6 Απριλίου 2013

Τα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (1905-1911) - Όταν η μπάλα λεγόταν "μπαλόνι" και οι αγώνες διεξάγονταν σε ποδηλατοδρόμια!


Αν και οι πρώτοι ελληνικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, τα πρώτα επίσημα και οργανωμένα τουρνουά μεταξύ των ομάδων ("αγώνες ποδοσφαιρίσεως") θα ξεκινούσαν το 1906 υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ εν όψει της Μεσολυμπιάδας της Αθήνας, τον Απρίλιο του 1906. Τα πρώτα χρόνια, οι εφημερίδες της εποχής έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για τα τουρνουά εκείνα, που θα μπορούσαμε αναδρομικά να τα βαφτίσουμε και ως "πρωταθλήματα", κι έτσι μπορούμε να βρούμε αρκετό υλικό για τις ομάδες που συμμετείχαν (τις συνθέσεις, τα σκορ), αλλά και να διαβάσουμε περιγραφές εκείνων των ματς, που μοιάζουν τελείως απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες με τα σημερινά δεδομένα - εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αθλητική δημοσιογραφία. Μαθαίνουμε όμως ότι την ποδοσφαιρική μπάλα την αποκαλούσαν "μπαλόνι" ή "ελαστική σφαίρα", οι πάσες λέγονταν "αλληλοπεράσματα" κλπ. Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτήν την αναδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο των αρχών του 20ου αιώνα.


1905-1906
Σύμφωνα με το βιβλίο "Γκολ 2000, Ένας αιώνας ποδόσφαιρο" του Ανδρέα Μπόμη (εκδόσεις "Πελεκάνος"), το πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου, που κατ' ευφημισμό θα μπορούσε κάποιος να το αποκαλέσει και ως "μίνι πρωτάθλημα", περιελάμβανε τρεις ομάδες, που έπαιξαν από ένα παιχνίδι μεταξύ τους. Ο συγγραφέας παραθέτει τα εξής σκορ:
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 3-0
Πειραϊκός Σύνδεσμος - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 4-3
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 3-0
"Βουτώντας" στα αρχεία των εφημερίδων της εποχής, δυσκολεύεται κάποιος να διασταυρώσει τους τρεις συγκεκριμένους αγώνες, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των οποίων παραμένουν άγνωστες. Άλλωστε, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν ακόμη στα γεννοφάσκια του και το ενδιαφέρον ήταν ακόμη μικρό.
Ωστόσο, μπορούμε να διακριβώσουμε τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων (12-19 Μαρτίου 1906) εν όψει της Μεσολυμπιάδας του Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Η τιμή του εισιτηρίου για τους θεατές του ποδοσφαίρου ήταν 0.50 δραχμές - έναντι 1 δραχμής που κόστιζε το εισιτήριο των ποδηλατικών αγώνων, οι οποίοι διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο Ποδηλατοδρόμιο του Ν. Φαλήρου (πηγή: "Ακρόπολις", 12.03.1906).

1ος αγώνας: Κυριακή, 12 Μαρτίου 1906
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 7 - 0
ΕΘΝΙΚΟΣ:
Γ. Βάβαρης, Γ. Βαρίτης, Π. Βρυώνης, Γ. Γεροντάκης, Α. Γεωργιάδης, Ι. Γιαννηκώστας, Α. Δανουκάρας, Ν. Δεκαβάλλας, Ι. Δούμας, Ο. Ηλιόπουλος, Ο. Ιωσηφόγλους, Α. Καλαφάτης. Γ. Καλαφάτης, Ν. Καστριώτης. Ι. Κόρδας, Γ. Κοσμάς, Α. Κοσμόπουλος, Σ. Κουντουριώτης, Φ. Λαυράνος, Δ. Λεκός, Γ. Μερκούρης, Σ. Μεσημέρης, Ι. Νιγκές, Ο. Νικολαΐδης, Γ. Οικονόμου, Α. Πάντος, Λ. Παπαϊωάννου, Α. Πασπάτης, Γ. Πικιός, Ι. Ρούσσος, Ε. Σημαντήρας, Κ. Συριώτης, Ο. Ψιλιάκος, Π. Ψύχας

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:
Ο. Αρμακόλας, Ι. Βαλσάμης, Χ. Βελεγρής, Σ. Βέλλας, Κ. Δεπάστας, Ν. Ιατρίδης, Α. Καϊνάρος, Α. Καστρινάκης,, Γ. Κυριέρης, Π. Λεμπέσης, Γ. Μάγκος, Αλέξ. Μεταξάς, Αντ. Μεταξάς, Ν. Μπέρτος, Γ. Νικολάκης. Ι. Οικονόμου, Κ. Ρόγκας, Χ. Σταμούλης, Α. Σταυρίδης

Αυτές ήταν οι πλήρεις συνθέσεις των δύο ομάδων, όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καιροί" την ίδια μέρα (12.03.1906), πριν τη διεξαγωγή του ματς, Την επομένη, η ίδια εφημερίδα περιέγραφε την αναμέτρηση:
"Άρχεται ο αγών και αμέσως καταδεικνύεται η υπεροχή της ομάδος του Εθνικού. Το ποδόσφαιρον διαρκώς ρίπεται προς τον ζυγόν των Πειραιωτών. Τρέχουν όλοι, πηδούν, κτυπώνται, ωθούνται διά να μην περάση το ποδόσφαιρον. Εντύπωσιν ιδιαιτέραν κάμνει ο κ. Γρ. Βρυώνης της ομάδος του Εθνικού με την ετοιμότητα και με την προσοχήν μεθ' ης κτυπά επιτυχώς το ποδόσφαιρον. Ακόμη και την κεφαλήν του χρησιμοποιεί διά να το ωθή προς τον ζυγόν.
Μετά 1.20΄ της ώρας νικά η ομάς του Εθνικού με 7 επιτυχίας, ας έκαμον οι κ.κ. Ιωσηφόγλου, Π. Βρυώνης, Γεωργιάδης και Γεροντάκης. Οι Πειραιείς ουδεμίαν έσχον επιτυχίαν. Το αγώνισμα θα επαναληφθή σήμερον μεταξύ δευτέρας ομάδος του Εθνικού και των Πειραιωτών".

Μια δεύτερη περιγραφή του ματς έχουμε από την εφημερίδα "Το Άστυ" (13.03.1906):
"Εις το σύνθημα του διευθύνοντος τον αγώνα κ. Α. Μερκάτη, αι δύο ομάδες του "Εθνικού Γυμν. Συλλόγου" αφ' ενός και του "Πειραϊκού Συνδέσμου" αφ' ετέρου κατέρχονται εις τον στίβον. Και η ωραία παιδιά εις το σύνθημα του επόπτου αρχίζει. Η ελαστική σφαίρα εκσφενδονίζεται από του ενός προς το άλλο μέρος του ποδηλατοδρομίου. Οι παίκτες συμπλέκονται, ωθούνται, πίπτουν, εγείρονται. Οι του Εθνικού είνε απείρως τελειότερον ησκημένοι, 4κις κερδίσαντες κατά την πρώτην συμβολή. Και κατά την δευτέραν συμβολήν οι του "Εθνικού" κερδίζουν τρις και πάλιν τους αντιπάλους των, χωρίς ούτοι να κατορθώσουν ουδ' άπαξ να υπερβούν το τέρμα του Εθνικού. Και η νικήτρια ομάς του Εθνικού υπό τας επευφημίας πάντως ανακηρύσσεται ανταξία να διεκδικήση την νίκην κατά τους Ολυμπιακούς".

__________________________

2ος αγώνας: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 1906
Πειραϊκός Σύνδεσμος - β΄ ομάδα Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου: 2 - 0
Η πληροφορία για το σκορ προέρχεται από τις εφημερίδες "Το Άστυ" και "Ακρόπολις" (14.03.1906). Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το εάν διεξήχθη και τρίτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων του Εθνικού. Ωστόσο, στις 20.03, δηλαδή την επομένη της λήξης των Πανελληνίων Αγώνων και της απονομής των βραβείων, η εφημερίδα "Καιροί" αναφέρει έναν κατάλογο με τους αθλητές που βραβεύτηκαν και οι οποίοι "θα συμμετάσχουν εις τους Ολυμπιακούς", ενώ κάνει μια απλή αναφορά στο ποδόσφαιρο δίνοντας τη βαθμολογία των αγώνων: "1η ομάς. Ε.Γ.Σ., 2η ομάς Πειρ. Σ., 3η ομάς Β΄ Ε.Γ.Σ."
__________________________________________________________________

1906-1907
Και πάλι θα ήταν άδικο να μιλήσουμε για "πρωτάθλημα ποδοσφαίρου" από τη στιγμή που συμμετείχαν μονάχα τρεις ομάδες, ενώ δύσκολα θα μιλούσε κανείς και για πρωτάθλημα της "σαιζόν 1906-'07", μιας και οι τρεις αγώνες, των τριών ομάδων που συμμετείχαν, δόθηκαν το Φεβρουάριο του 1907 στο Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καιροί" (12.02.1907), οι αγώνες εντάσσονταν στην πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Επιτροπής να διενεργούνται κάθε Κυριακή διάφοροι αθλητικοί αγώνες "φουτ-μπωλ, αργότερον Τένις, είτα Σκοπευτικοί και αργότερον ίσως λεμβοδρομικοί, κατά τρόπον ώστε να υποκαίεται διαρκώς ο ζήλος των νέων εις την επίδοσιν των διαφόρων αγωνισμάτων και κατορθωθή μέχρι των Ολυμπιακών Αγώνων του 1910 έχομεν παρασκευασμένους αθλητάς". Όλοι οι αγώνες διεξάγονταν στις 15.00΄

1ος αγώνας: Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 1907
Ακαδημαϊκόν Γυμναστήριον - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 2 - 0
Διαιτητής: Κάγκελ
Αναπληρωτής: Φ. Χρυσοβελώνης
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ:
Εμπροσθοφύλακες: Κωνσταντίνος Παπαηλιόπουλος, Ε. Αποστολόπουλος (ή Εποστοκόπουλος), Π. Οικονομίδης, Π. Κατσαρός, Γ. Αποστολόπουλος
Μέσοι: Ι. Σκουτέρης, Σ. Κουτρουμπής, Π. Φιλίππου
Οπισθοφύλακες: Δ. Πασάς, Μ. Ζαχαράκης
Τερματοφύλακας: Κ. Τσικλητήρας
Αρχηγός: Στ. Κουτρουμπής
(Αναπληρωματικοί: Π. Ομηρίδης, Γ. Μαυριλάκης, Β. Μανιατάκης, Γ. Μανταμαδιώτης)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ:
Εμπροσθοφύλακες: Λαμπρόπουλος, Χανδράκης, Στέκος, Ζαρκάδης, Στεργιάτος
Μέσοι: Μήτσου, Ξανθόπουλος, Δεσίπρης
Οπισθοφύλακες: Μπόλλας, Γεωργαλάς
Τερματοφύλακας: Ανδρέας Πρίντεζης
(Αρχηγός: Εμπεδοκλής Ξανθόπουλος)
(Αναπληρωματικοί: Αυλωνίτης, Ρούσσος, Κοκκίνης)

Σύμφωνα με την περιγραφή της εφημερίδας "Καιροί" (11.02.1907), οι αθλητές του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου φορούσαν "λευκά υποκάμισα μετά κυανής ταινίας διαγωνίως και κυανήν βαθέως χρώματος περισκελίδα με μελανήν ζώνην", ενώ οι αθλητές του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου φορούσαν "μέλαιναν περιβολήν με το φοιτητικόν σήμα".

Την επομένη του αγώνα, η εφημερίδα "Εστία" έπλεξε το εγκώμιο των φοιτητών/παικτών της ομάδας του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου:
"Ένα μεγάλο εύγε εις τους φοιτητάς μας. Η χθεσινή δύσκολος νίκη αυτών εις το Ποδηλατοδρόμιον εναντίον του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου τους εξυψώνει τοσούτω μάλλον, καθόσον ενίκησαν Σύλλογον, ο οποίος εκ των πρώτων εισήγαγε το "φουτ-μπωλ" εις την Ελλάδα και ο οποίος φυσικά εθεωρείτο εις εκ των ισχυροτέρων. Και επιβάλλεται να εξαρθή η νίκη των φοιτητών μας διότι εις αυτούς συγκεντρώνεται το αθλητικό μέλλον της Ελλάδος και εις αυτούς ο ελληνικός αθλητικός κόσμος στηρίζει τας ελπίδας του.
Φαίνεται δε ότι το ηννόησαν και ήρχισαν να γυμνάζωνται - αν και ολίγον αργά - και ιδού ότι η πρώτη επίσημος εμφάνισις των εις αγώνας σημειούται με μίαν νίκην. Ας τους συγχαρώμεν και ας τους  ευχηθώμεν και την τελικήν νίκην, αφού συγχαρώμεν επίσης και τους γυμναστάς του Ακαδημαϊκού, εις τους οποίους κατά μέγα μέρος οφείλεται η χθεσινή των φοιτητών επιτυχία". 
_____________________________

2ος αγώνας, Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 1907
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 2 - 1
ΕΘΝΙΚΟΣ
Εμπροσθοφύλακες: Σ. Κουντουριώτης, Π. Μελάς, Κ. Βρυζάκης, Α. Λέων, Κ. Βολίδης
Μέσοι: Ι. Ζέππος, Κ. Γουλιμής, Α. Λαμπρινίδης
Οπισθοφύλακες: Ν. Λοράνδος, Δ. Κωνσταντάρας
Τερματοφύλακας: Λάσκαρης
(Αρχηγός: Λάσκαρης)

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ
Εμπροσθοφύλακες: Π. Φάρος, Γ. Βασιλειάδης, Αντ. Λιακόπουλος, Αρ. Σταυρίδης, Αργ. Καϊνάρος
Μέσοι: Γ. Βορριλάς, Α. Σωτηρίου, Αντ. Ψαχαρόπουλος
Οπισθοφύλακες: Ι. Οικονόμου, Γ. Μάγκος
Τερματοφύλακας: Κ. Ρόγκας
(Αρχηγός: Γ. Μάγκος)

Σύμφωνα με την επιγραφή των "Καιρών" (19.02.1907), τον αγώνα παρακολούθησαν ο διάδοχος του θρόνου (Κωνσταντίνος), με την πριγκίπισσα Σοφία και τον πρίγκιπα Νικόλαο, όμως το πιο ενθαρρυντικό ήταν ότι "παρηκολούθησαν με ένα ιδιαίτερον ενδιαφέρον τας περιπετείας του αγωνίσματος πολλοί μαθηταί των Γυμνασίων των Αθηνών και του Πειραιώς και πολύς άλλος κόσμος". Επίσης, η εφημερίδα είχε καλά σχόλια να γράψει για την ομάδα των ηττημένων (Πειραϊκός Σύνδεσμος), η οποία "καίτοι νικηθείσα, ενικήθη αδόξως όμως, καθόσον εθαυμάσθη η εξάσκησις και η ταχύτης των μελών της".

Σύμφωνα με το "Άστυ" (19.02), "η πάλη επ' αρκετήν ώραν ήτο αμφίρροπος αμφοτέρων των ομάδων αγωνιζομένων με μεγάλην άμιλλαν. Η επειτηδιότης όμως και το τεχνητόν των κινήσεων των αποτελούντων την ομάδα του εθνικού συλλόγου υπερίσχυσε".

Για την εφημερίδα "Εστία", ο αγώνας απέδειξε ότι ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος ήταν "Το Σωματείον το πλήρες σφρίγους, το οποίον αντί να πτοηθή και να απόσχη των αγώνων ως εκ της άνευ λόγου αποχωρήσεως όλων των καλλιτέρων παικτών του (των ιδρυσάντων ως γνωστόν τον νέον σύλλογον Φουτ-Μπωλ) κατώρθωσε να σχηματίση εντός τριών μηνών νέαν αρτίαν σχεδόν ομάδαν από παίκτας γνωρίζοντας καλά το παιχνίδι διά να άρη την νίκην εναντίον Συλλόγου, όστις εθεωρείτο ο ισχυροτέρος των συμμετασχόντων των αγώνων..."
Και αυτή η εφημερίδα, ωστόσο, αναγνώριζε ότι ο αγώνας "ήτο πολύ αμφίβολος. Αμφότεραι αι ομάδες έπαιξαν ταχύ παιχνίδι και πεισματώδες... Και οι παίκται του "Εθνικού" και του "Πειραϊκού" έπαιξαν με καρδία, διότι οι μέν του "Εθνικού" ήθελον να κρατήσουν υψηλά το γόητρον του Συλλόγου των, οι δε του "Πειραϊκού" ήθελον να πάρουν ρεβάνς επί του "Εθνικού" διά την περσυνήν των ήτταν. 
Το λάκτισμα αποστολής έτυχεν εις τους Πειραιείς. Μετά βραχύν αγώνα, ο μέσος αριστερά του Εθνικού περνά το μπαλόνι εις τους εμπροσθοφύλακας, οίτινες διά ταχέων αλληλοπερασμάτων (passes) φέρουσι το μπαλόνι προ του τέρματος του Πειραϊκού. Ο τερματοφύλαξ τούτου τα χάνει ολίγον και το μπαλόνι ευρίσκεται εις τα δίκτυα του Πειραϊκού. Είνε το πρώτον τέρμα υπέρ του Εθνικού. Τούτο ακολουθεί διά της ιδίας τακτικής γενόμενον μετ' ολίγον χρόνον και δεύτερον υπέρ του Εθνικού. Ο αγών γίνεται τώρα πλέον πεισματώδης διεξαγόμενος ως επί το πλείστον εις το κέντρον του πεδίου. 
Τέλος, μετά πάροδον χρόνου, ο μέσος εμπροσθοφύλαξ του Πειραϊκού φέρει το μπαλόνι προ των τερμάτων του Εθνικού. Εις λάθος του τερματοφύλακος τούτου χοτηγείται πένελτυ κατά του Εθνικού, το οποίον και αποκρούει ο τερματοφύλαξ. Μετά τούτου έως το ημίχρονον, ο αγών ταχύς και πεισματώδης, ως επί το πλείστον ισόπαλος, διεξάγεται εις το κέντρον του πεδίου και κάποτε προς τα τέρματα του Πειραϊκού. Μετά το ημίχρονον, κατόπιν ολίγου χρόνου οι Πειραιείς εμπροσθοφύλακες φέρουν το μπαλόνι προ του τέρματος του "Εθνικού", του οποίου ο τερματοφύλαξη δεν ηδυνήθη να το αποκρούση και ούτω το μπαλόνι διά πρώτην φοράν ευρίσκεται εις τα δίκτυα του "Εθνικού". 
Το κοινόν ως επί το πλείστον εκ Πειραιωτών απαρτιζόμενον, ζητωκραυγάζει ενθουσιωδώς και παροτρύνει τους συμπολίτας του να κερδίσουν και άλλα τέρματα. Αλλά δεν κατορθώνουν τίποτε, διότι μέχρι τέλους του παιγνιδίου ο αγών γίνεται μεν ταχύς και ορμητικός εις το μέσον του πεδίου και ενίοτε προς τα τέρματα εκατέρου των αντιπάλων χωρίς όμως ουδείς να κατορθώση να κερδίση τέρμα. Και ούτως τελειώνει ο αγών με την νίκην του Εθνικού, του οποίου οι φίλοι ζητωκραυγάζουν ζωηρώς, χωρίς να παραλίπουν να συγχαρούν και τους αντιπάλους των δια την λαμπράν αυτών αντίστασιν. Ο διαιτητής κ. Κάμπελ εις το ύψος της αποστολής του".
_____________________________

3ος αγώνας: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 1907
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Ακαδημαϊκόν Γυμναστήριον: 2 - 1
ΕΘΝΙΚΟΣ
Εμπροσθοφύλακες: Ι. Ζέππος, Σ. Κουντουριώτης, Π. Ηραίος, Αυγ. Λέων, Κ. Βολίδης
Μέσοι: Π. Μελάς, Κ. Γουλιμής
Οπισθοφύλακες: Δ. Κωνσταντάρας,  Κ. Βριξάκης
Τερματοφύλακας: δεν αναγράφεται

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ:
Εμπροσθοφύλακες: Κ. Στέκος, Β. Ζαρκάδης, Ε. Χανδράκης, Η. Λαμπρόπουλος, Α. Στεργιάτος
Μέσοι: Ε. Ξανθόπουλος, Α Μήτσου, Ν. Δεσίπρης
Οπισθοφύλακες: Χ. Μπόλλας, Γ. Γεωργαλάς
Τερματοφύλακας: Α. Πρίντεζης
(Αρχηγός: Εμπεδοκλής Ξανθόπουλος)
(Αναπληρωματικοί: Αυλωνίτης, Ρούσσος, Κοκκίνης)

Πάντως, στο φύλλο της 25.02, δηλ. την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, όταν η εφημερίδα "Καιροί" δημοσίευε τις πλήρεις συνθέσεις των δύο ομάδων, ανέφερε διαφορετικά - και φυσικά περισσότερα - ονόματα. Έτσι, ως δυνάμει παίκτες του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου εμφανίζονταν οι:
Εμπροσθοφύλακες: Π. Ηραίος, Σ. Κουντουριώτης, Αυγ. Λέων, Κ. Βολίδης, Στ. Ποπολάνος, Ι. Ζέππος
Μέσοι: Κ. Γουλιμής, Π. Μελάς, Ν. Λοράνδος, Π. Σκουζές
Οπισθοφύλακες: Λ. Κωνσταντάρας,  Κ. Βαρβαρέσος, Γ. Θεολόγος
Τερματοφύλακας: Κωνσταντίνος Βρυζάκης
Αντίστοιχα, δυνάμει παίκτες του Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου ήταν οι:
Εμπροσθοφύλακες: Κ. Στέκος, Β. Ζαρκάδης, Ε. Χανδράκης, Η. Λαμπρόπουλος, Α. Στεργιάτος, Δ. Μπακογιάννης, Κ. Φαλούκας
Μέσοι: Ε. Ξανθόπουλος, Α. Μήτσου, Ν. Λεσύκρης, Χ. Κόκκινος, Π. Ροδόπουλος
Οπισθοφύλακες: Χ. Μπόλλας, Γ. Γεωργαλάς, Κ. Αυλωνίτης, Γ. Δέδες, Σ. Σταθάτος
Τελωνοφύλακες: Α. Πρίντεζης, Γ. Μακρόπουλος, Α. Αμπατιέλλος

Ο αγώνας έγινε για μια ακόμη φορά παρουσία πριγκίπων και αρκετού κόσμου, αν και το δεύτερο ημίχρονο διεξήχθη υπό βροχή. Αναλυτικότατη και παραστατικότατη ήταν για ακόμη μία φορά η περιγραφή του ματς από την εφημερίδα "Εστία" (26.02.1907).
"Το λάκτισμα της αποστολής εις τους φοιτητάς. Κατ' αρχάς οι παίκται αμφοτέρων των ομάδων κλωτσούν ασκόπως το μπαλόνι μόνον διά να κλωτσούν και μόλις μετ' αρκετόν χρόνον αρχίζει να διακρίνεται παιγνίδι. Οι εμπροσθοφύλακες του Εθνικού επιχειρούν μερικές πάσες, αι οποίαι όλαι σταματώνται από τους οπισθοφύλακας των φοιτητών. Εν γένει η άμυνα εις τους φοιτητάς είνε πολύ καλή, ενώ τουναντίον εις τον Εθνικόν χωλαίνει. Ως εκ τούτου το παιγνίδι προχωρεί διεξαγόμενον εις το μέσον και προς τα τέρματα μάλλον του Εθνικού. Οι εμπροσθοφύλακες των φοιτητών κλωτσούν το μπαλόνι προς το τέρμα του Εθνικού, ο δε τερματοφύλαξ αυτού, αντί να το αποκρούση, όπερ ήτο ευκολώτατον, το χάιδεψε σχεδόν και το άφησε να περάση. Είνε το πρώτον τέρμα υπέρ των φοιτητών. Χειροκροτήματα και αληθές πανδαιμόνιον υποδέχεται την νίκην ταύτην των φοιτητών. Μετά ταύτα το παιγνίδι μουδιασμένο σαν και πρώτα διαρκεί μέχρι του ημιχρόνου, χωρίς ουδείς εκ των αντιπάλων να κάνη τέρμα.
Μετά το ημίχρονον οι του Εθνικού ανασυντάσσονται και επέρχονται τροποποίησεις ως προς τας θέσεις των παικτών. Η άμυνα τώρα εις τον Εθνικόν διεξάγεται καλλίτερα. Ο συνδυασμός της ομάδος καλλίτερος, και διά τούτο, κατά το ημίχρονον τούτο, διαρκώς υπερτερεί. Και κατορθώνουν προς στιγμήν οι εμπροσθοφύλακες του Εθνικού να φέρουν το μπαλόνι προ των τερμάτων του Εθνικού, αλλ' εν οφ-σάιτ εμπροσθοφύλακος των εμποδίζει να γίνη τέρμα. Εν τω μεταξύ αρχίζει η βροχή. Τούτο φαίνεται αναζωογονεί τους Εθνικούς, των οποίων οι εμπροσθοφύλακες λαβόντες το μπαλόνι και διαφυγόντες τους οπισθοφύλακας των φοιτητών δι' αλληλοπερασμάτων ταχέων φέρουσι τούτο προ των τερμάτων και κατορθώνωσι να κερδίσωσι τέρμα. Το τέρμα τούτο επακολουθεί ευθύς κατόπιν και δεύτερον υπέρ του Εθνικού. Ο ενθουσιασμός των φίλων του Εθνικού απερίγραπτος. 
Ο αγών πλησιάζει προς το τέρμα, εν ω η βροχή, πίπτουσα ραγδαιοτέρα, φαίνεται ότι καταβάλλει τους φοιτητάς, οίτινες μαζεμένοι προ του τέρματος των αποκρούουν τους του "Εθνικού", οι οποίοι έχουν γίνει επιθετικώτατοι. Και ο αγών λήγει χωρίς ουδέν έτερον τέρμα να σημειωθή. Και ούτω λήγει ο αγών διά της τελικής νίκης του "Εθνικού", εις τον οποίον περιέρχεται το κύπελλον του ορισθέντος βραβείουυπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Την προσεχή Τετάρτην κατά πάσαν πιθανότηταν θα συναντηθή η νικήτρια ομάς με τους Αυστριακούς αξιωματικούς. Ας της ευχηθώμεν παρομοίαν νίκην. Ο διαιτητής κ. Κάμπελ πάντοτε άμεμπτος".
______________________________________________________________________


1907-1908
Το τουρνουά γίνεται πιο ενδιαφέρον και θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηρισθεί ως το πρώτο πρωτάθλημα, καθώς συμμετείχαν τέσσερις ομάδες, που έπαιζαν μεταξύ τους. Συνολικά διεξήχθησαν έξι αγώνες, ένας κάθε Κυριακή. "Διά τα απογεύματα των Κυριακών η επί μίαν ώραν παρακολούθησις αγώνος Ποδοσφαιρίσεως είνε η μάλλον τερπνή και ενδιαφέρουσα απασχόλησις, θα χρησιμεύση δε και προς εμψύχωσιν των μετά πολλού ζήλου ασχολουμένων εις την παιδιάν αυτήν", έγραφε η εφημερίδα "Χρόνος" στις 28 Οκτωβρίου 1907.
Όλοι οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου, ώρες έναρξης 14.30΄. Δεν υπάρχουν περιγραφές των αγώνων, αλλά δημοσιεύονταν μόνο οι συνθέσεις των αντίπαλων ομάδων (πηγή: εφημερίδα "Καιροί")

1ος αγώνας: Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 1907
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 4 -1
(ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέον Άστυ", 29.10.1907, το σκορ ήταν 3-1)
ΕΘΝΙΚΟΣ:
Εμπροσθοφύλακες: Ε. Μεσημέρης, Γ. Θεολόγης, Ρ. Ρωσέττης, Κ. Παμπάνος, Α. Δραγούμης.
Μέσοι: Κ. Γουλιμής, Π. Σκουζές, Ε. Μπουλανταράκης
Οπισθοφύλακες: Π. Μελάς, Σ. Λοράνδος
Τερματοφύλακας: Ν. Αργυρίου
(Αρχηγός: Κ. Γουλιμής)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: 
Εμπροσθοφύλακες: Γ. Καλαφάτης, Ν. Κατσαρός,  Γ. Μανταμαδιώτης, Ε. Χαμπούρης, Κ. Σουλιώτης.
Μέσοι: Σ. Λαμπρινός, Λιανέλλος Παπάς, Δ. Σκουτέρης
Οπισθοφύλακες: Σ. Κουτρουμπής, Χ. Τσελέπης
τερματοφύλακας: Κ. Τσικλητήρας
(Αρχηγός: Σ. Κουτρουμπής)
___________________________

2ος αγώνας: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 1907
Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 9 - 0
ΓΟΥΔΗ
Εμπροσθοφύλακες: Π. Βρυώνης, Α. Αργυρόπουλος, Α. Πάντος, Α. Καστριώτης, Κ. Σάρδης
Μέσοι: Χ. Χάρισσον, Ομ. Ιωσηφόγλους, Κ. Μπότασις
Οπισθοφύλακες: Ν. Δεκαβάλλας, Τ. Ρώσσελ
Τερματοφύλακας: Ν. Δραγούμης
(Αρχηγός: Π. Βρυώνης)

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Εμπροσθοφύλακες:  Α. Ψαχαρόπουλος, Α. Καϊνάρος, Π. Φάρρος, Μ. Κυριακίδης, Κ. Τζάθας
Μέσοι: Δ. Σωτηρίου, Ε. Λευκάκης, Ι. Πλυντζανόπουλος
Οπισθοφύλακες: Ι. Οικονόμου, Γ. Μάγκος,
Τερματοφύλακας: Κ. Ρόγκας
(Αρχηγός: Γ. Μάγκος)
_________________________________

3ος αγώνας: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 1907
Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή - Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος: 5 - 1
ΓΟΥΔΗ
Εμπροσθοφύλακες: Κ. Σάρδης, Α. Καστριώτης, Π. Βρυώνης, Α. Αργυρόπουλος, Α. Πάντος
Μέσοι: Χ. Χάρισσον, Ομ. Ιωσηφόγλου, Κ. Μπότασης
Οπισθοφύλακες: Θ. Ψιλιάκος, Τ. Ρώσσελ
Τερματοφύλακας: Ν. Δραγούμης
(Αρχηγός: Π. Βρυώνης)

ΕΘΝΙΚΟΣ:
Εμπροσθοφύλακες: Ε. Μεσημέρης, Γ. Θεολόγου, Κ. Πάμπανος, Σ. Κουντουριώτης, Ε. Μπουλαντεράκης
Μέσοι: Κ. Γουλιμής, Π. Σκουζές, Α. Δραγούμης.
Οπισθοφύλακες: Σ. Λοράνδος, Π. Μελάς
Τερματοφύλακας: Ν. Αργυρίου
(Αρχηγός: Κ. Γουλιμής)
________________________________

4ος αγώνας: Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 1907
Πειραϊκός Σύνδεσμος - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1 - 1
ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ
Εμπροσθοφύλακες:  Α. Ψαχαρόπουλος, Α. Καϊνάρος, Π. Φάρρος, Γ. Βοργιάς, Μ. Κυριακίδης,
Μέσοι: Δ. Σωτηρίου, Ε. Λουκάκης, Ι. Πλυντζανόπουλος
Οπισθοφύλακες: Ι. Οικονόμου, Γ. Μάγκος,
Τερματοφύλακας: Κ. Ρόγκας
(Αρχηγός: Γ. Μάγκος)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ:
Εμπροσθοφύλακες:  Κ. Σουλιώτης, Ε. Χαμπούρης, Δ. Παππάς, Ν. Κατσαρός,  Γ. Μανταμαδιώτης,
Μέσοι: Σ. Λαγκρινός, Γ. Καλαφάτης, Ε. Αποστολόπουλος
Οπισθοφύλακες:  Δ. Σκουτέρης, Στυλ.. Κουτρουμπής
τερματοφύλακας: Γ. Αποστολόπουλος
(Αρχηγός: Στυλιανός Κουτρουμπής)
__________________________________

5ος αγώνας: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 1907
Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή - Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 21 - 0
ΓΟΥΔΗ
Εμπροσθοφύλακες: Α. Αργυρόπουλος, Α. Πάντος, Π. Βρυώνης,  Α. Καστριώτης, Κ. Σάρδης
Μέσοι: Χ. Χάρισσον, Ομ. Ιωσηφόγλου, Κ. Μπότασις
Οπισθοφύλακες: Τ. Ρόσσελ, Ο. Ψιλιάκος
Τερματοφύλακας: Ν. Δραγούμης
(Αρχηγός: Π. Βρυώνης)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: 
Εμπροσθοφύλακες:  Γ. Μανταμαδιώτης, Α. Λογαρίδης, Ε. Χαμπούρης, Κ. Σουλιώτης
Μέσοι: Σ. Λαμπρινός, Ν. Κατσαρός,  Δ. Σκουτέρης,
Οπισθοφύλακες: Κ. Θων, Στυλ.. Κουτρουμπής
τερματοφύλακας: Γ. Αποστολόπουλος
(Αρχηγός: Στυλιανός Κουτρουμπής)
___________________________________

6ος αγώνας: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 1907
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 4 - 1
ΕΘΝΙΚΟΣ:
Εμπροσθοφύλακες:  Ρ. Ροσσέτης, Κ. Γουλιμής, Σ. Λοράνδος, Γ. Θεολόγου, Ε. Μεσημέρη
Μέσοι: Α. Δραγούμης, Π. Μελάς, Κ. Πάμπανος
Οπισθοφύλακες: Ε. Μπουλαντεράκης, Π. Σκουζές, 
Τερματοφύλακας: Ν. Αργυρίου
(Αρχηγός: Κ. Γουλιμής)

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ
Εμπροσθοφύλακες:  Α. Ψαχαρόπουλος, Α. Καϊνάρος, Π. Φάρρος, Μ. Κυριακίδης, Γ. Βοριάς
Μέσοι: Δ. Σωτηρίου, Ι. Πλυντζανόπουλος, Ν. Στελλάκης
Οπισθοφύλακες: Ι. Οικονόμου, Γ. Μάγκος,
Τερματοφύλακας: Κ. Ρόγκας
(Αρχηγός: Γ. Μάγκος)
_______________________________________________________________________


1908-1909
Είχαμε μεγάλο πισωγύρισμα με τη συμμετοχή μόλις τριών ομάδων και τη διεξαγωγή... δύο αγώνων. Και πάλι τόπος διεξαγωγής των παιχνιδιών ήταν το Ποδηλατοδρόμιου Ν. Φαλήρου, ένω η ώρα έναρξης των αγώνων ήταν στις 14.30΄. (Πηγή των πληροφοριών για τις συνθέσεις των ομάδων, η εφημερίδα "Καιροί").
1ος αγώνας: Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 1908
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή: 1 - 3
ΕΘΝΙΚΟΣ: 
Εμπροσθοφύλακες: Ζέππος, Θεολόγου, Μεσημέρης, Κοκκινόπουλος, Πίσσας
Μέσοι: Μπουλούκος, Δραγούμης, Π. Μελάς
Οπισθοφύλακες: Ρ. Ρωσέττης, Μπουλαντεράκης
Τερματοφύλακας: Αργυρίου
(Αρχηγός;: Παύλος Μελάς)

ΓΟΥΔΗ:
Εμπροσθοφύλακες: Πάντος, Α. Αργυρόπουλος, Π. Βρυώνης, Νικολαΐδης, Π. Οικονομίδης
Μέσοι: Κ. Μπότασις, Ομ. Ιωσηφόγλου, Δεκαβάλας
Οπισθοφύλακες: Π. Μπότασις, Θ. Ψιλιάκος
Τερματοφύλακας: Θ. Φιλάρετος
(Αρχηγός;: Π. Βρυώνης)
___________________________

2ος αγώνας: Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 1908
Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος - Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών: 0 - 2
ΕΘΝΙΚΟΣ: 
Εμπροσθοφύλακες: Ζέππος, Θεολόγου, Μεσημέρης, Κοκκινόπουλος, Πίσσας
Μέσοι: Μπουλούκος, Δραγούμης, Π. Μελάς
Οπισθοφύλακες: Ρ. Ρωσέττης, Μπουλαντεράκης
Τερματοφύλακας: Αργυρίου
(Αρχηγός;: Παύλος Μελάς)

Π.Ο.ΑΘΗΝΩΝ: 
Εμπροσθοφύλακες: Δουκάκης, Γ. Καλαφάτης, Λοράνδος, Ψαχαρόπουλος, Χ. Σημηριώτης
Μέσοι: Παπάς, Αλεξάνδερ, Χατζηζαφειρίου
Οπισθοφύλακες: Κουτρουμπής, Αβραμίδης
Τερματοφύλακας: Κ. Τσικλητήρας
(Αρχηγός: Γεώργιος Καλαφάτης)

Ο τρίτος αγώνας μεταξύ των ομάδων "Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή" και "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών" δεν διεξήχθη και κατακυρώθηκε υπέρ του Π.Ο. Αθηνών με σκορ 2-0 άνευ αγώνος, που χρίστηκε και "πρωταθλήτρια ομάδα" του τουρνουά.
______________________________________________________________________

1909-1910
Για κάποιο λόγο, το πρωτάθλημα της σαιζόν αυτής δεν καλύφθηκε ιδιαίτερα από τις εφημερίδες της εποχής.
Οι γνωστές πληροφορίες είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με το βιβλίο του Ανδρέα Μπόμη, οι ομάδες που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν οι: Σύλλογος Ποδοσφαιρήσεως Γουδή, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, Σχολή Ευελπίδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ φέρεται να μη συμμετείχε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών. Ωστόσο, δεν γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των αγώνων.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στις 22 Νοεμβρίου 1909 δόθηκε αγώνας μεταξύ του Π.Ο. Αθηνών και του Συλλόγου Ποδοσφαιρήσεως Γουδή (Ποδηλατοδρόμιο Φαλήρου, ώρα 14.30΄), για τον οποίο οι πληροφορίες αντιφάσκουν. Υποστηρίζεται μεν ότι ήταν απλά ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, ωστόσο, στην εφημερίδα "Καιροί" της ίδιας ημέρας, προαναγγέλλοντας τον αγώνα ο συντάκτης γράφει:
"Σήμερον εν τω ποδηλατοδρομείω Φαλήρου θα αρχίσουν οι αγώνες της ποδοσφαιρήσεως μεταξύ του συλλόγου "Γουδή" και του "Ποδοσφαιρικού Ομίλου". Οι αγώνες θα αρχίσουν την 2.30 μ.μ. Θα έχουν δε πολύ ενδιαφέρον, ως εκ του πείσματος, μεθ' ου θέλουσι διεξαχθή, καθ'όσον η τελική νίκη θα έχει αποτέλεσμα την απόκτησιν του επάθλου, το οποίον κατέχει τώρα ο Ποδοσφαιρικός".
Την επομένη, η εφημερίδα δεν επανήλθε στην περιγραφή του αγώνα, αλλά μια εβδομάδα μετά, στις 29 Νοεμβρίου αναφέρει από.. σπόντα ότι ο αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς να αναφέρει το σκορ, ενώ προαναγγέλλει δεύτερη ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ του Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Ο αγώνας εκείνος τελικά δεν διεξήχθη λόγω καιρικών συνθηκών και αναβλήθηκε για την αμέσως επόμενη εβδομάδα, 6 Δεκεμβρίου, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Αθήναι" (06.12.1906): "Ο αγώνας ποδοσφαιρήσεως όστις ένεκα του καιρού ανεβλήθη μεταξύ των ομάδων του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών θέλει λάβει χώραν σήμερον περί ώραν 2.30΄μ.μ. εν τω Ποδηλατοδρομείω ν. Φαλήρω".
Η μοναδική περιγραφή του αγώνα έγινε από την εφημερίδα "Χρόνος" (07.12):
"Χθες το απόγευμα εγένετο εν τω ποδηλατοδρομίω ο δεύτερος αγών ποδοσφαιρήσεως μεταξύ πρώτων ομάδων των συλλόγων "Εθνικός" και "Ποδοσφαιρικός". Νικήτρια ομάς ανεδείχθη η ομάς του "Εθνικού" με τέσσερα τέρματα εναντίον ενός. Διεκρίθησαν οι παίκται του "Εθνικού" Δραγούμης Α., Μελάς Π., μαθηταί της σχολής των Ευελπίδων, Θεολόγου Ι., αρχηγός της ομάδος, Πειρεκάκος Δ. και Μελάς Γ.".

Ο επόμενος αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου μεταξύ των ομάδων "Γουδή" και "Εθνικού". Το μόνο που γνωρίζουμε, σύμφωνα με τις δυο αράδες που έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα "Αθήναι" (14.12): "η νίκη ουδεμίαν ηυνόησε ομάδα, δι ο και ανεκρύχθησαν ισόπαλοι". Ούτε η εφημερίδα "Χρόνος" (14.12) μας διαφώτισε για τον αριθμό των τερμάτων που πέτυχαν οι δύο ομάδες, όμως από εδώ λαμβάνουμε μια εικόνα για ορισμένους από τους παίκτες των δύο ομάδων.
Η ομάδα του Εθνικού αποτελείτο μεταξύ άλλων από τους Γ. Θεολόγου, Πούλιο, Ζαρκάδη, Παπακώστα, Τζάθα, Ροσέτη και Μελά με τερματοφύλακα τον Κόκορα, ενώ η ομάδα του Γουδή αποτελείτο από τους Π. Βρυώνη (αρχηγός), Π. Σκουζέ, Πάντο, Αργυρόπουλο, Νικολαΐδη κλπ, ενώ τερματοφύλακας ήταν ο Φιλάρετος.
_______________________________________________________________________


1910 - 1911
Και για αυτή τη σαιζόν οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πραγματοποιήθηκε ένα μίνι πρωτάθλημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 1910, "διωργανούμενος υπό του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλ. και Γυμναστ. Σωματείων", πρωταθλήτρια του οποίου υπήρξε η ομάδα του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών.
1ος αγώνας: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 1910
Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών - Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Γουδί: 5 - 2
Π.Ο.Α.
Τσικλητήρας, Πυροκάκος, Κουρουμπής, Β. Ανδρουλής, Νικολόπουλος, Λάσκαρης, Βρασιβανόπουλος, Αλεξάντερ, Λοράνδος, Ψαχαρόπουλος, Χαμπούρης
(πηγή: εφ. Εμπρός, 25.10.1910)

Την επομένη, η "Εστία" σχολίαζε:
"Χθες ήρχισαν εν τω Ποδηλατοδρομίω οι υπό του Συνδέσμου τελούμενοι αγώνες ποδοσφαιρίσεως. Ο πρώτος αγών δε ήτο μεταξύ των ομάδων του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Αθηνών και του Συλλόγου Ποδοσφαιρίσεως Γουδή. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάς του Ποδοσφαιρικού με τέρματα 5 κατά 2. Ως προς το παιγνίδι, είνε κρίμα, ότι οι παίκται μας προτιμούν την ατομικήν επίδειξιν μη θέλοντες να ενώσωσιν ακόμη τας δυνάμεις των και την τέχνην των εις κοινήν τακτικήν. Διότι αι ομάδες χθες έπαιζον ως επί το πλείστον ακανόνιστον, άτακτον, χωρίς καμμίαν συνοχήν και περί το τέλος εν μέρει άγριο παιγνίδι. Επί τινά μόνον καιρόν είδομεν ωραίον παιγνίδι και τούτο χάρις εις τους εμπροσθοφύλακες του "Γουδή". Έπαιζον τότε πραγματικώς ωραία και με τακτικήν πολύ καλήν. Εάν έπαιζον έτσι πάντοτε και αι δύο ομάδες, τι ωραία που θα ήτο! Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος έχει πολύ καλούς οπισθοφύλακας και τερματοφύλακα και διά τούτο η άμυνα του ήτο πολύ καλή. Ο τερματοφύλαξ ιδίως έσωσε πολλά τέρματα. Και οι δύο σύλλογοι έχουν υλικόν πρώτης τάξεως. Τους λείπει μόνον η συνοχή και δεν είναι τούτο ολίγον".
______________________________

2ος αγώνας: Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 1910
Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 5 - 0
Π.Ο.Α.
Τσικλητήρας, Πυροκάκος, Κουρουμπής, Β. Ανδρουλής, Φιλίππου (αρχηγός), Νικολόπουλος, Χαμπούρης, Ψαχαρόπουλος, Λοράνδος, Λάσκαρης, Βρασιβανόπουλος (και αναπληρωτής ο Ιατρίδης)
(πηγή: εφ. Εμπρός, 01.11.1910)

Διαβάζουμε μια σύντομη περιγραφή του ματς από την εφημερίδα "Εστία" στις 01.11:
"Ο χθεσινός ισχυρότατος άνεμος ημπόδισε κατά πολύ την κανονικήν εκτέλεσιν του παιγνιδίου. Εκτός τούτου, και το έδαφος έχει γίνει πολύ σκληρόν, ούτως ώστε η σφαίρα έφευγε και ανεπήδα υπερμέτρως. Και παρά τα μειονεκτήματα όμως ταύτα, θα ηδύναντο αι χθεσιναί ομάδες να παίξουν καλλίτερον. Διότι το χθεσινό παιγνίδι παν άλλο ή φουτ-μπωλ ήτο. Δεν υπήρχε καμμία τακτική, περί το τέλος μάλιστα οι Πειραιείς είχον μαζευθεί όλοι εμπρός εις το τέρμα των και απέκρουον την μπάλλαν. Οι του Ποδοσφαιρικού όμως ήσαν ανώτεροι των Πειραιωτών, δι' αυτό δε και ενίκησαν. Σημειωτέον ότι εις τους αγώνας τούτους, τους οργανωμένους υπό του Συνδέσμου, μετέχουν μόνον 2 ομάδες εκ των υπαρχουσών 5 πρώτων ομάδων. Γενικώς δύναται να παρατηρήση τις ότι εις το λαμπρόν αυτό σπορτ εφαρμόζεται το "κάθε χρόνον και χειρότερα"".
_________________________

3ος αγώνας: Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 1910
Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών - Πειραϊκός Σύνδεσμος: 1 - 2
(Πηγή: Εστία, 8.11.1910. Ενδεχομένως όμως να πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και ο συντάκτης να εννοούσε τον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Γουδή. Το ακριβές κείμενο είχε ως εξής: "Χθες εις το ποδηλατοδρόμιον Φαλήρου εγένετο αγών ποδοσφαιρίσεως μεταξύ ομάδων του Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Πειραϊκού. εν τέλει όμως νικήτρια ανεκηρύχθη η του Πειραϊκού με τέρματα 2 κατά 1").


Όπως διαβάζουμε στην "Εστία" (15.11.1910), ο επόμενος ποδοσφαιρικός αγώνας, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου - δεν κατονομάζονται οι ομάδες - αναβλήθηκε λόγω βροχής για τις 21 του μήνα, όμως δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο τις επόμενες μέρες,για το αν διεξήχθη κάποιο άλλο ματς. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι στις 21.11.1910 στο Ποδηλατοδρόμιο Ν. Φαλήρου πραγματοποιήθηκαν "φθινοπωρινοί αγώνες" στίβου. Εξάλλου, στις 28 Νοεμβρίου (ημέρα Κυριακή) πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές.
Το επόμενο που διαβάζουμε στο αρχείο της εφημερίδας ήταν για τον τελικό του "πρωταθλήματος", που διεξήχθη τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, και πάλι μεταξύ του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών και του Πειραϊκού Συνδέσμου με σκορ 7-0 - χωρίς άλλα σχόλια.
Από την εφημερίδα "Χρόνος" (08.12.,1910), διαβάζουμε ότι "διαιτητής αμερόληπτος" ήταν ο Μπότασης, ενώ η σύνθεση της νικήτριας ομάδας (Ποδοσφαιρικός Όμιλος) είχε ως εξής:
Τσικλητήρας, Κουρουκάκος, Κουτρουμπής, Κ. Νικολόπουλος, Π. Φιλίππου, Β. Ανδρουλής, Βρασυβανόπουλος, Alexander, Σ. Λοράνδος, Α. Ψαχαρόπουλος, Εμμ. Χαμπούρης
_______________________________

Εν τω μεταξύ, στις 23 Ιανουαρίου 1911 άρχισε ένα νέος γύρος πρωταθλήματος με περισσότερες ομάδες, που ονομαζόταν "Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος" - ή τουλάχιστον έτσι τον αποκαλούσε η "Εστία":
"Την Κυριακήν το απόγευμα ήρχισαν οι αγώνες του φουτ-μπωλ διά το κύπελλον του Πανελ. Ποδοσφαιρικού ομίλου. Έπαιξαν οι ομάδες των Συλλόγων "Γουδή" και "Εθνικού". Ενίκησε δε η ομάς του "Γουδή" με τέρματα τρία, εναντίον ενός. Δέον να σημειωθή ότι οι του "Γουδή" έπαιζαν με 10 παίκτας αντί των 11 ως έπρεπε".
Αυτό είναι και η μοναδική αναφορά που συνάντησα για το συγκεκριμένο κύπελλο. Σύμφωνα με το βιβλίο "Γκολ 2000, Ένας αιώνας ποδόσφαιρο" του Ανδρέα Μπόμη (εκδόσεις Πελεκάνος), κάποιοι άλλοι αγώνες ήταν και οι εξής:
Γουδή - Σχολή Ευελπίδων: 4-0
Γουδή - Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος: 9-1
Γουδή - Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών: 4-0
Πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο το σκορ του αγώνα "Γουδή - Εθνικός" θα έπρεπε να είναι 3-2 και όχι 3-1, όπως διαβάσαμε στην ΕΣΤΙΑ.
Εξάλλου, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, που μας πείθει ότι μάλλον ως "κανονικό πρωτάθλημα" θα πρέπει να θεωρήσουμε εκείνο μεταξύ 24.10 και 07.12.1910 - και όχι το δεύτερο τουρνουά - ήταν η είδηση που διαβάζουμε στο "Χρόνο", στο φύλλο της 14ης Φεβρουαρίου 1911. Την προηγούμενη μέρα (Κυριακή, 13.02) διεξήχθη ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, που εμφανιζόταν ως η νικήτρια ομάδα "των εφετινών Πανελληνίων Αγώνων", και στη γαλλική ομάδα "Λέων Γαμβέττας", η οποία ήταν η "νικήτρια των εν Τουλώνι τελεσθέντων εφέτος αγώνων Ποδοσφαιρίσεως".
Ο αγώνας έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας, η οποία κέρδισε τη γαλλική ομάδα με σκορ 8-0. Η σύνθεση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών είχε ως εξής: Τσικλητήρας, Κατραμπής, Πυρροκάκος, Νικολόπουλος, Φιλίππου, Ανδρουλής, Βρασυβανόπουλος, Ορφανίδης, Λοράνδος, Ψαχαρόπουλος, Χαμπούρης.
_______________________________________________________________________

....Η ΠΑΡΑΚΜΗ
Τα όποια "πρωταθλήματα" ή "τουρνουά" ποδοσφαίρου - χαρακτηρίστε τα όπως θέλετε - σβήνουν σιγά σιγά από τις σελίδες των εφημερίδων, που συνήθως κάνουν αναφορά μόνο κατά την ημέρα έναρξης.
 Για παράδειγμα, στις 12 Νοεμβρίου 1911, η εφημερίδα "Χρόνος" αναγγέλλει: "Αύριον Κυριακήν ώρα 3 μ.μ. άρχονται εν τω Ποδηλατοδρομίω Ν. Φαλήρου οι ετήσιοι Ποδοσφαιρικοί Αγώνες Α΄ ομάδων Συλλόγων, οι τελούμενοι υπό του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων. Εις τούτους μετέχουν ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος. Οι αγώνες αυτοί συνεχισθήσονται τας επομένας Κυριακάς και εορτάς. Μετά δε τούτους τελεσθήσονται ομοίως Αγώνες Β΄ ομάδων Συλλόγων και μετά τούτους Γ΄ ομάδων Συλλόγων αποτελουμένων εκ μαθητών Γυμνασίων αποκλειστικώς". Η εφημερίδα δεν έγγραψε τίποτα για τους αγώνες τις επόμενες εβδομάδες, ούτε ασχολήθηκε κάποια άλλη από τις αθηναϊκές εφημερίδες, ίσως γιατί δεν είχε νόημα να ασχοληθούν μ' ένα πρωτάθλημα... δύο ομάδων!
Αντίστοιχα, στις 21 Απριλίου 1914 (ημέρα Δευτέρα), η εφημερίδα "Αστήρ" ανακοινώνει ότι "Εις το ποδηλατοδρόμιον του Φαλήρου θα συνεχισθούν σήμερον οι Πανελλήνιοι αγώνες ποδοσφαιρίσεως. Θα συμμετάσχουν αι ομάδες του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, του Αθηναϊκού Συλλόγου Ποδοσφαιρίσεως, του ομίλου "Κόροιβος", του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και της Πειραϊκής Ποδοσφαιρικής Ενώσεως. Του αγώνος θα συμμετάσχουν όμως αύριον μόνον αι ομάδες του Αθηναϊκού Συλλόγου και του "Κοροίβου"". Και αυτή είναι η μόνη πληροφορία που έχουμε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση από την εφημερίδα.
Το ενδιαφέρον θα ξαναφούντωνε τη δεκαετία του 1920, όταν πλέον η Ελλάδα θα είχε ησυχάσει από τις απανωτές πολεμικές αναμετρήσεις (Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική Εκστρατεία), που μέχρι τότε μονοπωλούσαν σχεδόν το ενδιαφέρον.


Σχετικά θέματα:
Η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο - Επεισόδια και "βροχή" από γκολ - Ποιο ήταν το σκορ και ποια η απρέπεια του Παναθηναϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου