22 Μαρτίου 2013

Μια ελληνική σαλάτα made in Australia


Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε σαλάτες, όμως τέτοια σαλάτα δεν είχα ακούσει, ούτε καν φανταστεί. Το περιοδικό Good Taste, που εκδίδεται στην Αυστραλία, προτείνει στους αναγνώστες του μια "ελληνική σαλάτα από αρνίσιους κεφτέδες" (Greek lamb meatball salad). Ποιο είναι το συστατικό που την καθιστά "ελληνική"; Προφανώς το ελληνικό γιαούρτι, που σημειώνει θραύση στο εξωτερικό, η φέτα και τα διάφορα υλικά μεσογειακής προέλευσης. Στο περιοδικό προτείνεται ως μια "υγιεινή σαλάτα, πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο" και σας την προτείνω για να δοκιμάσετε μια ελληνική σαλάτα, που δεν έχετε ξανακούσει.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
90γρ (1/2 φλιτζάνι) πλιγούρι 
500γρ κιμά από αρνί
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
1 λεμόνι με τριμμένη φλούδα 
1 φρέσκο ​​κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο 
200γρ (3/4 φλιτζανιού) ελληνικό γιαούρτι 
1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
60 ml (1/4 φλιτζάνι) φρέσκο ​​χυμό λεμονιού 
200γρ ντομάτες κομμένες στη μέση 
1 μάτσο ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες 
1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου 
1/4 φλιτζανιού κλωναράκια φρέσκο ​​άνηθο 
100γρ φέτα, θρυμματισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζετε σε δυνατή φωτιά 500ml (2 φλιτζάνια) νερό. Προσθέτετε το πλιγούρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε ανά διαστήματα για 12 λεπτά. Το αφήνετε για 5 λεπτά, ξεπλένετε και στραγγίζετε.
Στο ενδιάμεσο, ανακατεύετε σ' ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τις σταφίδες, το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Καρυκεύετε και φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. 
Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρεύετε τους κεφτέδες για 8 λεπτά.
Ξεχωριστά, συνδυάζετε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο αγγούρι και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Συνδυάζετε το πλιγούρι, την τομάτα, το ραπανάκι, το αγγούρι σε φέτες, τα χορταρικά, τη φέτα και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτετε τους κεφτέδες, ενώ σερβίρετε (χωριστά) με γιαούρτι. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου