17 Φεβρουαρίου 2013

Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες - στην κυριολεξία!


Σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό κάπως πικάντικο με πολλά, καυτερά μπαχαρικά. ενώ ελπίζεις και σε μια ακόμη πιο "καυτή" βραδιά στο κρεβάτι. Άλλωστε, ορισμένα μπαχαρικά, όπως η κόκκινη πιπεριά θεωρούνται ότι ανεβάζουν την ερωτική διάθεση. Τι γίνεται, όμως, μετά, όταν με το καλό κλείσεις τα μάτια και παραδίδεσαι στην αγκαλιά του Μορφέα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ πιθανό αντί για όνειρα γλυκά να δεις εφιάλτες!

Ο δρ. Τσαρλς Μπάεμ ειδικευμένος σε θέματα ύπνου, επισημαίνει ότι αν φάμε πολύ πικάντικα γεύματα λίγο πριν πέσουμε να κοιμηθούμε, αυξάνουμε σημαντικά το μεταβολισμό του οργανισμού και τη θερμοκρασία του σώματος, που οδηγεί σε εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα την ώρα του ύπνου REM.
Ο ύπνος REΜ είναι ένα από τα στάδια του ύπνου, που εμφανίζεται κάθε 90 λεπτά και συνοδεύεται από υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου, γρήγορες κινήσεις των ματιών, ακόμη και τρέμουλο των μυών. Αν βλέπουμε κάποιον εφιάλτη κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, αυτό συμβαίνει ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο REM - γι' αυτό και μας είναι ευκολότερο να θυμηθούμε κάποιον εφιάλτη απ' ό,τι ένα πιο γλυκό όνειρο.
Σύμφωνα με μια καναδική έρευνα, το 8.5% των κακών ονείρων συνδέεται με το κακό φαγητό, ενώ ως κύρια υπεύθυνες τροφές αναδεικνύονται τα μπαχαρικά, τα γαλακτοκομικά και τα φαστ φουντ, τα οποία ο οργανισμός μας δυσκολεύεται περισσότερο να τα χωνέψει. Ποια είναι η λύση; Πολύ απλά να μην τα τρώμε λίγο πριν κοιμηθούμε. Για την ακρίβεια, καλό είναι ν' αποφεύγουμε να τρώμε βαριές τροφές δυο με τρεις ώρες πριν πέσουμε για ύπνο και ίσως περιορίσουμε τις πιθανότητες να δούμε κάποιον ανεπιθύμητο εφιάλτη, αν και τις περισσότερες φορές οι αιτίες που προκαλούν τους εφιάλτες είναι μάλλον ψυχολογικού χαρακτήρα.

Πηγή: NBC News

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου