15 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 15 Μαρτίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πιο σημαντικός Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951).
Σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες - από το διεθνή χώρο - που γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Άντριου Τζάκσον (1767-1845), αλλά και ο Γερμανός συγγραφέας Πολ Χέιζε (1830-1914), που βραβεύτηκε και με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Μικρότερης εμβέλειας, αλλά δημοφιλή πρόσωπα της εποχής μας που έχουν σήμερα γενέθλια είναι η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια και ο ράπερ will.i.am (κατά κόσμον, Γουίλιαμ Τζέιμς Άνταμς). Και οι δύο γεννήθηκαν στις 15 Μαρτίου 1975.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ουγγαρία αποτελεί εθνική γιορτή η σημερινή επέτειος από την εξέγερση του 1848, που οδήγησε πρόσκαιρα στη δημιουργία ενός αυτόνομου ουγγρικού κράτους στα πλαίσια της αυτοκρατορίας των Αψβούργων - "νόμοι του Απριλίου". Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, με την άνοδο στον αυστριακό θρόνο του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, οι νόμοι εκείνοι αναιρέθηκαν και επακολούθησε πολεμική σύρραξη. Ωστόσο, η εξέγερση του 1848 αποτελεί κομβικής σημασίας γεγονός για την ιστορία των Ούγγρων και για την προσπάθεια τους να σχηματίσουν ανεξάρτητη κρατική οντότητα.
Στη Λιβερία η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στην επέτειο γέννησης  του πρώτου προέδρου της χώρας, Τζόζεφ Τζένκινς Ρόμπερτς, στις 15 Μαρτίου 1809. Ο Ρόμπερτς γεννήθηκε στις Βιρτζίνια των ΗΠΑ από μητέρα αφρικανικής καταγωγής, πρώην σκλάβα, ενώ ο πατέρας του, που είχε και ουαλικές ρίζες, ήταν επίσης ελεύθερος. Το 1829, ο Ρόμπερτς, που είχε ήδη αποκτήσει οικογένεια, ήταν μεταξύ των πρώτων εποίκων της περιοχής, όπου αργότερα ιδρύθηκε το κράτος της Λιβερίας, το οποίο υπηρέτησε από το αξίωμα του Προέδρου για δώδεκα χρόνια (1847-1885 και 1872-1876).
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία; Από την ιστορική ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι σαν σήμερα το 1962, όπου αναφέρθηκε στα δικαιώματα των καταναλωτών. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Μαρτίου 1493, ο Χριστόφορος Κολόμβος ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξίδι στη νέα άγνωστη ήπειρο και επέστρεψε στην Ισπανία. Βέβαια, ο ίδιος ο Κολόμβος δεν γνώριζε ότι είχε ανακαλύψει μια νέα ήπειρο, αλλά πίστευε ότι είχε φτάσει στην Ιαπωνία.

Στις 15 Μαρτίου 1975, 11.30΄ το πρωί ώρα Γκρίνουιτς, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Έλληνας εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παρίσι για περισσότερο από ένα μήνα πάσχοντας από διάφορες ασθένειες, όπως σοβαρή ανωμαλία του αναπνευστικού, μυασθένεια και ανωμαλίες της χοληδόχου κύστης. Στο πλευρό του βρισκόταν η κόρη του Χριστίνα, ενώ η σύζυγος του, Τζάκι, βρισκόταν στο αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι, έχοντας αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης μόλις πληροφορήθηκε την επιδείνωση της υγείας του.

Στις 15 Μαρτίου 2011, ύστερα από εβδομάδες μικρών διαδηλώσεων, στην πόλη Νταράα της Συρίας ξεκίνησαν οι ταραχές, που γρήγορα κορυφώθηκαν και εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο, που συνεχίζει να συγκλονίζει μέχρι και σήμερα τη χώρα της Μ. Ανατολής, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει αμήχανη στο ανθρωπιστικό δράμα. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα των ισχυρών κρατών δεν επιτρέπουν την εκδήλωση μιας ουσιαστικής διεθνούς πρωτοβουλίας υπό διάφορα αστεία προσχήματα, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει άφθονο, ο διχασμός στο εσωτερικό της Συρίας να βαθαίνει και να οδηγεί σε ακρότητες τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να σωθούν παίρνοντας τους δρόμους της προσφυγιάς. Από όποια άποψη και να το δει κανείς, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας αποτελεί μια σύγχρονη ντροπή της διεθνούς κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου