31 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 31 Μαρτίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013. Η μέρα κρατάει μια ώρα λιγότερο σήμερα, ευκαιρία για περισσότερο πάρτι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σημαντικότερος άνθρωπος που γεννήθηκε σαν σήμερα, χωρίς αμφιβολία είναι ο Καρτέσιος (Ρενέ Ντεκάρτ, 1596-1650), ο οποίος εισήγαγε την επαγωγική μέθοδο σκέψης, δηλαδή τον ορθολογισμό έναντι του μέχρι τότε επικρατούντος εμπειρισμού. 
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κλασσικής μουσικής, ο Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809), καθώς κι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Μεξικανός ποιητής Οκτάβιο Πας (1914-1998), ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990.
Γνωστοί ηθοποιοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (42 ετών) και ο Κρίστοφερ Γουόκεν (70). Επίσης, τα γενέθλια τους γιορτάζουν ο Έλληνας πρωταθλητής της γυμναστικής Βλάσης Μάρας (30), ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πάουλο Μασάδο (27), αλλά και ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ (65), που το 2007 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης - όπως και σειρά άλλων βραβείων μέχρι σήμερα - για τον αγώνα του σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος εξ αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μάλτα γιορτάζεται η Ημέρα της Ελευθερίας. Σαν σήμερα το 1979, αποχώρησαν από τη Μάλτα τα βρετανικά στρατεύματα. Τυπικά (de jure) η χώρα ήταν ανεξάρτητη ήδη τις 21 Σεπτεμβρίου 1964, ενώ το 1974 είχε αποχωρήσει και από τη βρετανική Κοινοπολιτεία, όμως το 1979 η Μάλτα έγινε πλέον και de facto (ουσία) ανεξάρτητη.
Επίσης, σήμερα στη Μάλτα, όπως και στα περισσότερα χριστιανικά κράτη σήμερα είναι το Καθολικό Πάσχα - αρκετά νωρίς και σίγουρα πολύ νωρίτερα σε σχέση με το Ορθόδοξο Πάσχα, που αργεί ακόμη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 31 Μαρτίου 1822, η καταστροφή της Χίου και η σφαγή του τοπικού πληθυσμού που είχε εξεγερθεί στο πλευρό των υπόλοιπων επαναστατημένων Ελλήνων, θα γυρνούσε μπούμερανγκ σε βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και έντονη οργή σ' ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής.

Στις 31 Μαρτίου 1833 έγινε και τυπικά η απελευθέρωση της Αθήνας με την παράδοση του κάστρου της Ακροπόλεως από τον μέχρι τότε Τούρκο διοικητή στους Βαυαρούς αξιωματικούς, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Σχετικό αφιέρωμα, μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάρτηση: Όταν η Αθήνα ήταν ένα τουρκοχώρι στην καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας και οι Αθηναίοι δεν ήξεραν τι είναι το κάρο - Η απελευθέρωση της πόλης στις 31 Μαρτίου 1833

Στις 31 Μαρτίου 1946 πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία - οι πρώτες μετά το 1936. Κύριο χαρακτηριστικό εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η απόφαση του ΚΚΕ να απόσχει καταγγέλλοντας τη "Λευκή Τρομοκρατία", το κύμα διώξεων κατά οπαδών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ την περίοδο που ακολούθησε την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Όμως, ουδέποτε η αποχή αποτέλεσε αποτελεσματικό "όπλο" και ο κανόνας αυτός επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά. Μέσα σε καθεστώς σύγχυσης για το πραγματικό μέγεθος της αποχής - με τους μεν να την περιγράφουν ως ανύπαρκτη ή συνήθη και τους δε να αναφέρονται ακόμη και σε αποχή 50% - πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Ηνωμένη Παράταξις Εθικοφρόνων με ποσοστό 55.12%. Σαν νούμερο, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ κόμματο ή συνασπισμός κομμάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όμως η "επιτυχία" αυτή ήταν πλαστή, ακριβώς επειδή οι εκλογές δεν διεξήχθησαν υπό ομαλές συνθήκες, σε μια προεκλογική περίοδο στιγματισμένη από διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία και άσκηση τρομοκρατικών πιέσεων στους εκλογείς. 
Εξάλλου, το προηγούμενο βράδυ, νύχτα 30ης προς 31ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η επίθεση ανταρτών στο αστυνομικό τμήμα του Λιτόχωρου Πιερίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 10 αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο, και η οποία θεωρήθηκε ως η πρώτη πράξη της φονικότερης φάσης του εμφυλίου πολέμου. 
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου είχε ως εξής: "Το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως ανακοινοί μετά λύπης, κατά τηλεγράφημα του Διοικητού Χωροφυλακής Κατερίνης ότι την 23.30'  ώραν της 30 Μαρτίου τ. έτους συμμορία εξ εκατόν και πλέον κομμουνιστών ωπλισμένων δι' αυτομάτων όπλων και όλμων προσέβαλεν δολοφονικώς τους εις τον Σταθμόν Χωροφυλακής Λιτοχωρίου Αικατερίνης στρατωνιζομένους άνδρας της χωροφυλακής και Εθνοφυλακής, οίτινες προωρίζοντο διά την τήρησιν της τάξεως κατά τας εκλογάς. Επηκολούθησε συμπλοκή διαρκέσασα πλέον της ώρας, καθ' ην το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής ανεφλέγη εκ των βλημάτων των όλμων. Κατά ταύτην εφονεύθησαν 6 χωροφύλακες, 2 λοχίαι, 2 στρατιώται και ετραυματίσθησαν 2 χωροφύλακες. Συμμορία μετά πραγματοποίησιν εγκληματικού σχεδίου της ετράπη προς την ορεινήν και δασώση περιοχήν του Ολύμπου. Μετέβησαν επί τόπου ο Δοιηκητής Χωροφυλακής Αικατερίνης και ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής Κεντρικής Μακεδονίας προς καταδίωξιν των συμμοριτών μετ' ισχυράς δυνάμεως.
Κηδεία φονευθέντων εν τη εκτελέσει του καθήκοντος γενήσεται δημοσία δαπάνη εν Κατερίνη.
Αθήναι, τη 31 Μαρτίου 1945".
Απ' την άλλη, ο "Ριζοσπάστης" κατήγγειλε προβοκάτσια και έκανε λόγο για "σκηνοθεσία δήθεν επιθέσεων κομμουνιστών". Διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της 1ης Απριλίου: 
"Η κυβέρνηση που με το στόμα του προέδρου της δεν έπαυε να καταγγέλλει το φασιστικό χαρακτήρα του κρατικού μηχανισμού και τη συμμαχία των σωμάτων ασφαλείας με τις τρομοκρατικές συμμορίες της δεξιάς, δεν δίστασε στις τελευταίες στιγμές να γίνει συνήγορος των δολοφόνων του δημοκρατικού λαού. Έτσι, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης πριν αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του χθεσινού πραξικοπήματος, που το χαρακτηρίζει η ωμή βία των μοναρχικών και η νοθεία, φρόντισε να εφοδιάσει τον τύπο με διάφορα ψεύδη και προκλήσεις ώστε να εμφανίζεται η αντίθετη ακριβώς από την πραγματικότητα εικόνα. Έτσι ανακοινώθηκε χθες ότι στις 30/3 κομμουνιστική συμμορία χτύπησε το σταθμό χωροφυλακής Λιτοχωρίου Κατερίνης με αποτέλεσμα το φόνο 10 χωροφυλάκων και στρατιωτών και άλλα προκλητικά ψεύδη για δήθεν επιθέσεις εναντίον της δεξιάς. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ακριβώς στην περιφέρεια Κατερίνης δρα η μοναρχική συμμορία του Γαλή, που τις τελευταίες ακριβώς μέρες οργίασε εναντίον του δημοκρατικού πληθυσμού όλης της περιφέρειας. Και σαν να μην έφταναν οι κακοήθεις για τον αστυνομικό σταθμό της Κατερίνης, το υπουργείο μετάδωσε και τηλεγράφημα από τη Βέρροια για επιθέσεις "αγνώστων οπλοφόρων και ανεξακριβώτου αριθμού με θύματα ανήκοντα εις την εθνικόφρονα παράταξιν"!
Μπροστά στις προκλήσεις αυτές που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να δικαιολοφήσουν νέα όργια των μοναρχικών συμμοριών εναντίον του δημοκρατ. λαού, οι δημοκρατικοί πολίτες και οι δημοκρατικές οργανώσεις πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση τους και  με τη Μαζική Αυτοάμυνα τους να υπερασπίζονται αποφασιστικά την ζωή, την τιμή και την περιουσία τους από κάθε επίθεση.
Στο μεταξύ, οι 17 εκθέσεις των νομαρχών που περιγράφουν τη μόνη υπάρχουσα ανατριχιαστική τρομοκρατία παραμένουν στα συρτάρια  του υπουργείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου