22 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 22 Απριλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Στις 22 Απριλίου 174 γεννήθηκε ο Γερμανός κριτικός φιλόσοφος Ιμάνουελ Καντ (1724-1804), που συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων φιλοσόφων όλων των εποχών, με βαθιά επίδραση μέχρι και σήμερα.
Νομπελίστες που γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο ουγγρικής καταγωγής Αυστριακός ωτολόγος Ρόμπερτ Μπάρανι (1876-1936, Νόμπελ Ιατρικής 1914 "για το έργο του στον τομέα της φυσιολογίας και παθολογίας του ερειστικού συστήματος") και ο Αμερικανός χημικός Ντόναλντ Κραμ (1919-2001, Νόμπελ Χημείας 1987 "για την ανάπτυξη και χρήση μορίων με αλληλεπιδράσεις, εξειδικευμένες λόγω δομής, υψηλής εκλεκτικότητας").
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ο παραγωγός των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Άαρον Σπέλινγκ (1923-2006), αλλά και ο ηθοποιός Τζακ Νίκολσον (76 ετών).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στις 19 Απριλίου 1825, 33 εκοριστοί Ουρουγουανοί (οι "33 πατριώτες") επέστρεψαν στην Ουρουγουάγη από το Μπουένος Άιρες υποσχόμενοι την εκδίωξη των Βραζιλιάνων κατακτητών καρφώνοντας τη σημαία της χώρας τους. Η πράξη εκείνη θεωρείται ως το έναυσμα του πολέμου της ανεξαρτησίας, που θα ξεσπούσε λίγους μήνες αργότερα και θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία της Ουρουγουάης. Η επέτειους γιορτάζει ως εθνική εορτή στη λατιοναμερικανική χώρα, που φέτος μετατέθηκε για σήμερα, 22 Απριλίου.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, σκοπός της οποίας είναι να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα περιβάλλοντος. Αν αφήσουμε τον πλανήτη να "πεθάνει" καταστρέφοντας τον, είναι σαν να αυτοκτονούμε μαζικά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Απριλίου 1935, το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε θάνατο τον εν αποστρατεία αντιστράτηγο Αναστάσιο Παπούλα και τον υποστράτηγο Μιλτιάδη Κοιμήση  ως υπεύθυνους για το φιλοβενιζελικό στρατιωτικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, το οποίο είχε εκδηλωθεί υπό το φόβο της παλινόρθωσης της μοναρχίας μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής οξύτητας. Μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν σε άλλους κατηγορουμένους. Οι Παπούλας και Κοιμήσης θα εκτελούνταν μετά από δύο ημέρες, ενώ η θανάτωση τους θεωρείται ως την "απάντηση" των των αντιβενιζελικών στη "Δίκη των Εξ" το Νοέμβριο του 1922. Η πόλωση ήταν τεράστια και θα καθόριζε τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, με αποκορύφωμα τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Κάτι που εντυπωσίασε τους Έλληνες από τη Μεσολυμπιάδα του 1906 (ή Β'  Αθηναϊκή Ολυμπιάδα) ήταν τα "πλαστικά", εξαιρετικά γυμνασμένα κορμιά των βορειοευρωπαίων. Η εφημερίδα "Καιροί" ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μέθοδο της Σουηδικής Γυμναστικής και στις 22 Απριλίου 1906 έγραφε:
"Εκείνα τα εύμορφα κορμιά των βορείων εις το Στάδιον, που εχαμήλωσαν έως την γην και την πραγματικότητα και έφεραν έως τους χρόνους μας εύμορφα όνειρα αρχαίου γλύπτου, ειμπορούσαν να εμπνεύσουν ποιήματα, ενέπνευσαν όμως και την πρακτικήν ιδέαν της ιδρύσεως στρατιωτικού γυμναστικού Ινστιτούτου Σουηδικής γυμναστικής εις τους ομογενείς μας κ.κ. Ροστοβιτς και Τσανακλήν.
Μέσα εις την επίδειξιν ρώμης και τέχνης, εκείναι αι απλαί ασκήσεις των βορείων αι αναδεικνύουσαι την πλαστικότητα των σωμάτων των έδειξαν πως αν υπάρχουν οι προνομιούχοι της σωματικής δυνάμεως, ειμπορούν όλοι να γίνουν μέτοχοί της, και μέτοχοι μαζύ μιας σωματικής ωραιότητος με την Σουηδικήν γυμναστικήν"
Παράλληλα, η εφημερίδα διαφήμιζε ειδικό αφιέρωμα με τις γνώμες ειδικών για τα θετικά της Σουηδικής γυμναστικής και καλούσε όλους τους αναγνώστες να το προσέξουν, καθώς "Με το σύστημα τούτο διαπλάσσονται τα ωραία σώματα και αν εφαρμοσθή και παρ' ημίν, αν δηλαδή την εφαρμόσουν όλοι είτε εις δημόσια γυμναστήρια είτε κατ' ιδίαν θα χυθή εις την Φυλήν μας η ακμή και η ρώμη σώματος και νου", ενώ σε μία έξαρση πατριωτισμού η - κατά τ' άλλα σοβαρή - εφημερίδα δεν απέφυγε μεγαλοστομίες, όπως "Η Σουηδική γυμναστική δεν είνε ειμή προϊόν της Αρχαίας Ελληνικής Γυμναστικής, η οποία εδημιούργησε τότε την ωραιοτέραν, την ακμαιοτέραν και την μεγαλοφυεστέραν φυλήν του κόσμου".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου