11 Μαρτίου 2013

Γιατί οι Ιρλανδοί έχουν θυμώσει με τον Μπόνο;


Στην Ελλάδα έχουμε το χαράτσι της ΔΕΗ και στην Ιρλανδία έχουν - ή αναμένεται έστω να έχουν - το φόρο του... νερού. Από το Μάρτιο του 2013, οι Ιρλανδοί θα παραλαμβάνουν αυξημένους τους λογαριασμούς κατανάλωσης του νερού, καθώς θα ενσωματωθεί σε αυτούς ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα κληθούν να καταβάλουν, στα πλαίσια της εφαρμογής του ιρλανδικού Μνημονίου με την τρόικα.

Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο τρόπος προσδιορισμού του νέου χαρατσιού από την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της 500 εκατομμύρια ευρώ από την είσπραξη του, καθώς επιβαρύνονται δυσανάλογα πολύ τα ακίνητα του Δουβλίνου. Οι κάτοικοι της ιρλανδικής πρωτεύουσας θα κληθούν να "σηκώσουν" το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, την ώρα που οι πλουσιότεροι συμπατριώτες τους θα γλιτώσουν σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση για τις πολυτελείς κατοικίες τους, που φυσικά έχουν χτιστεί σε περισσότερο ειδυλλιακές περιοχές, μακριά από το Δουβλίνο.
Οι συντάκτες της εφημερίδας Irish Indipendent, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ιρλανδία, έψαξαν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών της χώρας τις γενικές αρχές για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στις βίλες ορισμένων Ιρλανδών σελέμπριτι. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μπόνο, η βίλα του οποίου είναι χτισμένη στο Vico Road, στα νότια της ευρύτερης περιοχής του Δουβλίνου, ενώ επιπλέον έχει το προνόμιο να χτίστηκε πριν το 2000. Ενώ, λοιπόν, η εμπορική αξία της βίλας του Μπόνο εκτιμάται ότι αξίζει τουλάχιστον 2.5 εκατομμύρια ευρώ - και ενώ πρόσφατα ο τραγουδιστής των U2 φέρεται να έκανε ανακαινίσεις αξίας 1 εκατομμυρίου - αναμένεται να πληρώσει στην ιρλανδική Εφορία το συγκλονιστικό ποσό των... 517 ευρώ!
Αντίστοιχα, η Ιβόν Κίτινιγκ, πρώην σύζυγος του τραγουδιστή Ρόναν Κίτινγκ, θα κληθεί να πληρώσει 472 ευρώ για την έπαυλη στην οποία διαμένει με την οικογένεια της στο Abington, την ώρα που η εμπορική αξία των σπιτιών της περιοχής προσδιορίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως διαφορετική είναι η αντικειμενική αξία, όπως κατ' αρχήν προσδιορίζεται από την ιρλανδική κυβέρνηση, δηλαδή περίπου 100 με 150.000 ευρώ.Η διαφορά είναι χαώδης.
"Δεν είναι ύφεση. Είναι ληστεία", σχολιάζει αγανακτισμένος ένας αναγνώστης της εφημερίδας στην ηλεκτρονική της έκδοση. "Δεν θα βρεις πιο καθαρό παράδειγμα που οι πλουσιότεροι καλούνται να πληρώσουν τα λιγότερα", γράφει ένας άλλος, ενώ κάποιος ειρωνεύεται τον τραγουδιστή των U2: "Ο Μπόνο θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ, όπως έκανε και με το στούντιο του, για να πληρώσει λιγότερους φόρους". 
Δεν λείπουν, βέβαια, και όσοι επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη το χαράτσι, ίσως το ρεπορτάζ της εφημερίδας να είναι πρόωρο και παραπλανητικό.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι φορολογικές συντελεστές είναι πολύ μικρότεροι για τις βίλες εκτός Δουβλίνου, αφού η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, αλλά χωροταξικά.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου