22 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 22 Μαρτίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -  γενέθλια:
Δύο Αμερικανοί φυσικοί, βραβευμένοι με Νόμπελ, γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Ρόμπερτ Μίλικαν (1868-1953), που το 1923 βραβεύτηκε για τη μελέτη του στοιχειώδους ηλεκτρικού φορτίου και του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, και ο Μπάρτον Ρίχτερ (82 ετών), στον οποίο - από κοινού με τον Σάμιουελ Τινγκ - απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής το 1976 για την ανακάλυψη ενός νέους είδους στοιχειωδών σωματιδίων, τα σωματίδια ψ.
Γενέθλια έχει σήμερα ο Άγγλος συνθέτης Άντριου Λόιντ Γουέμπερ (65 ετών), ο Ελβετός ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ (72), αλλά και η Ρις Γουίδερσπουν, που γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1976.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Κιριμπάτι - αν δεν το γνωρίζετε, είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό ωκεανό - σήμερα είναι μια πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μέρα. Γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Υγείας, σκοπός της οποίας είναι να ενθαρρύνει τους κατοίκους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι πολίτες δεν εργάζονται, αλλά μπορούν να κάτσουν στο σπίτι και να ξεκουραστούν, ν' ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι ή με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Άλλωστε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, το υπουργείο υγείας της χώρα διοργανώνει σειρά αθλητικών εκδηλώσεων.
Στο Πουέρτο Ρίκο γιορτάζεται η Ημέρα της Χειραφέτησης των Σκλάβων, δηλαδή η επέτειος από το σχετικό νόμο του 1873, που έθετε τέρμα στη δουλεία, όταν ακόμη το νησί ήταν ισπανική αποικία.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το πολύτιμο αυτό αγαθό, πιο απαραίτητο ακόμη κι από την τροφή, δεν είναι παντού εξασφαλισμένο. Διαβάστε και τα παρακάτω θέματα:
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στην Κίνα το νερό είναι ροζ!
O ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Μαρτίου 1821, η πολιορκία και παράδοση των Καλαβρύτων σηματοδοτεί την πρώτη επιθετική ενέργεια της Ελληνικής Επανάστασης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Πριν 50 χρόνια έκανε επίσημη πρεμιέρα το φαινόμενο των Μπιτλς. Στις 23 Μαρτίου 1963, στη Μ. Βρετανία κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο "Please, Please Me".
Περισσότερα εδώ: 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το πρώτο άλμπουμ των Μπιτλς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου