16 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να υπολογίσετε ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος


Έναν ιδιόμορφο τύπο εντόπισα στην ηλεκτρονική έκδοση του αυστραλιανού περιοδικού Body + Soul, για το πώς να υπολογίσουμε το ιδανικό βάρος, πώς δηλαδή να εντοπίσουμε ποια είναι τα κιλά που πρέπει να θέτουμε ως στόχο. Με κάθε επιφύλαξη για την ορθότητα του, τον μεταφέρω προς γνώση.

Για να υπολογίσετε το ιδανικό σας βάρος, πρέπει ν' απαντήσετε στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις σημειώνοντας τα αντίστοιχα νούμερα:
Α. Πόσο ζυγίζατε σε ηλικία 18 ετών, χωρίς δίαιτα;
Β. Πόσα ήταν τα περισσότερα κιλά που έχετε ζυγιστεί μέχρι σήμερα; (Ως προς τις γυναίκες, τα κιλά της εγκυμοσύνης εξαιρούνται)
Γ. Πόσα ήταν τα λιγότερα κιλά που έχετε ζυγιστεί μέχρι σήμερα μετά την ηλικία των 18 - με ή χωρίς δίαιτα;
Δ. Ποιο είναι το τωρινό σας βάρος;

Προσθέστε τους αριθμούς των απαντήσεων Α και Β και διαιρέστε το άθροισμα με το 2. Το πηλίκο που θα προκύψει είναι ο αριθμός Χ.
Εν συνεχεία, προσθέστε τους αριθμούς των απαντήσεων Α και Β και διαιρέστε το άθροισμα επίσης με το 2. Το πηλίκο ονομάστε το Ψ.
Προσθέστε το Χ και το Ψ και διαίρεστε το άθροισμα διά του 2. Ο αριθμός που θα προκύψει είναι το ιδανικό σας βάρος, αυτό δηλαδή που θα πρέπει να βάλετε ως στόχο για να επιτύχετε.

Οι επιστήμονες, πάντως, ως μέτρο για να διαπιστώσουμε αν το βάρος μας είναι καλό ή αν έχουμε υπερβεί - είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω - τα επιτρεπόμενα όρια, συστήνουν να υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας-Σώματος (ΔΜΣ). Είναι ένας πάρα πολύς απλός τύπος, που δημιουργήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet: ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 x (m2)

Όταν το πηλίκο κινείται μεταξύ 18.5 και 24.9, τότε το βάρος μας είναι φυσιολογικό. Αντίθετα, αν το πηλίκο είναι κάτω από το 18.5 σημαίνει ότι είμαστε ελλιποβαρείς, δηλαδή πρέπει να βάλουμε κιλά, ενώ αν υπερβαίνει το 24.9 πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως δίαιτα. 
Σε κάθε περίπτωση, το πιο σίγουρο απ' όλα είναι να προσέχουμε τι τρώμε και ν' αποφεύγουμε τόσο τις στερήσεις όσο και τις καταχρήσεις - "μέτρον άριστον", που είπε και ο Κλεοβουλος ο Ρόδιος, ένας εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου