18 Μαρτίου 2013

Γιατί οι γιαγιάδες μυρίζουν και πόσο σίγουρος είσαι ότι εσύ δεν μυρίζεις χειρότερα;


"Μυρίζει γιαγιαδίλα" είναι η κλασική έκφραση που ακούς από κάποιον, που μόλις δέχτηκε επίθεση αγάπης από την αγκαλιά μιας γιαγιάς - το αντίστοιχο για τους παππούδες είναι η.. "παππουδίλα". Συνήθως, τέτοιες εκφράσεις είναι απαξιωτικές εκφράζοντας μια αποστροφή για τη διαφορετική μυρωδιά, που εκπέμπουν οι ηλικιωμένοι. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Και εν τέλει, γιατί η μυρωδιά μας αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων; 

Με το θέμα ασχολήθηκε έρευνα του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Από ανθρώπους όλων των ηλικιών ζητήθηκε να φορέσουν πουκάμισα, στα οποία ήταν ραμμένες ειδικές βάτες, για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, οι βάτες αφαιρέθηκαν και ζητήθηκε από εθελοντές να τις μυρίσουν και να τις αξιολογήσουν, ποια μυρωδιά τους άρεσε περισσότερο.
Ε, λοιπόν, ίσως εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η μυρωδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία κρίθηκε ως η καλύτερη και λιγότερο δυνατή. Αντίθετα, την πιο απαίσια μυρωδιά εξέπεμπαν οι νεαροί άνδρες, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν στην τεστοστερόνη, ενώ η μυρωδιά των γυναικών ήταν ουδέτερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι "κριτές" δεν γνώριζαν ποιος είχε φορέσει το ύφασμα που αξιολογούσαν, κάτι που προσδίδει περισσότερο κύρος στα αποτελέσματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπήρχαν διαφορετικές - κάπως προκατειλημμένες - εκτιμήσεις.
Γιατί, όμως, αλλάζει η μυρωδιά του σώματος μας, όσο μεγαλώνουμε; Για ν' απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να διευκρινίσουμε γιατί το σώμα μας μυρίζει εξ αρχής. Όλα ξεκινούν από τον ιδρώτα, που διασπάται από βακτήρια. Το 99% του ιδρώτα είναι νερό και εξατμίζεται, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από στοιχεία σακχάρου, αμμωνία, ουρίας και αλάτων, όπως το νάτριο. 
Τα βακτήρια που επιτίθενται στον ιδρώτα, ευδοκιμούν σε μέρη ζεστά και υγρά, όπως οι μασχάλες, τα κλεισμένα σε παπούτσια πόδια, ακόμη και στις πολύ έντονες ρυτίδες. Εκεί τρέφονται με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και από ένα σημείο και μετά εκπέμπεται μια άσχημη μυρωδιά.  Γενικά, παράγοντες που επιβαρύνουν την έντονη και άσχημη μυρωδιά του ιδρώτα είναι η κακή υγιεινή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, συγκεκριμένες τροφές (διάβασε περισσότερα εδώ) και το υπερβολικό βάρος. 
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, συνήθως μυρίζουν λιγότερο έντονα, επειδή μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών, με αποτέλεσμα να χάνεται το υποδόριο λίπος που προστατεύει το δέρμα και ν' αλλάζουν οι εκκρίσεις των αδενών. Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν τη μυρωδιά που εκπέμπει το σώμα ενός ηλικιωμένου, όπως οι ασθένειες. Για παράδειγμα, η αναπνοή όσων αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα συνήθως μυρίζει σαν ούρα. 
Αντίστοιχα, η μυρωδιά των ηλικιωμένων επηρεάζεται από τα φάρμακα που παίρνουν ή ακόμη και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. το πράσινο σαπούνι με το οποίο επιμένουν πεισματικά να πλένουν το πρόσωπο τους αντί για το κρεμοσάπουνο με άρωμα καρύδας και ph 5.5. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αίσθηση της μυρωδιάς εξασθενεί μετά την ηλικία των 55, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι από τότε και μετά να μην αισθάνονται ότι μυρίζουν κάπως... περίεργα. Άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό που υποτιμητικά - αν και λανθασμένα - αποκαλούμε "γιαγιαδίλα" είναι τα βακτήρια που "τρυπώνουν" στις ντουλάπες και στα ρούχα των παππούδων και των γιαγιάδων κλπ.
Το ερώτημα, λοιπόν, γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες μυρίζουν διαφορετικά, λύθηκε. Είσαι σίγουρος, όμως, ότι μυρίζουν πιο άσχημα από σένα; 

Πηγή: Die Welt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου