκά: η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και η Ουρουγουάη, που προστέθηκε πρόσφατα στο κλαμπ. Συνολικά 16 αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, όμως το Κολοράντο και η πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι οι μοναδικές, όπου επιτρέπεται η χρήση της και για... ψυχαγωγικούς λόγους.

Πηγή:
Le Monde
Clarin

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου