11 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 11 Μαρτίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 και μύρισε... άνοιξη!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σημαντικότερος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1977), που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους στοχαστές του 20ου αιώνα. 
Τι κοινό μπορεί να έχει με τον Καστοριάδη η πρώην Σταρ Ελλάς και παρουσιάστρια Μαριέττα Χρουσαλά; Γεννήθηκε κι αυτή στις 11 Μαρτίου, αλλά 61 χρόνια αργότερα. Πάντως, για να μην κλονιστεί τελείως η πίστη σας στα ζώδια, να υπενθυμίσω μόνο ότι το 1922 η Ελλάδα (αλλά και η Τουρκία, όπου γεννήθηκε ο Καστοριάδης) ακολουθούσε το παλιό ημερολόγιο.
Γενέθλια έχει ο γνωστός Ελληνοκαναδός ηθοποιός Ηλίας Κοτέας (52 ετών), αλλά και ο Αυστραλός μεγιστάνας τον ΜΜΕ, Ρούμπερτ Μέρντοχ (82 ετών).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Λιθουανία γιορτάζεται η Ημέρα Παλινόρθωσης της Ανεξαρτησίας. Στις 11 Μαρτίου 1990 συγκλήθηκε για πρώτη φορά το πρώτο Κοινοβούλιο της χώρας που προέκυψε από πολυκομματικές εκλογές (μετά το 1940), οπότε και ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της χώρας από την ΕΣΣΔ.
Στο Λεσότο γιορτάζεται η επέτειος του θανάτου του βασιλιά Μοσεσόε Α΄ στις 11 Μαρτίου 1870. Ο Μοσεσόε κατάφερε να ενώσει υπό την εξουσία του τις διάφορες φυλές που κατοικούσαν στην περιοχή ιδρύοντας το μικροσκοπικό κράτος της Μπασουτολάνδης - το σημερινό Λεσότο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Μαρτίου 1912, πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές στις οποίες θριάμβευσε το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ή συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη που διεξαγόταν μετά την άνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία και στην οποία συμμετείχαν τα αντιπολιτευόμενα "παλαιά κόμματα". (Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1910, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν, ενώ η τότε κυβέρνηση του Βενιζέλου είχε περισσότερο μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς είχε ορκιστεί μόλις ενάμιση περίπου μήνα νωρίτερα) 
Καθώς οι εκλογές της 11.03.1912 διεξήχθησαν με σφαιρίδια, δεν υπάρχουν επίσημα ποσοστά των κομμάτων, ωστόσο το κόμμα του Βενιζέλου εξέλεξε 146 βουλευτές σε σύνολο 181, μια πραγματικά σπάνια επίδοση.

Στις 11 Μαρτίου 1978, στις 9 η ώρα το πρωί, πέθανε η "τραγουδίστρια της νίκης", Σοφία Βέμπο (1910-1978) ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.  

Στις 11 Μαρτίου 2004, 911 μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9.11 στους Δίδυμος Πύργους της Νέας Υόρκης, σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τρένα συγκλόνισε τη Μαδρίτη - η πρώτη τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα σε ευρωπαϊκό έδαφος. 191 άτομα σκοτώθηκαν και 1.460 τραυματίστηκαν.

Στις 11 Μαρτίου 2011, η Ιαπωνία συγκλονίστηκε από έναν ισχυρότατο, υποθαλάσσιο σεισμό 9 Ρίχτερ, που συνοδεύτηκε από ένα ισχυρό τσουνάμι, που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Ήταν ο ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός της Ιαπωνίας και ένας από τους ισχυρότερους παγκοσμίως. Επίσης, ήταν το πρώτο τσουνάμι που είδε σε ζωντανή σύνδεση όλος ο πλανήτης. Και ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις η δύναμη της τηλεόρασης είναι εξίσου συγκλονιστική με το γεωλογικό φαινόμενο, πολλοί - παρασυρμένοι από την αμεσότητα της τηλεοπτικής εικόνας - παραπλανήθηκαν αρχικά πιστεύοντας ότι δεν υπήρξαν πολλά θύματα, αφού δεν καταγράφηκαν στην κάμερα. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 15.850, πάνω από 6.000 ήταν οι τραυματίες, ενώ μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αγνοούνται περίπου 3.000 άτομα. Πέρα από τις υλικές καταστροφές και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τρόμος προκλήθηκε από τη διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξ αιτίας του σεισμού, ανοίγοντας για ακόμη μια φορά το ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Πάντως, δύο χρόνια μετά η ζωή έχει βρει τους κανονικούς της ρυθμούς και τίποτα δεν θυμίζει τις τρομερές καταστροφές του σεισμού εκείνου, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην ανάρτηση: Δυο χρόνια μετά το τσουνάμι, η ζωή στην Ιαπωνία συνεχίζεται και τίποτα δεν θυμίζει την καταστροφή του 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - παράξενες ειδήσεις:
Ενώ σήμερα ανησυχούμε για την υπογεννητικότητα στη χώρα, πριν από 106 χρόνια η Ελλάδα "απειλείτο" από τις... γεροντοκόρες. "ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΓΕΜΙΣΕΝ ΑΠΟ ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΑΣ!" ήταν ο τίτλος του αφιερώματος που ξεκινούσε η εφημερίδα ΤΟ ΑΣΤΥ στις 11 Μαρτίου 1907. Το "ζήτημα των γεροντοκορών" απασχόλησε την εφημερίδα για πολλές ημέρες, ενώ η εφημερίδα στηλίτευε και τη μετατροπή του γάμου σε εμπόριο με την ανταλλαγή προίκας, που είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη των ανύπαντρων γυναικών και ανδρών. 
Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε η εφημερίδα στο δημοσίευμα της 12.03.1907, "Η Ελλάς η αρσενική φοβείται τον γάμον. Η Ελλάς η θυλυκή τον φεοβείται επίσης. Και από τον φόβον αυτόν - ας φαίνωνται αντίθετα τα πράγματα - εγεννήθη η προικοθηρία αφ' ενός, η γαμβροθηρία αφ' ετέρου, δύο φαινόμενα τα οποία, ενώ τείνουν προς τον γάμον, τον ματαιώνουν".
Είναι χαρακτηριστική - και άκρως σουρεαλιστική για τη σημερινή εποχή - η διαφημιστική καταχώρηση της εφημερίδας εν όψει του σχετικού αφιερώματος:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου