3 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Μαρτίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Χάρη σ' αυτόν μπορούμε να μιλάμε με τους φίλους μας και με τους μακρινούς συγγενείς μας στην άλλη άκρη του κόσμου από την... κουζίνα του σπιτιού μας. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου - και όχι μόνο - γεννήθηκε σαν σήμερα το 1847.
Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (1891-1949), κατά κόσμον Δημήτρης Παπανδρέου, ο οποίος διετέλεσε προσωρινά Αντιβασιλέας, αλλά και πρωθυπουργός για δύο εβδομάδες, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη γερμανική Κατοχή.
Μία από τις εκπροσώπους του "Νέου Κύματος" στην ελληνική μουσική της δεκαετίας του '60, η Αρλέτα, έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει τα 68.
Ένας από τους θρύλους του βραζιλιάνικου αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής - είναι ο Ζίκο, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 60 ακριβώς χρόνια.
Οι σκληροπυρηνικοί φαν της Γιουροβίζιον που έχουν σήμερα γενέθλια θα "λαλίσουν" από τη χαρά τους μαθαίνοντας - αν δεν το γνωρίζουν ήδη - ότι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με την πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού (στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1956), την Ελβετίδα τραγουδίστρια Λιζ Άσια, η οποία φέτος κλείνει τα 89.
Από την άλλη, οι σκληροπυρηνικοί φαν των μεξικάνικων τηλενουβελών που προβάλλονταν στην ελληνική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του '90, ίσως και να ενθουσιαστούν αν πληροφορηθούν ότι σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μεξικανός ηθοποιός Φερνάντο Κολούγκα (γεν. το 1966), γνωστός από σειρές με γυναικεία ονόματα, όπως "Μαρία της γειτονιάς", "Εσμεράλντα", "Παουλίνα" κλπ.
Συνομήλικη του Κολούγκα είναι η Ελληνίδα πρώην ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια - νυν νοικοκυρά; - Σοφία Αλιμπέρτη.
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε η ηθοποιός Τζέσικα Μπίελ (31 ετών), την οποία ελάχιστοι θυμούνται από τη "χριστιανική" σειρά "Στον έβδομο ουρανό" ("7th Heaven") και οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από τις καυτές φωτογραφίσεις της, αλλά και ως τη σύντροφο/σύζυγο του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Βουλγαρία γιορτάζεται η Ημέρα της Απελευθέρωσης, η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου το 1878, που προέβλεπε τη δημιουργία ανεξάρτητου βουλγαρικού κράτους, η επονομαζόμενη και ως "Μεγάλη Βουλγαρία", που θα έφτανε μέχρι το Αιγαίο πέλαγος. Και μπορεί η Συνθήκη να αναθεωρήθηκε ριζικά, ωστόσο παρέμεινε ισχυρός ο συμβολισμός της ανακήρυξης του πρώτου ανεξάρτητου βουλγαρικού κράτους ύστερα από πολλούς αιώνες οθωμανικής κατοχής κι έτσι η σημερινή επέτειος αποτελεί εθνική γιορτή για τους βόρειους γείτονες μας.
Στη Γεωργία, το μικρό κράτος του Καυκάσου, ο σεβασμός προς τις μητέρες είναι τόσο μεγάλος, ώστε η σημερινή Γιορτή της Μητέρας θεωρείται εθνική αργία από το 1991, που το κράτος έγινε ανεξάρτητο, μέχρι και σήμερα. Αν και αρχική πρόθεση ήταν η συγκεκριμένη γιορτή ν' αντικαταστήσει την "κομμουνιστική" Γιορτή της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, τελικά οι γυναίκες της χώρας γιορτάζουν... δύο φορές μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Στο Μαλάουι σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, κατά την οποία τιμώνται εκείνοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1959 ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατική παρουσία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 3 Μαρτίου 1957, σκοτώθηκε στην Κύπρο ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, ύστερα από δωδεκάωρη μάχη με τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Αυξεντίου, που είχε επικηρυχθεί έναντι 5.000 στερλινών από τη βρετανική διοίκηση της Κύπρου, βρισκόταν στο κρησφύγετο του νότια της Λευκωσίας, κοντά στη Μονή Μαχαιρά, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες περικυκλώθηκε από βρετανικές δυνάμεις. Μαζί του βρίσκονταν και άλλα μέλη της οργάνωσης, που απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων και ένοπλη αντίσταση. Τελικά, στις 2 το μεσημέρι, οι Βρετανοί αποφάσισαν ν' ανατινάξουν τη σπηλιά, όπου βρίσκονταν ο Αυξεντίου και οι συνεργάτες του, με αποτέλεσμα το θάνατο τους. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, η μητέρα του Αυξεντίου δήλωσε: "Είμαι υπερήφανη για το παιδί μου. Είναι πολύ καλύτερα που απέθανε εις τη μάχη, παρά αν συνελαμβάνετο αιχμάλωτος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου