18 Μαρτίου 2013

Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας


Συνεχίζεται το αφιέρωμα στα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, που θα φιλοξενηθεί στο Μάλμοε της Σουηδίας - 14 και 16 Μαΐου οι δύο ημιτελικοί, και στις 18 του μήνα ο τελικός. Ταξιδεύουμε στη δυτική Ευρώπη, στην ταλαιπωρημένη από τις κακές θέσεις των τελευταίων ετών Γαλλία, στις γειτονικές Βέλγιο και Ολλανδία που συνήθως βλέπουν τον τελικό με τα... κιάλια, στην περσινή νικήτρια και οικοδέσποινα του φετινού διαγωνισμού Σουηδία, αλλά και στην παγωμένη Ισλανδία περιμένοντας ν' ακούσουμε ένα τραγούδι που θα μας... ξεπαγώσει επιτέλους από τα φετινά ανέμπνευστα τραγούδια. 

ΓΑΛΛΙΑ
Amandine Bourgeois - "L' enfers et moi"
Η γαλλική μουσική σκηνή περνάει όντως τεράστια κρίση δημιουργικότητας και φυσικά δεν περιμένει κανείς τη Γιουροβίζιον για να το διαπιστώσει. Ακόμη και οι ίδιοι οι Γάλλοι ακούνε σχεδόν αποκλειστικά αμερικανιές. Μια ματιά να ρίξετε στα γαλλικά τσαρτ, θα αναρωτιέστε πού είναι εξαφανισμένα τα γαλλικά τραγούδια. 
Το συγκεκριμένο τραγούδι θα το χαρακτήριζα μάλλον ξεπερασμένο και ψευδο-εναλλακτικό. Δεν ενοχλεί τ' αυτιά, αλλά ούτε κατά διάνοια αποτελεί μουσική πρόταση. Θα μπορέσει να το απογειώσει στο live; Πολύ δύσκολα και ελλείψει συμμαχιών - δεν θα μου προκαλέσει κατάπληξη, αν για ακόμη μία χρονιά η γαλλική συμμετοχή καταλήξει στις τελευταίες θέσεις. 
Βαθμός: 4.8/10


ΒΕΛΓΙΟ
Roberto Bellarosa  - "Love Kills"
Η πρώτη εκδοχή του τραγουδιού, όταν επελέγη τον περασμένο Δεκέμβριο να εκπροσωπήσει το Βέλγιο, ήταν κάκιστη. Η καινούρια, αρκετά ανανεωμένη και οριστική βερσιόν είναι απλά κακή. Εν τω μεταξύ, η φωνή του τραγουδιστή παραμένει μία από τις χειρότερες - αν όχι η χειρότερη - του φετινού διαγωνισμού. 
Βαθμός: 4.10


ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Anouk - "Birds"
Η τραγουδίστρια, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, έχει ίσως την καλύτερη φωνή του φετινού διαγωνισμού - αν και δεν την έχω ακούσει live. Τολμώ να πω ότι έχει καλύτερη φωνή και από την Μπόνι Τάιλερ. Δυστυχώς το τραγούδι είναι ένα απίστευτα ξεπερασμένο βαλς, που θα περίμενα να το ακούσω ως "χαλί" σε μια ασπρόμαυρη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '50 - όχι όμως στη Γιουροβίζιον. Σίγουρα θα ψηφιστεί μαζικά από τις επιτροπές και από ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και από νεότερους που θα εκτιμήσουν τη φωνή της Ανούκ. Αν η σκηνική παρουσία είναι προσεγμένη και με σαφείς ρετρό αναφορές στα 50s, εκτιμώ ότι θα τερματίσει ψηλά. Η βαθμολογία μου αφορά κυρίως τη φωνή της τραγουδίστριας και όχι το κομμάτι.
Βαθμός: 7.8/10


ΣΟΥΗΔΙΑ
Robin Stjernberg - "You"
Ένα απλό ποπ τραγούδι που δεν έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες και σίγουρα δεν στοχεύει να κερδίσει το διαγωνισμό. Για τη φωνή του τραγουδιστή δεν έχω πολλά να σχολιάσω - ούτε και ο ίδιος φαντάζομαι έχει πολλά να πει. Θα ακούσουμε τόσο χειρότερα όσο και καλύτερα τραγούδια τη βραδιά του τελικού, με άλλα λόγια πρόκειται για ένα τραγούδι που θα σβηστεί από τη μνήμη μας γρήγορα - και δεν θα μας λείψει.
Βαθμός: 5/10


ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Eyþór Ingi Gunnlaugsson - "Eg A Lif"
Αν και το τραγούδι επελέγη πολύ νωρίς, άργησα να γράψω κάποιο σχόλιο περιμένοντας την αγγλική του βερσιόν. Θεωρώ ότι η ισλανδική γλώσσα μάλλον καταστρέφει τρυφερές μπαλάντες όπως είναι το "Eg A Lif" και επιφυλάσσομαι να επανέλθω, αν και εφόσον το τραγούδι αποκτήσει αγγλικό στίχο. Προς το παρόν, αυτό που ακούω δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Αντίθετα, η φωνή του τραγουδιστή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μιας και η live ερμηνεία ακούγεται σαν από στούντιο. Ενδιαφέρον είναι και το στήσιμο του στη σκηνή, δεν ξέρω όμως αν αυτά τα δύο αρκούν.
Βαθμός: 5.7/10



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αλβανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας
Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Ουγγαρίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Εσθονίας και της Ρωσίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Κύπρου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ελβετίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου