26 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Απριλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους πλέον καταξιωμένους ζωγράφους, ο Ευγένιος Ντελακρουά, που μεταξύ άλλων αποτύπωσε με το πινέλο του την Ελληνική Επανάσταση, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1798 (πέθανε το 1863).
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους, ο αυστριακής καταγωγής Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (1889-1951), αλλά και επιστήμονες τόσο καταξιωμένοι για το έργο τους, ώστε τους απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ: ο Όουεν Γουίλανς Ρίτσαρντσον (1879-1959, Νόμπελ Φυσικής 1928 "για την ανακάλυψη του θερμιονικού φαινομένου και ειδικότερα του νόμου που φέρει τ' όνομα του"), ο Μάικλ Σμιθ (1932-2000, Νόμπελ Χημείας 1993 "για τη συμβολή του στην εξέλιξη της χημείας με μεθόδους βασισμένες στο DNA") και ο Άρνο Άλαν Πένθιας (80 ετών, Νόμπελ Φυσικής 1978 "για την ανακάλυψη της ακτινοβολίας υποβάθρου στην περιοχή των μικροκυμάτων").
Τέλος, δεν ξέρω πόσο σέξι είστε ή αισθάνεστε όσοι έχετε σήμερα γενέθλια, πάντως σαν σήμερα γεννήθηκε και ο ηθοποιός Τσάνινγκ Τάτουμ, ο "πιο σέξι άντρας" για το 2012, ο οποίος θα σβήσει σήμερα 33 κεράκια.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Τανζανία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Ενότητας. Σαν σήμερα το 1964 η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώθηκαν σχηματίζοντας τη σημερινή Τανζανία. 
Μπορεί φέτος στην Ελλάδα να μην έχουμε γιορτάσει ακόμη το Πάσχα, όμως για τους Δυτικούς σήμερα είναι η τέταρτη Παρασκευή μετά το δικό τους Πάσχα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Δανία σήμερα είναι η Ημέρα της Μεγάλης Προσευχής, που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1686 απαγορεύοντας κάθε εργασία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 26 Απριλίου 1897 και ώρα 8 το πρωί, συνεχίζοντας την προέλαση του ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την πόλη του Βόλου. Σύμφωνα με το επίσημο τηλεγράφημα, "Οι εν Βόλω πρόξενοι της Γαλλίας, Ιταλίας και Αυστρίας, μη αντιπροσωπευομένης άλλης Δυνάμεως εις το μέρος τούτο, μετέβησαν την προτεραίαν εις το εν Λαρίσση στρατόπεδον των Τούρκων και συνεννοήθησαν μετά του Ετέμ πασσά περί της καταλήψεως του Βόλου, συνεφώνησαν δε όπως απόσπασμα τουρκικόν προβή εις την κατάληψιν της πόλεως, απομακρυνθή δε ο ελληνικός στόλος μακράν βολής κανονίου.
Η κατάληψις εγένετο χάριν της τάξεως και υπό τον όρον του να μη πειραχθή οπωσδήποτε η πόλις, ήτις ετέθη υπό την προστασίαν των ανωτέρω προξένων. 
Αι ενταύθα πρεσβίαια μόλις επληροφορήθησαν το γεγονός της καταλήψεως απέστειλαν τηλεγραφικώς οδηγίας προς τους εν Βόλω προξένους των, όπως ληφθή παρ' αυτών παν μέτρον προς προστασίαν της ιδιωτικής περιουσίας.
Ο αρχηγός της Ανατολικής Μοίρας κ. Σταματέλος, προς ον ανεκοινώθησαν τ' ανωτέρω, μετά προηγουμένην συνεννόησιν μετά του υπουργού των Ναυτικών, απεμακρύνθη του λιμένος Βόλου, εκτός της βολής των τηλεβόλων του".

Στις 26 Απριλίου 1937, ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα από γερμανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, κατέστρεψε την πόλη και προκάλεσε εκατοντάδες θύματα. Για τις λογοκρινόμενες εφημερίδες της εποχής (επί Μεταξά), η είδηση πέρασε στα ψιλά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες (με τον ίδιο τρόπο σ' όλες τις εφημερίδες της εποχής): 
"Ο εν Μπιλμπάο ανταποκριτής του Πρακτορείου Ρώυτερ, περιοδεύσας, ως τηλεγραφεί, σήμερον το απόγευμα την περιοχήν του Γκέρνικα, όπου εδόθησαν τελευταίως αι νικηφόραι μάχαι του εθνικού ισπανικού Στρατού εις το Βισκαϊκόν μέτωπον, μεταδίδει την εξής εικόνα: Όλα τα οχυρωματικά έργα των ερυθρών έχουν τελείως ανασκαφή και ο αριθμός των πτωμάτων, άτινα παραμένουν άταφα παρά τα χαρακώματα είνε μέγιστος. Επίσης επροξενήθησαν βλάβαι εις τα κτίρια. Οι κάτοικοι εξεκένωσαν την περιοχήν και φεύγουν προς το Μπιλμπάο, όπου επίσης συνέρρευσαν αρκετοί πρόσφυγες και εξ άλλων περιοχών της Βισκαΐας".

Στις 26 Απριλίου 1986, έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη Σοβιετική Ένωση (σημερινή Ουκρανία) προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μέχρι σήμερα. Πέρα, όμως, από το ατύχημα καθεαυτό, το ακόμη πιο εγκληματικό στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι αρχικά επιχειρήθηκε να κρατηθεί κρυφό από τη σοβιετική ηγεσία, η οποία εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί το συμβάν δύο μέρες αργότερα, ύστερα από διαμαρτυρία της σουηδικής κυβέρνησης, όταν διαπιστώθηκε η διαφυγή ραδιενεργούς αερίου προς τη Σουηδία. Ο πανικός που δημιουργήθηκε  τις επόμενες μέρες ήταν μεγάλος από το φόβο εξάπλωσης της ραδιενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες κατέφυγαν - πού αλλού; - στα σουπερμάρκετ αγοράζοντας "ό,τι εύρισκαν μπροστά τους", όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου