18 Απριλίου 2013

Τραγικές συμπτώσεις: Η καταστρεπτική έκρηξη που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων στο Τέξας τον Απρίλη του 1947


Η έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της 17ης Απριλίου σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουάκο του Τέξας, ξύπνησε σε πολλούς ηλικιωμένους κατοίκους της αμερικανικής πολιτείας μνήμες από μια εξίσου συντριπτική - αν όχι μεγαλύτερη - καταστροφή, που είχε προκαλέσει σοκ και δέος τέτοιες ακριβώς μέρες, τον Απρίλιο του 1947. Μάλιστα, η θλιβερή επέτειος του "χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος" στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν μόλις την προηγούμενη μέρα της έκρηξης στο Γουάκο.

Η πρώτη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 9.12΄ το πρωί (τοπική ώρα) της 16ης Απριλίου 1947 στο γαλλικό ατμόπλοιο Grandcamp, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της μικρής πόλης Τέξας Σίτι, που τότε είχε πληθυσμό 18.000 κατοίκων. Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1942 στο Λος Άντζελες, η αρχική του ονομασία ήταν Benjamin R. Curtis, όμως το 1946 είχε πουληθεί σε γαλλική ναυτιλιακή εταιρία στα πλαίσια της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. 
Από την έκρηξη απελευθερώθηκαν 2.300 τόνοι νιτρικής αμμωνίας - το φορτίο του πλοίου - με αποτέλεσμα να προκληθούν αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της πόλης, η οποία σχεδόν καταστράφηκε. Περίπου χίλια κτίρια ισοπεδώθηκαν, ενώ ακολούθησε σύντομα δεύτερη έκρηξη στο χημικό εργοστάσιο Μονσάντο εξαπλώνοντας την καταστροφή. Πύρινες μπάλες πετούσαν στον αέρα, προκαλώντας το ξέσπασμα πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ από την πρώτη έκρηξη ανατινάχτηκε και το φορτηγό πλοίο High Flyer, που βρίσκονταν στο λιμάνι, η δε ανατίναξη του High Flyer προκάλεσε τη βύθιση ενός ακόμη φορτηγού πλοίου.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, οι εκρήξεις έγιναν αισθητές μέχρι και σε απόσταση 370 χιλιομέτρων από την πόλη, ενώ η εικόνα της καταστροφής στο Τέξας Σίτι παρομοιαζόταν με ρίψη ατομικής βόμβας ή με το βομβαρδισμό των ρουμανικών πετρελαιοπηγών του Πλοέστι κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι την πόλη μέσα σε κλίμα σύγχυσης για την έκταση των καταστροφών και το ενδεχόμενο νέων εκρήξεων, ενώ στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις του Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσουν στην περιποίηση των τραυματιών.
Αν και οι πρώτες εκρήξεις έκαναν λόγο για χιλιάδες νεκρούς, ωστόσο ο επίσημος απολογισμός αναφερόταν σε 581 πτώματα, χωρίς όμως να μετρηθεί ο αριθμός όσων κάηκαν ζωντανοί, ενώ πάνω από 5.000 ήταν οι τραυματίες. Μέχρι σήμερα θεωρείται ως το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα της αμερικανικής ιστορίας, ενώ οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τη δεύτερη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία των ΗΠΑ συνολικά ύστερα από το σεισμό του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συμπτωματικά έγινε τέτοιες μέρες, στις 18 Απριλίου του 1906!
Και ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων του Γουάκο, ας ευχηθούμε οι διαστάσεις της νέας αυτής τραγωδίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου