20 Μαρτίου 2013

Το χειρότερο επάγγελμα του κόσμου υπάρχει στην... Ελλάδα (και γι' αυτό φταίνε οι τουρίστες);


Θυμάστε ίσως το διαφημιστικό κόλπο των Αυστραλών πριν μερικά χρόνια με την "καλύτερη δουλειά στον κόσμο", δηλαδή επιστάτης σ' έναν τροπικό παράδεισο για έξι μήνες. Ήταν δεκάδες χιλιάδες οι αιτήσεις και ο.. τυχερός, άρχισε να αισθάνεται άτυχος, γιατί βρέθηκε στην πιο κουραστική δουλειά του κόσμου, χωρίς να το γνωρίζει. Εν τω μεταξύ, τώρα, ένας συντάκτης της αυστραλιανής εφημερίδας Sydney Morning Herald υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει τη χειρότερη δουλειά του κόσμου, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας και υπεύθυνοι γι' αυτό είναι ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.

"Κάποιοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι ο Μάτζικ είχε την καλύτερη δουλειά στον κόσμο", διαβάζουμε στην εισαγωγή του ρεπορτάζ. "Ο Μάτζικ, ωστόσο, θα σας έλεγε ότι είχε τη χειρότερη". Ποιος είναι ο Μάτζικ; Ένας Πολωνός, εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στη χώρα μας, που απέκτησε το νέο του όνομα, επειδή το δικό του ήταν δύσκολο στην προφορά. 
Η δουλειά του Μάτζικ είναι να συνοδεύει τουρίστες, που επισκέπτονται τα νησιά γύρω από την Κέρκυρα, σ' ένα από τα πέντε γιοτ που διαθέτει. Η μόνη του έγνοια είναι να προσέχει την ασφαλή περιήγηση των τουριστών, οι οποίοι οδηγούν μόνοι τους το γιοτ, μια δουλειά που κατ' αρχήν φαντάζει ιδανική. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, όταν πρέπει να μεταφέρει Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς - ίσως και Βρετανούς θα προσθέταμε εμείς - τουρίστες, οι οποίοι είναι διαρκώς μεθυσμένοι ή με χανγκόβερ, δεν έχουν ιδέα πώς να οδηγήσουν το σκάφος που νοικιάζουν και επιπλέουν δεν ενδιαφέρονται να το διατηρήσουν σε καλή κατάσταση.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, θυμάται τη δική του εμπειρία πριν πολλά χρόνια, όταν μαζί μ' ένα γκρουπ τριάντα τουριστών περιηγήθηκαν στα Ιόνια νησιά με τα πέντε γιοτ του Μάτζικ. Ο καημένος ο Πολωνός ήταν συνεχώς στρεσαρισμένος φωνάζοντας τους άτακτους και αδαείς τουρίστες που έπαιζαν μ' ένα πλαστικό παπάκι, ξάπλωναν στην προκυμαία αφήνοντας τις μηχανές να κάνουν όλη τη δουλειά, ενώ είχαν κι ένα ατύχημα στο λιμάνι, πέντε μόλις λεπτά με την αναχώρηση στουκάροντας το γιοτ σ' ένα βράχο - ευτυχώς οι ζημιές ήταν μικρές - και άλλα πολλά. 
"Ο Μάτζικ έπαθε αποπληξία", θυμάται ο Αυστραλός δημοσιογράφος αναπολώντας εκείνο το ταξίδι και συμπονώντας τον καημένο τον Μάτζικ, που πρέπει να ανέχεται τόσους κακομαθημένους τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για να ξεδώσουν κάνοντας κόλαση την ζωή ντόπιων και εργαζομένων σε τουριστικά επαγγέλματα, όπως ο Μάτζικ. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αυτογνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου