18 Μαρτίου 2013

Μήπως να ΜΗΝ τα 'κοβες τελικά;

Μ' αυτήν την εμφάνιση, ο Μπραντ Πιτ κινδυνεύει λιγότερο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Μπορεί να τη θεωρείς μπανάλ, φλώρικη, χίπικη, λιγδιάρικη - ή ό,τι άλλο επίθετο θέλεις να χρησιμοποιήσεις - όμως η γενειάδα ίσως κάνει περισσότερο καλό στην υγεία σου απ' όσο φαντάζεσαι. Και δε μιλάμε για αξύριστο look τριών ημερών, αλλά για μια πλούσια μακριά γενειάδα που, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, φαίνεται ότι προστατεύει το δέρμα σου από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου - άρα και από τον καρκίνο.

Καθώς η Αυστραλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νοτίου Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή ραδιοφυσικής Άλφιο Παρίσι, σκέφτηκαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο να αποτελεί η γενειάδα μια εξτρά ασπίδα προστασίας για τους άντρες. 
Τι έκαναν; Πήραν τρία κεφάλια από κούκλες βιτρίνες και σε διάφορα σημεία τοποθέτησαν "dosimeters", δηλαδή μετρητές της απορροφώμενης ακτινοβολίας: στο πάνω χείλος, στο πάνω, μεσαίο και κάτω σαγόνι και στο πιγούνι. Στη συνέχεια, φόρεσαν στο ένα κεφάλι μακριά γενειάδα, μια κοντύτερη έβαλαν στο δεύτερο, ενώ το τρίτο το άφησαν καθαρό. 
Τα τρία κεφάλια τοποθετήθηκαν σε μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου για μία ώρα. Αυτό επαναλαμβανόταν καθημερινά επί ένα χρόνο, ενώ κάθε φορά συνέλεγαν τα στοιχεία των μετρητών, σχετικά με την απορροφώμενη ηλιακή ακτινοβολία. 
Ε, λοιπόν, όπως αποδείχτηκε, οι τρίχες στο πρόσωπο όντως βοηθούν μειώνοντας την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Η προστασία εξαρτάται και από άλλα στοιχεία, όπως το μήκος της τρίχας, τη γωνία που έπεφταν οι ακτίνες του ήλιου κλπ., ενώ ως πιο ευάλωτο εμφανίζεται το πάνω χείλος. 
Αυτό σημαίνει ότι άμα αφήσουμε γένια σαν τον Ροβινσόνα Κρούσο μπορούμε να κυκλοφορούμε στον ήλιο ελεύθεροι, όση ώρα επιθυμούμε; Φυσικά και όχι. Χωρίς αντηλιακή προστασία, ακόμη κι αν είχαμε όλο το κεφάλι καλυμμένο με τρίχες, πάλι θα ρισκάραμε να εκτεθούμε στις βλαβερές ακτίνες. 
Δεν λείπουν, πάντως, και οι επιστήμονες που χαρακτηρίζουν μεν ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της έρευνας των Αυστραλών επιστημόνων, όμως επισημαίνουν ότι η όποια θετική επίδραση που έχουν τα γένια είναι αναλογικά μικρή κι επομένως όχι σημαντική. 
Σε κάθε περίπτωση, απευθυνόμενος στις κυρίες έχω να συστήσω να μην θεωρήσουν τη συγκεκριμένη έρευνα ως αφορμή για να μην ξυρίζουν το δικό τους πρόσωπο, όσες έχουν αυξημένη τριχοφυία. Υπάρχουν κι άλλοι - γοητευτικότεροι - τρόποι προστασίας, όπως για παράδειγμα η επιστροφή στην ελληνική διατροφή. Διάβασε σχετικά και στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου