11 Φεβρουαρίου 2013

Of Monsters and Men: το ισλανδικό συγκρότημα που κατέκτησε τα παγκόσμια τσαρτ


"Η πρώτη μας συναυλία ήταν σ' ένα ποδηλατάδικο. Εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι - κάτι που πραγματικά δεν το περιμέναμε. Βρισκόμασταν πάνω στη σκηνή και σκεφτόμασταν "Τι τρέχει;" Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που πολλοί άνθρωποι ήρθαν να μας δουν. Ήταν πολύ απροσδόκητο κι έτσι μας άρεσε", περιέγραφε ενθουσιασμένη στην εφημερίδα USA TODAY η Nanna Bryndís Hilmarsdóttir, μια από τους βασικούς τραγουδιστές του ισλανδικού folk/pop συγκροτήματος Of Monsters and Men, το Μάρτιο του 2012, όταν το συγκρότημα έδινε τις δυο πρώτες συναυλίες του σε αμερικανικό έδαφος.
Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά, οι Of Monsters and Men, όχι απλά δεν έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους στην αμερικανική αγορά, αλλά είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το "Little Talks", το πιο γνωστό από τα τραγούδια τους, βρέθηκε στην εικοστή θέση του Billboards Hot 100, ενώ τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται συχνά σε τοκ σόου της αμερικανικής τηλεόρασης.
Όλα ξεκίνησαν το 2010 με πρωτοβουλία της Nanna. Η κοπέλα έκανε πολλές ηχογραφήσεις τραγουδιών στο σπίτι της και ονειρευόταν να ασχοληθεί με το τραγούδι. Το 2010 ήθελε να συμμετάσχει μ' ένα τραγούδι (ο τίτλος του ήταν "Songbird") στο μουσικό διαγωνισμό Músíktilraunir της Ισλανδίας, που όμως - εδώ ήταν το πρόβλημα - απευθυνόταν αποκλειστικά σε συγκροτήματα. 
Η 21χρονη τότε Nanna ζήτησε τη βοήθεια ενός πρώην συμμαθητή της κιθαρίστα, του Brynjar Leifsson, να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα-ντουέτο, ώστε να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, ενώ σύντομα απέκτησαν και τρίτο μέλος, τον Ragnar Þórhallsson, που εξελίχθηκε στο δεύτερο τραγουδιστή της μπάντας.
Όταν δε στην παρέα τους προστέθηκε και ο Arnar Rósenkranz Hilmarsson ως ντράμερ, τότε όλοι συνειδητοποίησαν ότι το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να δημιουργήσουν ένα κανονικό συγκρότημα και προστέθηκαν άλλα δυο μέλη - ο μπασίστας Kristján Páll Kristjánsson και ο Árni Guðjónsson στα πλήκτρα, ο οποίος όμως αποχώρησε λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Γιατί επέλεξαν το περίεργο αυτό όνομα για να βαφτίσουν το συγκρότημα τους; Ένα κοινό στοιχείο των μελών του Of Monsters and Men είναι ότι σαγηνεύονται από τα μυθικά πλάσματα, τα "τέρατα" των παραμυθιών, που τους εξάπτουν τη φαντασία. Όπως έχει αποκαλύψει ο Raggi (Ragnar) στη βρετανική Guardian τον Αύγουστο του 2012, τους στίχους τους γράφει από κοινού με τη Nanna συζητώντας για παραμύθια. "Δεν θα μπορούσα να πω, "Ε, Νανά, έλα να γράψουμε ένα ερωτικό τραγούδι για την κοπέλα μου. Απλά δεν θα πετύχαινε"
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από το βίντεο κλιπ του "Little Talks", όπως και από την ιστορία πίσω από τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, που είναι το πιο πετυχημένο στη σύντομη καριέρα τους. Το τραγούδι περιγράφει τη συνομιλία δυο ανθρώπων που δεν επικοινωνούν καλά μεταξύ τους, αυτό που ονομάζουμε "συζήτηση κωφών" ή - στην προκειμένη συζήτηση - ζωντανών και νεκρών. 
Σε συνεντεύξεις της η Nanna Hilmarsdóttir ανέφερε ότι οι στίχοι του "Little Talks" είναι εμπνευσμένοι από το σπίτι στο οποίο είχε μετακομίσει - μια πολύ παλιά οικία στο Ρέικιαβικ - και ειδικότερα από τους προηγούμενους ενοίκους του, που έζησαν εκεί για 30 χρόνια: "Έζησαν όλη τους την ζωή σ' εκείνο το μέρος και η γυναίκα έχει μόλις πεθάνει. Είναι μια συζήτηση και ίσως ο ένας δεν ακούει τι του λέει ο άλλος", εξήγησε στην αμερικανική USA TODAY, κάτι που επιβεβαίωσε και σε άλλη συνέντευξη στο περιοδικό "Interview" σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι "θέλουμε οι άνθρωποι να διαβάζουν στους στίχους τα δικά τους πράγματα".
Τελικά, οι νεοσύστατοι Monsters and Men κέρδισαν το μουσικό διαγωνισμό στην Ισλανδία κι εντελώς απροσδόκητα η φήμη τους πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όταν το Δεκέμβριο του 2010 ο ραδιοφωνικός σταθμός KEXP του Σιάτλ άρχισε να μεταδίδει το "Little Talks", πριν καν το συγκρότημα ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "My Head Is An Animal" το Φεβρουάριο του 2011. Ήταν μια πρόχειρη ηχογράφηση στο σαλόνι του σπιτιού του Raggi, όμως το τραγούδι "έπιασε". 
Στην Ισλανδία, το άλμπουμ έφτασε κατευθείαν στο νούμερο ένα των τσαρτ, όμως το συμβόλαιο με την Universal και η παγκόσμια κυκλοφορία του ήρθε χάρη στην απρόσμενη επιτυχία που σημείωνε το τραγούδι τους στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σιάτλ, ενώ λίγους μήνες το τραγούδι άρχισε ν' ακούγεται και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από σταθμό της Φιλαδέλφεια. 
Κι επειδή το να κατακτάς μια δύσκολη και εσωστρεφή μουσική αγορά, όπως η αμερικανική, δεν είναι εύκολη υπόθεση, η παγκόσμια επιτυχία ήταν πλέον δεδομένη για τους Monsters and Men, που άρχισαν να κατακτούν όλα τα τσαρτ και να μην προλαβαίνουν τους χρυσούς άλμπουμ από διάφορες γωνιές του πλανήτη. 
Κι επειδή το "Little Talks" το γνωρίζουμε όλοι, το έχουμε ακούσει πολλές φορές στο ραδιόφωνο ή στο mp3, ας γνωρίσουμε ένα ακόμη τραγούδι των Monsters and Men, το "King And Lionheart", που ήδη έχει βρεθεί στην κορυφή του ισλανδικού τσαρτ. Το ισλανδικό συγκρότημα μας ταξιδεύει σε μαγικά τοπία και στο μοναχικό ταξίδι ενός βασιλιά στα στοιχειωμένα βουνά μιας μυθικής εποχής. Δεν είναι "Little Talks", είναι όμως μια διαφορετική μουσική πρόταση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου