22 Μαρτίου 2013

9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το πρώτο άλμπουμ των Μπιτλς!


Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου στούντιο άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος των Μπιτλς στις 22 Μαρτίου 1963, την ημερομηνία που γεννήθηκε το φαινόμενο των "Σκαθαριών" και η μουσική άλλαξε για πάντα. Ο τίτλος του άλμπουμ ήταν "Please, Please Me", ενώ είχαν προηγηθεί δύο σινγκλ, το "Love Me Do" (05.10.1962) και το ομότιτλο "Please, Please Me" (11.01.1963), το οποίο μάλιστα είχε φτάσει και στο νούμερο ένα του βρετανικού τσαρτ. Ως ένα είδος φόρου τιμής, ακολουθούν 9 πληροφορίες για το άλμπουμ που - μάλλον - δεν γνωρίζατε.
 1. Ολόκληρο το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μέσα σε 9 ώρες και 45 λεπτά συνεχόμενα ξεκινώντας από τις 10 το πρωί, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 1963. 
2. Το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, το "Twist And Shout", ηχογραφήθηκε σκόπιμα τελευταίο, επειδή την ημέρα της ηχογράφησης ο Τζον Λένον ήταν κρυωμένος. Ο παραγωγός του συγκροτήματος,, Τζορτζ Μάρτιν, φοβόταν ότι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του τραγουδιού ενδεχομένως να επηρέαζαν αρνητικά τη φωνή του τραγουδιστή, αν ηχογραφούσε το τραγούδι νωρίτερα, κι έτσι το "Twist And Shout" έγινε το τελευταίο τραγούδι του πρώτου άλμπουμ των Μπιτλς.
3. Το "Hold Me Tight", που περιλαμβάνεται στο δεύτερο άλμπουμ των Μπιτλς (With the Beatles) αρχικά είχε ηχογραφηθεί για το "Please, Please Me", όμως την τελευταία στιγμή δεν το περιέλαβαν ως υπεράριθμο.
4. Στην αρχή, το άλμπουμ επρόκειτο να ηχογραφηθεί στο Λίβερπουλ, μπροστά σε ζωντανό κοινό. Ωστόσο, ο χρόνος ήταν πιεστικός κι έτσι επελέγη το στούντιο.
5. Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, τα "Σκαθάρια" ποζάρουν κοιτώντας το φωτογραφικό φακό από ψηλά στις σκάλες του κτιρίου της ΕΜΙ στο Λονδίνο. Ωστόσο, αρχικά ο παραγωγός τους ήθελε να φωτογραφηθούν στο ζωολογικό κήπο της αγγλικής πρωτεύουσας, στον τομέα όπου εκτίθενται τα... κανονικά σκαθάρια, όμως έφαγε άκυρο από το Zoological Society του Λονδίνου.
6. Στην πρώτη έκδοση του άλμπουμ σε βινύλιο, ως δημιουργοί των τραγουδιών εμφανίζονταν οι "ΜακΚάρτνεϊ-Λένον". Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά, που τα ονόματα των δύο είχαν αυτήν τη σειρά. Από το επόμενο κιόλας άλμπουμ, προηγείτο πάντα το όνομα του Τζον Λένον, ενώ το ίδιο συνέβη ακόμα και στην επανέκδοση του άλμπουμ σε cd.
7. Ο πρώτος τίτλος που είχε επιλεγεί για το άλμπουμ ήταν "Off The Beattle Track", όμως η επιτυχία του τραγουδιού "Please, Please Me", που έφτασε στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ, άλλαξε τα σχέδια του συγκροτήματος.
8. Το άλμπουμ έγινε νούμερο ένα στη Μ. Βρετανία το Μάιο του 1963, όπου και παρέμεινε για 30 ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι που έχασε την πρωτιά από το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος.
9. Το "Please, Please Me" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μόλις το 1987, όμως ορισμένα από τα τραγούδια του περιλήφθηκαν σε δύο ειδικά άλμπουμ (μόνο για το αμερικανικό κοινό), το "Introducing The Beatles" (1964) και το "The Early Beatles" (1965).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου