12 Μαρτίου 2013

Ιστορικές ομιλίες: Το δόγμα Τρούμαν


Στις 12 Μαρτίου 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, σε διάγγελμα του προς το Κογκρέσο προσδιόρισε το νέο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που είχε αναδειχθεί ως η μοναδική δυτική υπερδύναμη, απέναντι της επίφοβης Σοβιετικής Ένωσης. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του Τρούμαν να παράσχει οικονομική βοήθεια στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, που βρισκόταν σε κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι και έπρεπε πάση θυσία να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο.
Κατά πολλούς, το διάγγελμα αυτού αποτέλεσε την επίσημη κήρυξη του Ψυχρού Πολέμου, αν και οι αντιθέσεις προϋπήρχαν. Το κείμενο της ομιλίας του Τρούμαν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τις ιδέες που πρεσβεύει όσο και για αντιφάσεις του, όπως αναδείχτηκαν από την εφαρμογή του τα επόμενα χρόνια. Επίσης, εκθέτει αναλυτικά την αμερικανική οπτική για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, κι επομένως παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και από αυτής της απόψεως. Το διάγγελμα του Χάρι Τρούμαν είχε ως εξής:

"Η σοβαρότητα της κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, καθιστά απαραίτητη την εμφάνιση μου ενώπιον της κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου. Η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών υφίστανται άμεσο αντίκτυπο. Μία άποψη της παρούσας κατάστασης, την οποία επιθυμώ να παρουσιάσω προς εσάς κατά τη στιγμή αυτή, για να σας χρησιμεύσει προς μελέτη και λήψη απόφασης, αναφέρεται στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες εκ μέρους της αμερικανικής οικονομικής αποστολής, η οποία βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, καθώς και οι πληροφορίες του εν Ελλάδι Αμερικανού πρεσβευτή, ενισχύουν τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, που συνίσταται στο ότι η βοήθεια είναι επιτακτική, εάν η Ελλάδα πρόκειται να επιζήσει ως ελεύθερο έθνος.
Δεν πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός και το Κογκρέσο επιθυμούν να κωφεύσουν στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα. Η έλλειψη επαρκών φυσικών πόρων ανέκαθεν εξανάγκαζε τον ελληνικό λαό να εργάζεται σκληρά για να κατορθώνει μόλις και μετά βίας να εξασφαλίζει την ζωή του. Από το 1940, η φιλόπονος και φιλειρηνική αυτή χώρα υπέστη εισβολή και τετραετή κατοχή εκ μέρους ενός θηριώδους εχθρού, καθώς και οξείες εσωτερικές αντιθέσεις. 
Όταν οι δυνάμεις της απελευθέρωσης εισήλθαν στην Ελλάδα, βρήκαν ότι οι αποχωρούντες Γερμανοί είχαν καταστρέψει κυριολεκτικά όλες τις σιδηροτροχιές, τους δρόμους, τα λιμάνια, τις συγκοινωνίες και τον εμπορικό της στόλο. Περισσότερα από χίλια χωριά πυρπολήθηκαν. 85% των παιδιών είναι φυματικά. Η κτηνοτροφία, η ορνιθοτροφία και τα οικόσιτα ζώα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί. Ο πληθωρισμός εξανέμισε ουσιαστικά όλες τις οικονομίες του λαού.
Ως αποτέλεσμα των τραγικών αυτών συνθηκών, μια μαχητική μειοψηφία, εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες και την αθλιότητα των ανθρώπων, μπόρεσε να δημιουργήσει πολιτικό χάος, το οποίο καθιστά μέχρι σήμερα αδύνατη την οικονομική ανάρρωση της χώρας. 
Η Ελλάδα είναι σήμερα χωρίς κεφάλαια προς χρηματοδότηση της εισαγωγής των ειδών εκείνων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη στοιχειώδη συντήρηση της. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο ελληνικός λαός δεν δύναται να σημειώσει πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων της ανοικοδόμησης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη οικονομικής βοήθειας, η οποία θα της επιτρέψει να προβεί σε αγορές τροφίμων, ιματισμού, καύσιμων υλών και σποράς. Αυτά είναι απαραίτητα για την ύπαρξη του λαούς της, είναι δε δυνατή η προμήθεια τους μόνο από το εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να τύχει βοήθειας για να εισαγάγει είδη αναγκαία για την αποκατάσταση της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, η οποία αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση της οικονομικής και πολιτικής ανόρθωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσης την βοήθεια Αμερικανών οικονομολόγων, τεχνικών και διοικητικών, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν ώστε η οικονομική και λοιπή βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη δημιουργία σταθερής και αυθύπαρκτης οικονομίας και για τη βελτίωση της διοίκησης.
αυτή η ίδια η υπόσταση του ελληνικού κράτους απειλείται σήμερα από την τρομοκρατική δράση χιλιάδων ενόπλων,  διευθυνόμενοι από κομμουνιστές, οι οποίοι αψηφούν την εξουσία της κυβέρνησης σε ορισμένα σημεία της χώρας και ιδιαίτερα κατά μήκος των βορείων συνόρων της. Επιτροπή, διορισθείσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει ήδη τις ανώμαλες συνθήκες στη Βόρειο Ελλάδα και τις καταγγελθείσες συνοριακές παραδόσεις στη μεθόριο μεταξύ Ελλάδας αφενός και Αλβανίας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας αφετέρου.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και πενιχρά εξοπλισμένος. Χρειάζεται εφόδια και εξοπλισμό για να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης επί του ελληνικού εδάφους. Η Ελλάδα πρέπει να τύχει βοήθειας για να μπορέσει να καταστεί δημοκρατία αυτοσυντήρητη και να σέβεται τον εαυτό της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παράσχουν τη βοήθεια αυτή. Παρείχαμε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ορισμένους τύπους φροντίδας και οικονομικής αρωγής, αλλ' αυτοί είναι ανεπαρκείς. Δεν υπάρχει άλλη χώρα, προς την οποία να μπορεί να στραφεί η δημοκρατική Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο έθνος, που επιθυμεί και μπορεί να βοηθήσει την απαραίτητη βοήθεια προς μία δημοκρατική ελληνική κυβέρνηση.
Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ενίσχυσε την Ελλάδα, δεν δύναται να παρέχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μετά την 31η Μαρτίου. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην ανάγκη να ελαττώσει ή να εκκαθαρίσει τις ευθύνες της σε ορισμένα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Μελετήσαμε το ζήτημα της βοήθεια υπό τα Ηνωμένα Έθνη κατά την κρίση αυτή. Αλλά η κατάσταση είναι επείγουσα, απαιτώντας άμεση δράση, τα δε Ηνωμένα Έθνη και οι συγγενείς οργανισμοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια του απαιτούμενου είδους.
Είναι ουσιώδες να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθειά μας με προοπτική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την οικονομική και λοιπή βοήθεια, την οποία θα παράσχουμε στην Ελλάδα και να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση της. Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι θα εποπτεύουμε επί τη χρησιμοποίησης όλων των κεφαλαίων, τα οποία θα διαθέσουμε στην Ελλάδα, κατά τρόπο ώστε κάθε δολάριο το οποίο θα δαπανηθεί, να συντελεί στο να καταστεί η Ελλάδα αυτοσυντήρητη και να βοηθήσει στη συγκρότηση μιας οικονομίας, στην οποία δύναται ν΄ανθήσει μια υγιής δημοκρατία. 
Καμία κυβέρνηση δεν είναι τέλεια, εν τούτοις μία από τις πολλές αρετές μιας δημοκρατίας είναι ότι τα ελαττώματα είναι πάντοτε ευδιάκριτα και μπορούν να υποδειχθούν και να διορθωθούν με δημοκρατικές μεθόδους. 
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Όμως αντιπροσωπεύει το 85% των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, τα οποία εξελέγησαν κατά το παρελθόν έτος. Ξένοι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων 692 Αμερικανοί, χαρακτήρισαν τις εκλογές αυτές ως γνήσια εκδήλωση των απόψεων του ελληνικού λαού.
Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε εντός ατμόσφαιρας χάους και ακροτήτων. Διέπραξε λάθη. Η παροχή της βοήθειας εκ μέρους της χώρας αυτής, δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχωρούν κάθε τι, το οποίο έπραξε ή θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Καταδικάσαμε κατά το παρελθόν και καταδικάζουμε ήδη τις πράξεις ακροτήτων, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, και κατά το παρελθόν συστήσαμε πνεύμα ανοχής και συνιστούμε ανοχή και πάλι.
Η γείτονας της Ελλάδας, Τουρκία, αξίζει επίσης να επισύρει την προσοχή μας. Το μέλλον της Τουρκίας ως ανεξάρτητου και υγιούς κράτους δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρον για τους φιλελεύθερους λαούς του κόσμου από το μέλλον της Ελλάδας. Οι περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία σήμερα είναι σημαντικά διαφορετικές από της Ελλάδας. 
Η τΤουρκία απέφυγε τις καταστροφές, οι οποίες συσσωρεύθηκαν επί της Ελλάδας, και κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προμήθευσαν στην Τουρκία υλική βοήθεια. Η Τουρκία χρειάζεται τώρα την υποστήριξη μας.
Από το πόλεμο η Τουρκία ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ για το σκοπό της επίτευξης του απαραίτητου συγχρονισμού χάριν της διατήρησης της εθνικής της ακεραιότητας. Η ακεραιότητα αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία της τάξης στη Μέση Ανατολή.
Η βρετανική κυβέρνηση μας πληροφόρησε ότι λόγω των δικών της δυσχερειών δεν μπορεί πλέον να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, αν πρέπει η Τουρκία να έχει την απαιτούμενη βοήθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνες, οι οποίες πρέπει να της τη δώσουν. Είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να παράσχει τη βοήθεια αυτή. 
Είμαι πλήρως ενήμερος των εκτεταμένων συνεπειών, τις οποίες θα συνεπάγεται η εκ μέρους των ΗΠΑ παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία και θα τις συζητήσω αυτές μαζί σας τώρα.
Ένας από τους πρωταρχικούς, αντικειμενικούς σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η δημιουργία συνθηκών, υπό τις οποίες εμείς και άλλα έθνη θα μπορούμε να εκπονήσουμε έναν τρόπο ζωής απαλλαγμένης του καταναγκασμού. Αυτό ήταν ένα θεμελιώδες αίτημα στον πόλεμο τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Η νίκη μας κερδήθηκε εναντίον χωρών, οι οποίες σκέπτονταν να επιβάλουν τη θέλησή τους και τον τρόπο ζωής τους επί των άλλων εθνών.
Για να εξασφαλίσουν την ειρηνική ανάπτυξη των εθνών, απαλλαγμένων από καταναγκασμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν υπεύθυνο ρόλο κατά την ίδρυση τους ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι προορισμένα να καταστήσουν δυνατή τη διατήρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας για όλα τα μέλη τους. Εν το΄τοις, δεν θα έχουμε αντιληφθεί τους αντικειμενικούς μας σκοπούς, εάν δεν θελήσουμε να βοηθήσουμε τους ελεύθερους λαούς, ώστε να διατηρήσουν τους ελεύθερους θεσμούς ους και την εθνική τους ακεραιότητα εναντίον των επιθετικών κινημάτων, τα οποία ζητούν να επιβάλουν επ' αυτών ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτό αποτελεί ειλικρινή αναγνώριση ότι ολοκληρωτικά καθεστώτα επιβαλλόμενα επί ελευθέρων λαών, με άμεση ή έμμεση επίθεση, υπονομεύουν τις βάσεις της διεθνούς ειρήνης, άρα της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι λαοί ορισμένων χωρών του κόσμου έχουν αποκτήσει πρόσφατα ολοκληρωτικά καθεστώτα, που τους επιβλήθηκαν παρά τη θέλησή τους. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες εναντίον των καταπιέσεων και της τρομοκρατίας, που ασκούνται κατά παράβαση της συμφωνίας της Γιάλτας, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Οφείλω επίσης να δηλώσω ότι σε ορισμένες από τις άλλες χώρες υπήρξαν παρόμοιες εξελίξεις.
Κατά την παρούσα στιγμή, στην ιστορία του κόσμου σχεδόν κάθε έθνος οφείλει να επιλέξει μεταξύ των τρόπων ζωής. Η επιλογή συχνά δεν είναι ελεύθερη. Ο ένας τρόπος ζωής βασίζεται στη θέληση της πλειοψηφίας και διακρίνεται με τους ελεύθερους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, των ελεύθερων εκλογών, των εγγυήσεων, της ατομικής ελευθερίας, ελευθερίας λόγου και θρησκείας και ελευθερίας από κάθε πολιτική καταπίεση.
Ο δεύτερος τρόπος ζωής βασίζεται στη θέληση μιας μειοψηφίας, που επιβλήθηκε δια της βίας επί της πλειοψηφίας. Ο τρόπος αυτός στηρίζεται στην τρομοκρατία και την καταπίεση, στον έλεγχο του τύπου και του ραδιοφώνου, στο προκαθορισμένο αποτέλεσμα των εκλογών και στην καταπίεση της ατομικής ελευθερίας.
Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να υποστηρίξει τους ελεύθερους λαούς, οι οποίοι ανθίστανται στην επιχειρούμενη υποδούλωση τους εκ μέρους ενόπλων μειοψηφιών ή διά εξωτερικών πιέσεων. Πιστεύω ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε τους ελεύθερους λαούς να καθορίσουν τα πεπρωμένα τους κατά το δικό τους τρόπο. Πιστεύω ότι η βοήθεια μας πρέπει πρωταρχικά να συνίσταται σε οικονομική αρωγή, η οποία είναι αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα και την ομαλή πολιτική εξέλιξη.
Ο κόσμος δεν είναι στατικός και το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι κάτι το ιερό. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μεταβολή στο "υφιστάμενο καθεστώς" κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ με τέτοιες μεθόδους, όπως είναι ο εξαναγκασμός, ή με τέτοια τεχνάσματα, όπως είναι η πολιτική διείσδυση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθώντας τα ελεύθερα και ανεξάρτητα έθνη στη διατήρηση της ελευθερίας τους, θα εφαρμόσουν τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ.
Χρειάζεται μόνο απλή ματιά στο χάρτη για ν' αντιληφθεί κανείς ότι η επιβίωση και η ακεραιότητα του ελληνικού έθνους είναι μεγάλης σημασίας για μια ακόμα σοβαρότερη κατάσταση. Εάν η Ελλάδα περιπέσει στον έλεγχο μιας ένοπλης μειοψηφίας, το αποτέλεσμα επί της γειτονικής Τουρκίας θα είναι άμεσο και σοβαρό. Σύγχυση και ανωμαλία θα διαχυθούν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ακόμη περισσότερο, η εξαφάνιση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους θα ασκήσει βαθιά επίδραση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι λαοί των οποίων αγωνίζονται να διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, ενώ επουλώνουν τις πληγές του πολέμου.
α 'ήταν απερίγραπτη τραγωδία εάν οι χώρες αυτές, οι οποίες αγωνίσθηκαν επί τόσο διάστημα εναντίον τόσο συντριπτικώς υπέρτερων αντιπάλων, χάσουν τη νίκη, για την οποία θυσίασαν τα πάντα. Κατάρρευση των ελεύθερων θεσμών, θα είναι καταστρεπτική όχι μόνο για τις χώρες αυτές, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Αποθάρρυνση και ίσως αποτυχία θα ήταν γρήγορα η τύχη των γειτονικών λαών, που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.
Αν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία κατά τη μοιραία αυτή ώρα, το αποτέλεσμα θα είναι βαρυσήμαντο, τόσο για τη Δύση, όσο και για την Ανατολή. Οφείλουμε ν' αναλάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση.
Επομένως, παρακαλώ το Κογκρέσο να δώσει εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία, για το ποσό των τετρακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, για την περίοδο που λήγει στις 30 Ιουνίου 1948. Ζητώντας τα ποσά αυτά έχω λάβει υπόψιν το ανώτατο όριο του ποσού, το οποίο θα δοθεί προς παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εκ των τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία τελευταία ζήτησα από το Κογκρέσο να εγκρίνει για την πρόληψη του λιμού και της δυστυχίας στις χώρες, που υπέστησαν καταστροφές συνεπεία του πολέμου. 
επί πλέον των ποσών αυτών, παρακαλώ το Κογκρέσο να εγκρίνει την αποστολή αμερικανικού πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού στην Ελλάδα και την Τουρκία, ύστερα από αίτηση των χωρών αυτών, για να βοηθήσει στο έργο της ανασυγκρότησης και για να εποπτεύσει τη χρησιμοποίηση της οικονομικής και υλικής βοήθειας, η οποία είναι ενδεχόμενο να χορηγηθεί. Συνιστώ να δοθεί επίσης εξουσιοδότηση για την εκπαίδευση και άσκηση ελληνικού και τουρκικού προσωπικού κατόπιν επιλογής.
Εν τέλει, παρακαλώ το Κογκρέσο να παράσχει εξουσιοδότηση, η οποία να επιτρέψει την ταχύτατη και αποτελεσματικότατη χρησιμοποίηση για την προμήθεια των αναγκαίων ειδών, εφοδίων και προμηθειών, των κεφαλαίων, η χορήγηση των οποίων ενδέχεται να εγκριθεί.
Αν νέα κεφάλαια ή νέα εξουσιοδότηση ήθελαν να καταστούν αναγκαία για τους σκοπούς που απαριθμούνται στο διάγγελμα αυτό, δεν θα διστάσω να φέρω το ζήτημα ενώπιον του Κογκρέσου. Επί του θέματος αυτού, ο εκτελεστικός και νομοθετικός κλάδος της εξουσίας πρέπει να συνεργάζονται. 
Η κατεύθυνση την οποία πρόκειται ν' αναλάβουμε, είναι σοβαρή,. Δεν θα τη συνιστούσα, αν η άλλη κατεύθυνση, την οποία αλλιώς θα έπρεπε να επιλέξουμε, δεν ήταν πολύ σοβαρότερη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 341.000.000.000 δολάρια για να κερδηθεί ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Τα χρήματα αυτά υπήρξαν μια επένδυση για χάρη της ελευθερίας και της ειρήνης του κόσμου.
Η βοήθεια της οποία την παροχή συνιστώ για την Ελλάδα και την Τουρκία, αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο του ενός χιλιοστού της επένδυσης αυτής. Η κοινή λογική απαιτεί να προστατεύσουμε την επένδυση καυτή και να εξασφαλίσουμε ότι δεν έγινε επί ματαίω.
Τα σπέρματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων καλλιεργούνται διά της αθλιότητας και των στερήσεων. Διασπείρονται και βλαστάνουν στο κακό έδαφος της φτώχειας και της διχόνοιας. Φθάνουν στην πλήρη ανάπτυξη τους, όταν η ελπίδα καλύτερου βίου εκλείψει.
Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα αυτή. Οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου αποβλέπουν σε μας για να τους υποστηρίξουμε στη διατήρηση των ελευθεριών τους. Εάν διστάσουμε ν' αναλάβουμε την ηγεσία, είναι ενδεχόμενο να θέσουμε σε κίνδυνο την ειρήνη του κόσμου - και ασφαλώς θα θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία του ίδιους μας του έθνους.
Μεγάλες ευθύνες αποτέθηκαν σε μας από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων. Έχω την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα τις αντιμετωπίσει όπως πρέπει".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
"Ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει πέσει διά μέσου της ευρωπαϊκής ηπείρου". Η ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το Μάρτιο του 1946.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου