1 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 1 Μαρτίου


Σήμερα είναι Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013
Πόσοι από σας θα βάλετε το ερυθρόλευκο βραχιόλι για να μην σας κάψει ο ήλιος; Η απορία μου είναι αν το φοράνε και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μάλλον τους τελευταίους μήνες προτιμούν να φορούν.. μαύρη κορδέλα, βλέποντας τα χάλια της ομάδας τους στο ποδόσφαιρο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Οι σημαντικότεροι Έλληνες που γεννήθηκαν σαν σήμερα - διεθνώς αναγνωρισμένοι για το έργο τους - υπήρξαν ο ζωγράφος Νικόλας Γύζης (1842-1900) και ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960).
Οι σημαντικότερες προσωπικότητες στο διεθνή χώρο που επίσης γεννήθηκαν την 1η Μαρτίου υπήρξαν ο Πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (το 1994), Γιτζάκ Ράμπιν (1922-1995), ο οποίος δολοφονήθηκε από ακραίο συμπατριώτη του, ακριβώς λόγω των προσπαθειών του για την ειρήνευση στην περιοχή και την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Καλλιτέχνες που έχουν σήμερα γενέθλια είναι μεταξύ άλλων ο Ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ (44 ετών), ο Μαρκ-Πολ Γκέσελαρ (39 ετών), γνωστός από το ρόλο του ως Ζακ Μόρις στη νεανική σειρά των 90s "Πριν χτυπήσει το κουδούνι", η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ke$ha (26 ετών) και ο Καναδός συνάδελφός της Τζάστιν Μπίμπερ, ο οποίος αισίως κλείνει σήμερα τα 19. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη - πλην της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας - γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, δηλαδή η επέτειος από το δημοψήφισμα της 29ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 1992, όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν την ανεξαρτησία της περιοχής τους από τη Γιουγκοσλαβία. 
Στη Νότιο Κορέα γιορτάζεται η Ημέρα Samil, γνωστή και ως Κίνημα της 1ης Μαρτίου. Σαν σήμερα το 1919, οι κάτοικοι της κορεατικής χερσονήσου ξεσηκώθηκαν εναντίον των κατακτητών Ιαπώνων με σειρά διαδηλώσεων. Το έναυσμα της εξέγερσης έδωσαν ο συγγραφέας Choe Nam-seon και ο ποιητής Manhae, οι οποίοι συνέγραψαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Το κείμενο διαβάστηκε σε όλες τις πόλεις της χώρας και οι πολίτες βγήκαν στους διαδρόμους υπό την κραυγή "Mansei!", δηλαδή "Έτη πολλά στην Κορέα!". Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης σκοτώθηκαν περίπου 7.000 πολίτες, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν από την ιαπωνική αστυνομία, ενώ πολλοί έχασαν την περιουσία τους. 
Στα νησιά Μάρσαλ είναι η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Πυρηνικής Ενέργειας. Τα νησιά Μάρσαλ, που αποτελούν αμερικανικό έδαφος, αποτέλεσαν πεδίο δεκάδων πυρηνικών δοκιμών την περίοδο από το 1946 μέχρι το 1958, κάτι που είχε επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων.
Στο ελβετικό καντόνι του Νεσατέλ γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη του ως δημοκρατίας στα πλαίσια της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σαν σήμερα το 1848 - μέχρι τότε το διοικούσε πρίγκιπας. Για την ονομασία του, να σημειώσουμε ότι αυτή οφείλεται στο νέο κάστρο (neu-châtel), που έχτισε ο βασιλιάς της Βουργουνδίας Ροδόλφος Γ΄ για τη σύζυγό του Ίμενγκαρντ στις όχθες της λίμνης το 1011.
Τέλος, οι Ουαλοί γιορτάζουν τον Άγιο Δαβίδ (Dydd Gŵyl Dewi), που θεωρείται ο προστάτης της Ουαλίας. Για την ζωή του συγκεκριμένου αγίου, γνωρίζουμε μόνο ότι πέθανε το 589 σε ηλικία 100 ετών, αν και τα πρώτα κείμενα για τη ζωή του εμφανίστηκαν 500 χρόνια αργότερα. Ο θρύλος τον θέλει τη μητέρα του να ήταν ανιψιά του βασιλιά Αρθούρου, ενώ ο ίδιος ο Δαβίδ ίδρυσε πολλές εκκλησίες στα βρετανικά νησιά και τη Γαλλία, ενώ χρίστηκε και αρχιεπίσκοπος της Ουαλίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 1 Μαρτίου 1941, εν μέσω βομβαρδισμών και εχθρικών επιδρομών, ισχυρός σεισμός 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στην πόλη της Λάρισας, ενώ 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στις 1 Μαρτίου 1947, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόφαση της ν' αναλάβει την οικονομική - και εμμέσως και την πολιτική ευθύνη - σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, απαντώντας στη σχετική αίτηση της βρετανικής κυβέρνησης, που επιθυμούσε να περιοριστεί ο δικός της ρόλος. Η βρετανική αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή, ενώ η Ελλάδα "έπρεπε" να τελεί υπό στενό έλεγχο υπό τον φόβο του "κομμουνιστικού κινδύνου" μέσα στον ψυχροπολεμικό παραλογισμό της εποχής και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν τη χορήγηση βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ελλάδα (κανείς Αμερικανός φορολογούμενος δεν διαμαρτυρήθηκε ότι έχανε τα λεφτά του), ενώ ζητήθηκε η παραμονή του αγγλικού στρατού στη χώρα μας.

Στις 1 Μαρτίου 1952, το Διαρκές Στρατοδικείο ανακοίνωσε την απόφαση του για την υπόθεση των "επί κατασκοπεία 29 κομμουνιστών", η γνωστή και ως "υπόθεση των ασυρμάτων". Επτά από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν, ενώ οι οκτώ καταδικάστηκαν εις θάνατον, μεταξύ αυτών ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά, αδελφή της συγγραφέας Διδώς Σωτηρίου, η οποία τελικά δεν εκτελέστηκε.

Στις 1 Μαρτίου 1977, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η δίκη του ανθρώπου που κατηγορείτο ότι προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα από το οποίο έχασε την ζωή του ο βουλευτής και γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση, Αλέξανδρος Παναγούλης, την Πρωτομαγιά του προηγούμενου χρόνου. Αν και  υπήρξαν - και εξακολουθούν να υπάρχουν - εικασίες ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για έγκλημα εκ προμελέτης κατά του Παναγούλη, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο και ο αδελφός του, Στάθης, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση, ένας 38χρονος βιοτέχνης ετοίμων ενδυμάτων, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 3.5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη θύματος και τροχαίες παραβάσεις, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε την επομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου