1 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 1 Απριλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013. Ψέματα, τέλος!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γερμανικής ιστορίας γεννήθηκε σαν σήμερα, ο πρώτος καγκελάριος της ενωμένης Γερμανικής αυτοκρατορίας, χάρη στον οποίο εξελίχθηκε σε μεγάλη δύναμη της εποχής, ο Ότο φον Μπίσμαρκ (1815-1898), οπαδός της σκληρής διακυβέρνησης "με σίδερο και αίμα".
Από το χώρο της λογοτεχνίας ξεχωρίζει η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930), αλλά και ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα (84 ετών), τα έργα του οποίου ήταν λογοκριμένα κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα.
Από το χώρο του αθλητισμού, σαν σήμερα γεννήθηκε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Φέρεντς Πούσκας (1927-2006), ο Ιταλός προπονητής Αρίγκο Σάγκι (67 ετών), αλλά και ο Έλληνας μπασκετμπολίστας Αντώνης Φώτσης. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Κι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη γιορτάζεται το Καθολικό Πάσχα, στην Κύπρο σήμερα είναι η εθνική γιορτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας του νησιού, που γιορτάζει την έναρξη της ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ σαν σήμερα το 1955 με αίτημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.. Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε δημόσια κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού, μία μέρα μετά την επανάληψη δίκης 13 Ελληνοκυπρίων, που κατηγορούνταν ότι "προετοίμαζαν εμφύλιο πόλεμο". 
Στο Ιράν γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της χώρας ως Ισλαμικής Δημοκρατίας σαν σήμερα το 1979, με τη "συναίνεση" του λαού ύστερα από σχετικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τις δυο προηγούμενες μέρες, οπότε το 98.2% των ψηφοφόρων είπαν "ναι" στην αλλαγή του πολιτεύματος από μοναρχία σε ισλαμική δημοκρατία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 1 Απριλίου 1946, επτά μήνες μετά την επάνοδο του στον ελληνικό θρόνο, ο Γεώργιος Β΄ πέθανε "λόγω συγκοπής της καρδίας συνεπεία αρτηριοσκλυρήνσεως και θρομβώσεως των στεφανιαίων αρτηριών", σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν. Την ίδια μέρα, βασιλιάς ορκίστηκε ο αδελφός του θανόντος, Παύλος.

Στις 1 Απριλίου 1955, με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξέφρασε "την αντίθεσιν του προς πάσαν δέσμευσιν της ελευθέρας εκδηλώσεως των διανοημάτων, των σκέψεων και των στοχασμών" με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αφορίσει το συγγραφέα. Το ενδιαφέρον - όσο και ακατανόητο - στην ιστορία του συγκεκριμένου ψηφίσματος είναι ότι ψηφίστηκε μόνο από 17 μέλη του δημοτικού συμβουλίου, 13 ψήφισαν κατά και 1 απείχε. Προφανώς, οι μειοψηφίσαντες δεν είχαν πρόβλημα με τον περιορισμό της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης...

Την ίδια μέρα, 1 Απριλίου 1955, διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δίκη (και) με γυναίκες ενόρκους. Οι πρώτες γυναίκες ένορκοι στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν οι κυρίες Άμποτ, Ιορδάνογλου και η δεσποινίς Βασιλοπούλου. Σ' έναν μάλλον ατυχή αστεϊσμό του, ο αντιεισαγγελέας Εφετών, που παρίστατο στη συγκεκριμένη δίκη, χαιρέτισε τις πρώτες γυναίκες ενόρκους λέγοντας ότι η συμμετοχή τους στο θεσμό των ορκωτών δικαστηρίων "ή θα δώσει νέο αίμα και θα τον εξυγιάνει ή θα συντελέσει εις την ταχυτέρα κατάρρευσή του".

Στις 1 Απριλίου 2001, στις 4.30΄ τα ξημερώματα, ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδόθηκε στους αστυνομικούς που πολιορκούσαν την κατοικία του και οδηγήθηκε στις φυλακές Βελιγραδίου, ενώ περίπου τρεις μήνες αργότερα εκδόθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου μεταφέρθηκε, καθώς εκκρεμούσαν εναντίον του κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια μέρα, στις 1 Απριλίου 2001, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που τέθηκε σε ισχύ νόμος που αναγνώριζε το δικαίωμα γάμου των ομοφυλοφίλων, ενώ την ίδια κιόλας μέρα, τα μεσάνυχτα 31ης Μαρτίου προς 1 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν και οι τρεις πρώτοι γάμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου