5 Μαρτίου 2013

Η στείρωση προκαλεί καρκίνο στα γκόλντεν ριτρίβερ;


Μια από τις πιο αγαπημένες ράτσες σκύλων είναι τα γκόλντεν ριτρίβερ. Χρειάζονται, όμως, ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτα στον καρκίνο ή σε αρθριτικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος να υποφέρουν από τις δύο αυτές ασθένειες διπλασιάζεται ή ακόμα και τριπλασιάζεται, σε περίπτωση που το σκυλί είναι στειρωμένο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 759 γκόλντεν ριτρίβερ, που είχαν εγγραφεί στο Εκπαιδευτικό Κτηνιατρικό Νοσοκομείο. Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφοσαρκώματος (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) ήταν τριπλάσιος μεταξύ των στειρωμένων αρσενικών έναντι των υπολοίπων.
Αντίστοιχα, η εμφάνιση καρκίνου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είχε τετραπλασιαστεί μεταξύ των στειρωμένων θηλυκών γκόλντεν ριτρίβερ έναντι των μη στειρωμένων. Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι  η θετική επίδραση της στείρωσης στην αποτροπή του καρκίνου του προστάτη ή του μαστού ήταν μάλλον ασθενής, αντίθετα απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. 
Ο δρ. Χαρτ, καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις με ειδικότητα στο συμπεριφορισμό των ζώων, συμβουλεύει ν' αποφεύγουμε να στειρώνουμε τα γκόλντεν ριτρίβερ πριν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους, καθώς με αυτόν τον τρόπου αίρουμε την επίδραση των αναπτυξιακών ορμονών gonal. 
Αντίστοιχα και για τα θυληκά σκυλιά, καλό είναι να περιμένουμε τη συμπλήρωση ακόμη και του 13ου μήνα, ώστε να έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι δυσπλασίας στις αρθρώσεις του ζώου. Μάλιστα, ο δρ. Χαρτ συνιστά στους κατόχους γκόλντεν ριτρίβερ ν' αποφύγουν εντελώς την στείρωση, εκτός κι αν πρέπει οπωσδήποτε να την κάνουν, καθώς η συγκεκριμένη ράτσα "δεν είναι καθόλου επιθετική".
Δεν λείπουν πάντως κι εκείνοι που θεωρούν την έρευνα ελλιπή υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αποδείξει την αιτιώδη σχέση μεταξύ στείρωσης και εμφάνισης του καρκίνου στα γκόλντεν ριτρίβερ, ενώ αναφέρονται και σε λάθη της μεθόδου των ερευνητών, όπως ελλιπής αριθμός συγκρινόμενων περιπτώσεων, ενδεχόμενη προκατάληψη των μελετητών για τα ευρήματα κλπ. 
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ασχολείται με την επίδραση μεταξύ πρώιμης στείρωσης και καρκίνου σε μια ράτσα σκύλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έρευνα αυτή αφορά μόνο σκύλους γκόλντεν ριτρίβερ και ότι η όποια εξαγωγή συμπερασμάτων για τις υπόλοιπες ράτσες επιτρέπεται μόνο μέχρι ενός βαθμού, ενώ δεν μπορούμε να γενικεύσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου