24 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 24 Απριλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης (94 ετών), ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας Ηλίας Ατματζίδης (44), ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι (62), η ηθοποιός ΣίρλεΪ Μακ Λέιν (79), η τραγουδίστρια και ηθοποιός Μπάρμπαρα Στρέιζαντ (71), ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ (61), αλλά και η ελληνικής (εν μέρει) καταγωγής Αμερικανίδα τραγουδίστρια Κέλι Κλάρκσον (31) γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια του. 
Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Ελβετός συγγραφέας Καρλ Σπίτελερ (1845-1924), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1919 για το έπος του με τίτλο "Olympischer Frühling" ("Ολυμπιακή Άνοιξη").

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αρμενία σήμερα είναι η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας της περιόδου 1915-1923. Όσον αφορά την επιλογή της 24ης Απριλίου, αυτή βασίζεται στα γεγονότα της 24.04.1915 ("Κόκκινη Κυριακή"), όταν ηγέτες της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης αιχμαλωτίστηκαν από το οθωμανικό στρατό και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα βάθη της Ανατολίας, κοντά στην Άγκυρα.
Στο Νίγηρα γιορτάζεται η Ημέρα της Συμφωνίας, δηλαδή η επέτειος από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Τουαρέγκ στις 24 Απριλίου 1995.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας (Loktantra Diwas). Σαν σήμερα το 2006, ο βασιλιάς του Νεπάλ, που κυβερνούσε τη χώρα δικτατορικά για 15 μήνες, αναγκάστηκε να παραιτηθεί του θρόνου μετά από διαδηλώσεις διάρκειας 19 ημερών, κατά τις οποίες 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Με την παραίτηση εκείνη, το Νεπάλ απέκτησε δημοκρατικό πολίτευμα για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Εξάλλου, τόσο στο Νεπάλ όσο και στην Ινδία (εκτός από τα μουσουλμανική κρατίδια) σήμερα συμπίπτει και μια σημαντική θρησκευτική γιορτή, το Mahabir Jayanti, δηλαδή η γέννηση του Μαχαβίρα, που θεωρείται ο τελευταίος από τους 24 Τιρθάνκαρα και ο οποίος θεμελίωσε τον Ζαϊνισμό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 24 Απριλίου 1923, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτανε στη Λωζάνη για το δεύτερο γύρω των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν διακοπεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Το κλίμα ήταν μάλλον αρνητικό και όλοι περίμεναν ότι η Διάσκεψη θα κατέληγε σε ναυάγιο για δεύτερη φορά, όμως τελικά τρεις μήνες (24 Ιουλίου) μετά θα υπογραφόταν η ομώνυμη Συνθήκη, που επέλυσε όλες τις εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. 

Στις 24 Απριλίου 1980, σε φιάσκο εξελίχθηκε αμερικανική αποστολή διάσωσης των 52 ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης από τις 4 Νοεμβρίου 1979. Άλλα ελικόπτερα παρουσίασαν βλάβες και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο, ενώ το ένα από αυτά, που στάλθηκαν στο Ιράν στα πλαίσια της επιχείρησης "Νύχι του Αετού" - τι όνομα κι αυτό! - συγκρούστηκε με αμερικανικό C-130 προκαλώντας το θάνατο 8 στρατιωτών.

Στις 24 Απριλίου 2004, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος (σχέδιο Ανάν). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπερψήφισε την πρόταση σε ποσοστό 64.91%, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία (75.83%). Το σχέδιο Ανάν ναυάγησε και το Κυπριακό παραμένει άλυτο, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα η όποια προοπτική επίλυσης.
[Βλ. σχετικά: Το Κυπριακό Ζήτημα: μια σύντομη ιστορική αναδρομή]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Το 1912, οι Έλληνες δεν ήταν ακόμη εξοικειωμένοι με τα αεροπλάνα κι έτσι η κάθε δοκιμαστική πτήση αποτελούσε σημαντικό γεγονός. Στις 24 Απριλίου 1912, η εφημερίδα "Πατρίς" περιέγραφε την πτήση του αεροπόρου Καραμανλάκη από το Ρίο μέχρι την Πάτρα, όπου έκανε ένα γύρο πάνω από την αχαϊκή πρωτεύουσα, προτού γυρίσει πίσω στο Ρίο. 
"Το θέαμα ήτο ωραίον και μεγαλοπρεπές. Το αεροπλάνον ως γλάρος εφαίνετο πετών εις ύψος εκατοντάδος μέτρων υπέρ την θάλασσαν... Η πτήσις διήρκεσεν εν όλω 11 λεπτά της ώρας. Εξετελέσθη δε τελειότατα, θαυμασθείσα υπό πάντων. Μόλις το αεροπλάνον προσεγειώθη ο κ. Καραμανλάκης κατήλθεν εξ αυτού. Πολλοί τότε τον περιεκύκλωσαν και τον συνρχαίροντο ενθουσιωδώς. Ο κόσμος γύρω επευφήμει..... Ο ενθουσιασμός του κόσμου μετά την πτήσιν ήτο τόσον μέγας ώστε ο κ. Καραμανλάκης, τον οποίον εκράτει ο κόσμος και συνεχαίρετο, μετά πολλών κόπων κατώρθωσε να φύγη εκ Ρίου επανερχόμενος εις τας Πάτρας, υπό τας ενθουσιώδεις επευφημίας του κόσμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου