16 Μαρτίου 2013

"Πιγκουίνε, θα σου μάθω να φιλάς το χέρι μου". Ανοίκεια επίθεση της Κάρλα Μπρόυνι κατά του Ολάντ μέσα από τα τραγούδια της;


Με το Νικολά Σαρκοζί να αφήνει στις συνεντεύξεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες γαλλικές προεδρικές, που θα πραγματοποιηθούν σε... 4 χρόνια, η σύζυγος του Κάρλα Μπρούνι έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια επιτιθέμενη εναντίον του νυν προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, μέσα από τα τραγούδια του νέου της άλμπουμ; Έτσι, πιστεύει μερίδα του γαλλικού τύπου ερμηνεύοντας "εις βάθος" το νόημα των στίχων ενός τραγουδιού με τίτλο "Le pingouin" ("Ο πιγκουίνος), που τραγουδάει η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αν και το άλμπουμ της Μπρούνι με τίτλο "Little French Songs" πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο την ερχόμενη πρωταπριλιά, διέρρευσαν στη - φιλοδεξιά - εφημερίδα Le Figaro οι στίχοι του επίμαχου τραγουδιού, που φέρεται να παρομοιάζει τον Φρανσουά Ολάντ με.. πιγκουίνο. Για τους Γάλλους, όταν κάποιος παρομοιάζεται με το γλυκύτατο αυτό ζώο της Ανταρκτικής, σημαίνει ότι είναι κάπως αδέξιος και ότι γίνεται γελοίος.
Ο Ολάντ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τα γαλλικά ΜΜΕ ως "αδέξιος", "φλώρος" και "άτομο χωρίς προσωπικότητα", όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι απλά ο τίτλος του τραγουδιού που μοιάζει να παραπέμπει στο πρόσωπο του - μια τέτοια ερμηνεία θα ήταν εντελώς κακοπροαίρετη - αλλά και οι στίχοι:
"Προσποιείται ότι είναι βασιλιάς/ Όμως ξέρω ότι ο πιγκουίνος/ Δεν έχει τους τρόπους ενός λόρδου./ Έι,πιγκουίνε/ Αν μια μέρα περάσεις ξανά από το δρόμο μου/ Θα σου μάθω, πιγκουίνε/ Θα σου μάθω να φιλάς το χέρι μου".
Γατί, τώρα, οι στίχοι του τραγουδιού να μην αναφέρονται αθώα σε πραγματικό πιγκουίνο, αλλά στο Φρανσουά Ολάντ; Πρώτος λόγος ένα περιστατικό που συνέβη, όταν ο Ολάντ ορκίστηκε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αρνήθηκε να συνοδέψει το πρώην προεδρικό ζεύγος (Σαρκοζί-Μπρούνι) μέχρι το αυτοκίνητο του, ως είθισται για λόγους αβροφροσύνης, τη μέρα της ορκωμοσίας του. Γενικά, ήταν μάλλον ψυχρός και τυπικός απέναντι τους και, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τη διαχυτική - και καλομαθημένη προσθέτουμε εμείς - Κάρλα Μπρούνι. 
Ο δεύτερος λόγος που συνηγορεί σε μια τέτοια ερμηνεία των στίχων, είναι το γεγονός ότι και άλλα τραγούδια του άλμπουμ αναφέρονται σε προσωπικότητες που έχει γνωρίσει το πρώην μοντέλο και νυν τραγουδίστρια, όπως για παράδειγμα το τραγούδι "Chez Keith et Anita" ("Στου Κιθ και της Ανίτας"), που αναφέρεται στο ζεύγος Κιθ Ρίτσαρντς και Ανίτα Πάλενμπεργκ, τους οποίους η Κάρλα Μπρούνι είχε γνωρίσει την περίοδο που είχε σχέση με τον Μικ Τζάγγερ. 
Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι δεν έχουν επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει - μέχρι στιγμής - τα σχόλια των εφημερίδων, σίγουρα όμως υπάρχει μια αμοιβαία αντιπάθεια μεταξύ του πρώην και του νυν Γάλλου προέδρου, την οποία κανείς από τους δύο δεν έχει προσπαθήσει καν να κρύψει. Άραγε, η δημοσιότητα που έχει πάρει στη Γαλλία το θέμα θα ωφελήσει τουλάχιστον την τραγουδιστική καριέρα της Μπρούνι, που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συγκινήσει τους Γάλλους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου