9 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Μαρτίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει το όνομα της η αμερικανική ήπειρος, ο Ιταλός θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούτσι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1454. Ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι η Αμερική δεν ήταν απλά το ανατολικό κομμάτι των Ινδιών (ή η Ιαπωνία, όπως έγραφε στο ημερολόγιο του ο Χριστόφορος Κολόμβος), αλλά αποτελούσε ξεχωριστή ήπειρο (ο "Νέος Κόσμος"). Κι επειδή υπέγραφε στις επιστολές του στα λατινικά ως "Americus", η ήπειρος γλίτωσε τη λιγότερο εύηχη ονομασία "Αμεριγκή". 
Σαν σήμερα το 1890 γεννήθηκε ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ, σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα της Σοβιετικής Ένωσης τόσο την περίοδο του Μεσοπολέμου όσο και μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το όνομα του χρησιμοποίησαν ειρωνικά οι Φινλανδοί για να περιγράψουν τις βόμβες του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου (Νοέμβριος 1939-Μάρτιος 1940) μεταξύ των δύο κρατών και έτσι "γεννήθηκαν" οι βόμβες Μολότοφ. 
Μια άλλη σημαντική προσωπικότητα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε και ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκακάριν (1934-1968), ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, στις 12 Απριλίου 1961.
Ο σημαντικότερος Έλληνας που γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου υπήρξε ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν (1921-1998).
Τα γενέθλια της γιορτάζει σήμερα η Ιταλίδα ηθοποιός Ορνέλα Μούτι (58 ετών), αλλά και η Ζιλιέτ Μπινός (49). Άλλοι γνωστοί που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο πρώην προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (53) και η τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Μπακοδήμου (46).

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 9 Μαρτίου 1954, εννιάμιση περίπου χρόνια μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας δηλώνοντας ότι "Το ταξίδι στην ιστορική αυτή χώρα, αποτελεί πραγματοποίηση των πλέον διακαών πόθων μου". 
[Ένα μικρό αφιέρωμα σ' εκείνη την επίσκεψη μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο: 

Στις 9 Μαρτίου 1956, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ', που είχε πρωτοστατήσει τα προηγούμενα χρόνια στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, συνελήφθη από τις βρετανικές δυνάμεις που διοικούσαν το νησί. Η σύλληψη του έγινε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και ενώ ο Μακάριος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την ελληνική πρωτεύουσα. Μαζί του, συνελήφθησαν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός, ο παπα-Σταύρος Παπαγαθαγγέλου και ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης. Όλοι εξορίστηκαν στις Σεϋχέλες, όπου παρέμειναν μέχρι τον Απρίλιο του 1957, οπότε άρχισαν να δρομολογούνται οι οριστικές λύσεις του Κυπριακού ζητήματος - σ' εκείνη τη φάση τουλάχιστον.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - gossip:
Στις 9 Μαρτίου 1962, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επιβεβαίωσε τη φήμη, που ήδη κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ, ότι η Ελίζαμπεθ Τέιλορ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον - ήδη τέταρτο! -σύζυγό της Έντι Φίσερ, προκειμένου να παντρευτεί το συμπρωταγωνιστή της στην ταινία "Κλεοπάτρα", που γυριζόταν εκείνη την περίοδο, Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος επίσης ήταν παντρεμένος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου