20 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 20 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η πιο γνωστή και συνάμα η πιο αποκρουστική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Γερμανός δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ (1889-1945). 
Ωστόσο, σαν σήμερα γεννήθηκαν δημιουργικές προσωπικότητες που έκαναν τον κόσμο μας πιο όμορφο, όπως ο Ισπανός ζωγράφος Ζουάν Μιρό (1893-1983) και ο "βασιλιάς της λάτιν μουσικής" Τίτο Πουέντε (1923-2000), ή βοήθησαν στην πρόοδο της ανθρωπότητας, όπως ο Σουηδός φυσικός Καρλ Σίγκμπαν (1918-2007, Νόμπελ Φυσικής 1924 για την εργασία του στη στερεοσκοπία των ακτίνων Χ) και ο Ελβετός φυσικός Καρλ Μίλερ (σήμερα 86 ετών, Νόμπελ Φυσικής 1987 για την ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας σε κεραμικά υλικά).
Γνωστοί ηθοποιοί που γεννήθηκαν στις 20 Απριλίου είναι ο Ράιαν ο'Νιλ (72 ετών), η Τζέσικα Λανγκ (64), αλλά και η - είναι στ' αλήθεια ηθοποιός ή απλά ακόμη μία σέξι γκόμενα; - Κάρμεν Ηλέκτρα, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1972.
Τέλος, τα 44 κλείνει σήμερα ο "ατρόμητος Φέλιξ", ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, που προκάλεσε δέος σ' όλην την ανθρωπότητα, όταν στις 14 Οκτωβρίου 2012 έπεσε από ύψος 39.068 μέτρων σπάζοντας το φράγμα του ήχου. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Με βάση το παραδοσιακό ημερολόγιο του Μπουτάν, σήμερα είναι η δέκατη μέρα του τέταρτου σεληνιακού μήνα, που σημαίνει ότι είναι η επέτειος από το θάνατο του Shabdrung Ngawang Namgyal το έτος 1651. Ο συγκεκριμένος ένωσε για πρώτη φορά τα αντιμαχόμενα βασίλεια της κοιλάδας, όπου βρίσκεται το σημερινό Μπουτάν, ενώ θεωρείται ως η τρίτη σημαντικότερη προσωπικότητα στην ιστορία του κράτους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Απριλίου 1999, ένα φρικτό έγκλημα στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν της πόλης Λίτλτον του Κολοράντο με 15 νεκρούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν οι δράστες, και 26 τραυματίες άνοιξε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το θέμα της βίας στα σχολεία και για το νομικό καθεστώς της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής. Μέχρι σήμερα, τα φαινόμενα βίας και μαζικών δολοφονιών σε σχολεία - και όχι μόνο - έχουν ενταθεί, η κοινή γνώμη έχει πειστεί για την ανάγκη ελέγχου της οπλοκατοχής, όμως το λόμπι των εμπόρων όπλων αποδεικνύεται ισχυρότερο και δεν έχει ληφθεί καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα: 
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια ότι οι Έλληνες δεν προτιμούμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά εισάγουμε πατάτες από την Τουρκία, σκόρδα από την Αίγυπτο κλπ. Ε, κάτι αντίστοιχο γινόταν και το 1932. Στις 20 Απριλίου 1932, η "Πατρίς" δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα την επιστολή ενός αναγνώστη, που υπέγραφε ως "Γ.Β.", για τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ακρίβεια της αγοράς ενόψει Πάσχα, ο οποίος παράλληλα σημείωνε: 
"Και μόνον η κτηνοτροφία καθυστερεί; Αρκεί το γεγονός κατά το οποίον εις τας Σέρρας πωλούνται σκόρδα εκ.. Σερβίας προερχόμενα! Ως να μην έφθανεν ολόκληρος η γη της Ελλάδος να παραγάγη και σκόρδα. Αλοίμονον εάν αφήσωμεν τα πράγματα εις ο σημείον ευρίσκονται η γεωργία και η κτηνοτροφία μας. Ασφαλώς θα πεινάσωμεν και θα είμεθα άξιοι της πείνας".
Στη συνέχεια, ο συντάκτης εφημερίδας συμφωνούσε και υπενθύμιζε ένα άλλο περιστατικό:
"Κατά μίαν των περιοδειών του, ο συνεργάτης μας κ. Αντ. Χατζηαποστόλου, επιστοποίησεν ότι χωρικοί εκ της Κυπαρισσίας εξηναγκάσθησαν να πετάξουν εις την θάλασσαν, δύο παρτίδας κρεμμυδιών εκ 12000 και 8000 οκάδων. Δεν υπήρχον αγορασταί τότε, η παραγωγή ήτο άφθονος και οι δυστυχείς παραγωγοί αφού είδον τους κόπους των ματαίους, προσέφεραν τα κρεμμύδια δωρεάν, διότι έπρεπε να εκκενωθούν αι αποθήκαι. Και επειδή ούτε και τότε ενεφανίσθη κανείς, τα επέταξαν εις την θάλασσαν!.....
Ιδού λοιπόν τα δύο άκρα. Εισάγομεν σκόρδα εκ Σερβίας, διότι έχομεν έλλειψιν και πετούμεν κρεμμύδια διότι έχομεν αφθονίαν. Δεν είνε τάχα αι δύο αυταί περιπτώσεις αρκεταί και μόναι να πείσουν τους πάντας ότι κάτι πράγματι καθυστερεί;"


Μπορεί σήμερα οι γιατροί να συστήνουν να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο, ωστόσο πριν από 77 χρόνια, η εφημερίδα "Πατρίς" προέτρεπε τους αναγνώστες της να πίνουν... περισσότερο κρασί, καθώς οι Έλληνες υστερούσαμε σε κατανάλωση έναντι των υπολοίπων Μεσογειακών λαών. Διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας στις 20 Απριλίου 1936:
"Η ελληνική αμπελουργία περιήλθεν εις κρισιμότητα. Μεγάλαι ποσότητες κρασιού παραμένουν αζήτητοι τόσον εις την περιφέρειαν της Αττικής, όσον και γενικώς. Εις ωρισμένα μέρη της Πελοποννήσου χύνουν το παλαιόν κρασί για να βάλουν την νέα εσοδεία. Κατήντησε δε να είναι φθηνότερο το κρασί από το νερό σε μερικά μέρη... Ως αποτελεσματικόν μέτρον ενδείκνυται, κατά τους αμπελουργούς, η αύξησις της καταναλώσεως. Έτσι θα ανακουφισθούν οι παραγωγοί και θα παρέλθη η κρίσις. 
Αλλά πώς θα γίνη αυτό; Εξωτερικαί αγοραί προς το παρόν δεν υπάρχουν. Άρα τι δέον γενέσθαι; Να πίνουμε περισσότερο κρασί απλούστατα. Μάλιστα αυτό θα λύση την κρίσιν! Και πρέπει να πίνωμεν, διότι υστερούμεν τρομερά εις τον διεθνή διαγωνισμόν. Ερχόμαστε έβδομοι κατά σειράν. Αίσχος για μας!...
Και ιδού η απόδειξις επί τη βάσει των δεδομένων της στατιστικής. Κατά την αμείλικτον λοιπόν γλώσσαν της κατέχομεν την εβδόμην σειράν. Πρώτοι έρχονται οι Γάλλοι. Αυτοί είναι οι μεγαλείτεροι πόται του κόσμου. Κάθε Γάλλος καταβροχθίζει 147 χμ. οίνου τον χρόνον. Δεύτερος έρχεται ο Ιταλός με κατανάλωσιν 107 χμ. Τρίτος ο Ισπανός με 80, ο Αλγερινός τέταρτος με 75, πέμπτος ο Πορτογάλλος με 70, έκτος ο Χιλιανός με 63 και έβδομος ο Έλλην με ρεκόρ αστείον 45.2 χιλιόγραμμα....
Αλλά για μας που τώχουμε στο στόμα το κρασί είναι φοβερά προσβολή να υστερούμεν τόσο. Πρέπει λοιπόν για να βγάλουμε την προσβολήν να πίνουμε περισσότερο, όσο ημπορούμε περισσότερο. Έτσι θα λείψη η κρίσις η οινική.
Αλλά ο φόβος να γίνουμε αλκοολικοί; Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοιος φόβος. Αυτό λέει η επιστήμη, ότι από το κρασί δεν γίνεται κανείς αλκοολικός. Ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Δοντάς το βεβαιώνει αυτό με τον επιστημονικώτερον τρόπον... Πίνοντες λοιπόν περισσότερον κρασί καταπολεμούμεν τον αλκοολισμόν και αυξάνομεν και τονώνομεν την εθνικήν οικονομίαν...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου