16 Φεβρουαρίου 2013

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Φινλανδία


Το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών για το φινλανδικό κινηματογράφο, τόσο από παραγωγικής πλευράς (26 ταινίες και 10 ντοκιμαντέρ made in Finland) όσο και εμπορικά, καθώς οι φινλανδικές ταινίες απέσπασαν το 28% επί των συνολικών εισπράξεων. Μάλιστα, μεταξύ των 10 εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς στη Φινλανδία οι τρεις ήταν εγχώριες παραγωγές, αν και στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν ταινίες από το Χόλιγουντ, όπως το "Skyfall", το "Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι" και "Εποχή των Παγετώνων: οι ήπειροι χορεύουν".

Η εμπορικότερη φινλανδική ταινία του 2012 ήταν μια οικογενειακή ταινία με τίτλο "Risto Räppääjä ja viileä Venla", δηλαδή "Ο Ρίστο Ράπαγια και η Δροσερή Βένλα" - ο αγγλικός τίτλος είναι "Ricky Rapper and Cool Wendy". Συνολικά, 309.942 θεατές, προφανώς γονείς με τα παιδιά τους, παρακολούθησαν την τρίτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς "Risto Räppääjä", στην οποία η φιλία του Ρίστο Ράπαγια και της Νέλι Νουουντελίπα δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όταν η Νέλι γνωρίζει τη Βένλα και περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της παρά με το Ρίστο. Στις σκανδιναβικές χώρες ευδοκιμούν οι παιδικές/οικογενειακές ταινίες, οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τράβηξε τα βλέμματα των περισσότερων θεατών.
Δεύτερη εμπορικότερη του φινλανδικού κινηματογράφου για το 2012 αναδείχθηκε το road movie "Tie Pohjoiseen" ("Ο δρόμος προς το Βορρά") του Μίκα Καουρισμάκι, που είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του γνωστότερου Άκι Καουρισμάκι. Η ταινία αφηγείται τη γνωριμία - και το ταξίδι - ενός άνδρα, που πρόσφατα τον παράτησε η γυναίκα του παίρνοντας τα παιδιά τους, με τον πατέρα του, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε τελείως. Εκείνος τον επισκέφτηκε απροσδόκητα, του συστήθηκε ποιος είναι και τον προσκάλεσε σ' ένα ταξίδι με κλεμμένο αμάξι, προκειμένου να δείξει στο γιο του κάτι, χωρίς να του μαρτυρήσει τι θα είναι αυτό. Η ταινία είναι κατά βάση κωμωδία με επιπλέον δραματικά στοιχεία, ενώ έκοψε 264.830 εισιτήρια.
Ακολούθησε η ταινία "Puhdistus" ("Ξεκαθάρισμα"), ένα ιστορικό δράμα που τοποθετείται χρονικά στην Εσθονία του 1992 - η ταινία είναι συμπαραγωγή Φινλανδίας και Εσθονίας. Σύμφωνα με το σενάριο, μια νεαρή γυναίκα, που προσπαθεί να ξεφύγει από τα δίχτυα της ρωσικής μαφίας, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας ηλικιωμένης, η οποία έζησε την καταπίεση του σταλινικού καθεστώτος και οι δυο γυναίκες μοιράζονται τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους, μέχρι που αποκαλύπτεται ένα οικογενειακό δράμα, που τις συνδέει. Την ταινία παρακολούθησαν 208.501 θεατές. 
Επιστρέφοντας στις κωμωδίες, μια θέση πιο κάτω συναντούμε την ταινία "Varasto" ("Αποθήκευση"), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φινλανδού συγγραφέα Arto Salminen, αν και η ταινία είναι λιγότερο "μαύρη" από το βιβλίο. Εξάλλου, στο βιβλίο η πλοκή εξελίσσεται την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πέρασε η Φινλανδία τη δεκαετία του '90, ενώ η ταινία αναφέρεται στη σημερινή κρίση. Όπως και να 'χει, 193.654 Φινλανδοί πλήρωσαν το αντίτιμο του εισιτηρίου για να δουν την ταινία στη μεγάλη οθόνη.
Τέλος, η πεντάδα των πιο εμπορικών φινλανδικών ταινιών για το 2012 κλείνει με την κωμωδία δράσης και επιστημονικής φαντασίας. "Iron Sky". Σύμφωνα με το σενάριο, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα Ναζί δραπέτευσε στη σκοτεινή μεριά του φεγγαριού και εβδομήντα χρόνια μετά ετοιμάζει την αντεπίθεση της, ενώ στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο έτος 2018, οπότε και η επίθεση των εξωγήινων Ναζί εκδηλώνεται. Τρελό σενάριο και ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους ψάχνουν πρωτότυπε ιστορίες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Η ταινία έκοψε 182.420 εισιτήρια. 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου