14 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 14 Απριλίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 14 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πόσοι άνθρωποι έχουν την ευτυχία να βλέπουν την ζωή τους να γίνεται μπεστ σέλερ και παράλληλα βραβευμένη ταινία στο Χόλιγουντ; Το σπάνιο αυτό προνόμιο είχε ο Νεοϋορκέζος αστυνομικός Φρανκ Σέρπικο, που σήμερα κλείνει τα 77, και ο οποίος έγινε γνωστός - δίνοντας αφορμή για το βιβλίο και την ταινία - όταν κατήγγειλε το καθεστώς διαφθοράς που επικρατούσε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης. 
Ηθοποιοί του Χόλιγουντ που γεννήθηκαν στις 14 Απριλίου είναι η Τζούλι Κρίστι (62 ετών) και ο Άντριεν Μπρόντι (40), ο νεότερος σε ηλικία άντρας ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο Πιανίστας" το 2002.
Τέλος, μεταξύ των εορταζόντων της ημέρας αξίζει ν' αναφέρουμε και τον Ούγγρο συγγραφέα Πίτερ Εστερχάζι (63 ετών), ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολυβραβευμένους συγγραφείς της χώρας του.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Προχθές γιόρταζαν την (παραδοσιακή) πρωτοχρονιά στο Μαυρίκιο, χθες στην Ταϊλάνδη και σήμερα στα υπόλοιπα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας: από το Μπανγκλαντές (Pahela Baishakh), την Ινδία και τη Σρι Λάνκα (Aluth Avurudda) μέχρι το Νεπάλ (Bisket Jatra), το Λάος και την Καμπότζη.
Στο Ιράν σήμερα τιμάται η μνήμη της Χαζράτ Φατεμέχ, κόρης του προφήτη Μωάμεθ, η οποία μαρτύρησε την τρίτη μέρα του ισλαμικού μήνα Jumada 'l-Akhir, μόλις 95 ημέρες μετά τον Μωάμεθ.
Στην Ονδούρα γιορτάζεται η Ημέρα της Αμερικής (ως ηπείρου) με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της Παναμερικανικής Ένωσης, ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς στον κόσμο, στις 14 Απριλίου 1890. Σκοπός της Παναμερικανικής Ένωσης ήταν - και παραμένει - η προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην αμερικανική ήπειρο.
Τέλος, στη Νότιο Κορέα, γιορτάζεται άτυπα η "Μαύρη Ημέρα". Αφού στις 14 Φεβρουαρίου οι ερωτευμένες γυναίκες έκαναν δώρα στους συντρόφους τους και εκείνοι ανταπέδωσαν ένα μήνα αργότερα, σήμερα είναι η μέρα για να γιορτάσουν και οι αδέσμευτοι, οι οποίοι συμμετέχουν συνήθως σε πάρτι γνωριμιών που διοργανώνονται απόψε το βράδυ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 14 Απριλίου 1865 και ώρα 22.15΄, ο Αβραάμ Λίνκολν δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι την ώρα που παρακολουθούσε την παράσταση "Our American Cousin" στο θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Δράστης ήταν ο ηθοποιός Τζον Γουιλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων στον αμερικανικό εμφύλιο, που ουσιαστικά είχε σχεδόν λήξει με την επικράτηση του ομοσπονδιακού στρατού. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7.22΄ το πρωί της 15ης Απριλίου, ο Λίνκολν θα άφηνε την τελευταία του πνοή και έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. 

Στις 14 Απριλίου 1912 και ώρα 23.40΄, έγινε το αδιανόητο. Το υπερωκεάνειο "Τιτανικός" συγκρούστηκε με παγόβουνο την ώρα που έπλεε στο βόρειο Ατλαντικό και λίγες ώρες αργότερα, στις 2.30΄ τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου, θα βυθιζόταν παρασύροντας στο βυθό της θάλασσας 1514 επιβάτες και μέλη του πληρώματος - το 68% των ανθρώπων που ταξίδευαν με το πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι.

Στις 14 Απριλίου 1986, η Βουλή των Ελλήνων σε ειδική συνεδρίαση υιοθέτησε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο - "διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλου του λαού" - ζητούσε την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την αναβίωση τους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Παραπονιούνται πολλοί ηλικιωμένοι ότι η σημερινή νεολαία έχει πάρει και καλά τον "κατήφορο", καθώς πολλά παιδιά αρχίζουν το κάπνισμα από το Γυμνάσιο. Δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση πριν από 100 (και κάτι) χρόνια. Στις 14 Απριλίου 1907, η εφημερίδα "Το Άστυ" έγραφε για την περίπτωση ενός "Χασισοπότη μαθητή" δημοτικού σχολείου!:
"Ποίος θα ήτο διατεθειμένος να πιστεύση ότι η κοινωνική διαφθορά εις τον Πειραιά έφθασεν εις τοιούτον σημείον, ώστε να υπάρχουν χασισιπόται μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου; Και όμως είνε αληθέστατον. Ένας δημοδιδάσκαλος, παρακινηθείς από το μαραμένον εξωτερικόν ενός μαθητού του, εβάλθη να εξετάση την αιτίαν αυτού του μαρασμού και ανεκάλυψεν ότι ο μαθητής αυτός είνε χασισοπότης.
Από πολλών ημερών - μας έλεγεν ο διδάσκαλος αυτός - παρετήρει εις το πρόσωπον του μικρού αυτού μίαν παράδοξον ωχρότητα επί μάλλον και μάλλον επιτεινομένην. Τα μάτια του έχασαν εντός ολίγου την παιδικήν διαύγειαν και καθίσταντο, ημέρα τη ημέρα, απλανή. Αυτό με εσκανδάλισε και με παρεκίνησε να εξετάσω. Πράγματι ανεκάλυψα, κατόπιν τακτικής παρακολουθήσεως της ζωής του ότι έπινε με μερικούς μεγάλους χασισοπότας το καταστρεπτικόν αυτό δηλητήριον....".
Όπως διαβάζουμε στη συνέχεια, το παιδί ήταν μόλις 10 ετών, ενώ το πρόσωπο του ήταν "κατακίτρινον και διεφθαρμένον, ομοιάζον προς σπανόν γέροντα!" Και ο αρθρογράφος κατέληγε:
"Πώς σας φαίνεται λοιπόν,. κύριοι αστυνόμοι, υπαστυνόμοι, και λοιποί άνθρωποι της τάξεως, αυτή η ιστορία; Δεν νομίζετε ότι σας βαρύνει αυτή η καταστροφή του μικρού; Δεν νομίζετε, κύριοι Πειραιείς, ότι έφθασε το μαχαίρι στο κόκκαλο και ότι πρέπει να ζητήσετε την κάθαρσιν του τόπου σας, από τα τέρατα αυτά που απειλούν την ύπαρξιν των παιδιών σας; Αύριον - ποιός ξέρει! - μπορεί να συμβή σε πολλούς από σας. Ή περιμένετε να καή το σπίτι σας πρώτα και έπειτα να φωνάξετε;"


Στις 14 Απριλίου 1954, στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελισσόταν το αποκορύφωμα της τρέλας του Μακαρθισμού, με τον περιβόητο γερουσιαστή να κατηγορεί ακόμη και τον δόκτορα Οπενχάιμερ, τον άνθρωπο που έφτιαξε την πρώτη ατομική βόμβα - για να το μετανιώσει στη συνέχεια - ως κομμουνιστή κατάσκοπο. Την ίδια μέρα, η εφημερίδα New York Times σχολίαζε:
Είναι ουσιώδες να μην κατηγορηθεί ένας σοφός ότι προδίδει τη χώρα του, διότι εξέφρασε μια τίμια προσωπική γνώμη, η οποία αργότερα αποκαλύφθηκε ως αντιδημοφιλής ή λανθασμένη. Κάτι τέτοιο θα ήταν ο καλύτερος τρόπος φιμώσεως της ελευθερίας της γνώμης. Δεν πρέπει εξάλλου να λησμονεί κάποιος ότι χάρη στη μεγαλοφυία του Οπενχάιμερ οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ατομική βόμβα".
[Βλ. σχετικά: Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΤΡΟΥΜΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου