28 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 28 Απριλίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 28 Απριλίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, ο ρόλος των οποίων αποτιμήθηκε διαφορετικά από την ιστορία γεννήθηκαν σαν σήμερα: ο Τζέιμς Μονρόε (1758-1831), πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ και εμπνευστής του ουδετερόφιλου "δόγματος Μονρόε", που περιόριζε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο, ο Πορτογάλος δικτάτορας Αντόνιο ντε Σαλαζάρ (1889-1970) και ο πρώην Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν (1937-2006).
Στους γεννημένους την 28η Απριλίου περιλαμβάνονται ο Γερμανός επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ (1908-1974), γνωστός γιατί έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα - στην ζωή του βασίστηκε η ταινία "Η λίστα του Σίντλερ" - και ο Ιταλός επιχειρηματίας Φερούκιο Λαμποργκίνι (1916-1993), χάρη στον οποίο έχουμε τα ομώνυμα (πανάκριβα) σπορ αυτοκίνητα.
Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Ολλανδός Τομπίας Άσερ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1911 για το ρόλο του στην ίδρυση του Μονίμου Δικαστηρίου Διαιτησίας με τη Συνθήκη της Χάγης του 1899. 
Τέλος, γενέθλια έχουν σήμερα οι σέξι Λατίνες ηθοποιοί Πενέλοπε Κρουζ (38 ετών) και Τζέσικα Άλμπα (32), αλλά και ο Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός (και δημοσιογράφος και σκηνοθέτης) Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1941. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Αφγανιστάν σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, δηλαδή η επέτειος από την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος Νατζιμπουλάχ. Πάντως, η συγκεκριμένη επέτειος θεωρείται μάλλον αμφιλεγόμενη, αφού οδήγησε τη χώρα σ' έναν καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επικράτηση των Ταλιμπάν. 

Στα Μπαρμπάντος γιορτάζεται η Ημέρα των Εθνικών Ηρώων, οι οποίοι είναι 10 τον αριθμό:
- Μπούσα (Bussa), ο οποίος ηγήθηκε εξέγερσης των σκλάβων το 1816
- Σάρα Αν Γκιλ (Sarah Ann Gill), η οποία διακρίθηκε σε κοινωνικούς και θρησκευτικούς αγώνες κατά το 19ο αιώνα
- Σάμουελ Τζάκμαν Πρέσκοντ (Samuel Jackman Prescod), ο πρώτος βουλευτής αφρικανικής καταγωγής που εκλέχτηκε στο κοινοβούλιο των Μπαρμπάντος το 1843
- Τσαρλς Ντάνκαν Ο'Νιλ (Charles Duncan O'Neal), σημαντική πολιτική προσωπικότητα των αρχών του 20ου αιώνα
- Κλέμεντ Πέιν (Clement Payne), ο οποίος αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των καταπιεζόμενων έγχρωμων κατοίκων των Μπαρμπάντος
- Γκράντλεϊ Χέρμπερτ Άνταμς (Grantley Herbert Adams), πρωθυπουργός μεταξύ 1954 και 1958
- Έρολ Γουόλτον Μπάροου (Errol Walton Barrow), ο πρώτος πρωθυπουργός του ανεξάρτητου κράτους (1966-1976 και από το Μάιο του 1986 μέχρι το θάνατο του τον Ιούνιο του 1987
- Χιου Σπρίνγκερ (Hugh Springer)
- Γκάμπριελ Σόμπερς (Garfield Sobers), ένας από τους καλύτερους αθλητές του κρίκετ όλων των εποχών και ο μοναδικός από τους 10 που βρίσκεται ακόμα εν ζωή
- Φρανκ Λέσλι Γουόλκοτ (Frank Leslie Walcott), ο οποίος βρέθηκε στην πρωτοπορία για την οργάνωση του εθνικού εργατικού κινήματος των Μπαρμπάντος.

Τέλος, η 28η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους σε κάποιο εργατικό ατύχημα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Απριλίου 1945, ο Μπενίτο Μουσολίνι, μαζί με τη σύντροφο του, Κλάρα Πετάτσι, και άλλα 16 σημαίνοντας στελέχη του ιταλικού φασιστικού κόμματος, εκτελέστηκαν ύστερα από συνοπτική δίκη από τους Ιταλούς παρτιζάνους. Η εκτέλεση έγινε στην πλατεία Λορέττο του Μιλάνο, στο σημείο όπου λίγες μέρες νωρίτερα είχαν εκτελεστεί 15 παρτιζάνοι, ύστερα από διαταγή του πρώην δικτάτορα. Στο στήθος του Μουσολίνι τοποθετήθηκε πλακέτα, που έγραφε "Απονεμήθηκε δικαιοσύνη", ενώ πλήθος κόσμου εκδήλωσε το μίσος του προς το νεκρό, πρώην ισχυρό της Ιταλίας, όπως μια γυναίκα που πυροβόλησε πέντε φορές στο άψυχο σώμα του "για τους πέντε δολοφονημένους γιους μου", όπως δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με τις μεταδόσεις του ιταλικού ραδιοφώνου. 

Στις 28 Απριλίου 1971, η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού έγραψε ιστορία επικρατώντας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με σκορ 3-1 του Εθνικού Αστέρα και ανατρέποντας το εις βάρος του 1-4, δύο εβδομάδες νωρίτερα στο Βελιγράδι, στα πλαίσια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Με το αποτέλεσμα αυτό, ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη - και μοναδική μέχρι σήμερα - ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, που προκρίθηκε στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης αντιμετωπίζοντας την ομάδα του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου.

"Δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία. Η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική...". Μία δήλωση κι ένα δάκρυ του συνήθως αγέρωχου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, στις 28 Απριλίου 1992, αποτύπωναν τη συναισθηματική φόρτιση που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων την περίοδο εκείνη. Υπερβολική ή γνήσια πατριωτική αντίδραση; Ο καθένας ας δώσει όποια απάντηση θέλει, όμως το συγκεκριμένο περιστατικό έχει συνδεθεί με τη δεύτερη προεδρική θητεία του Μακεδόνα πολιτικού.

Στις 28 Απριλίου 1999, στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αναδείχτηκε ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος, ύστερα από τρεις γύρους ψηφοφοριών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα: 
Οι εργασίες αναστήλωσης του Παρθενώνας ξεκίνησαν το 1896 και στις 28 Απριλίου της χρονιάς εκείνης, η εφημερίδα "Το Άστυ" έγραφε για τις εργασίες αντικατάστασης του επιστυλίου: 
"Χθες μετεφέρθησαν εκ της Πεντέλης τα προωρισμένα προς αντικατάστασιν του διερρηγμένου επιστυλίου του Παρθενώνος. Η εξόρυξις των μαρμάρων αυτών εγένετο εκ των αρχαίων λατομείων της Πεντέλης, οπόθεν εξωρύχθησαν τα μάρμαρα προς κατασκευήν του Παρθενώνος. Ειδικοί λατόμοι εργασθέντες κατώρθωσαν να εξορύξωσι μέγιστα τεμάχια μαρμάρου, των οποίων το μεγαλείτερον έχει μήκος 4 μέτρων και 70 εκατοστών. Η εργασία δε προς επισκευήν του Παρθενώνος δεν ήρχισεν ακόμη, διότι αναμένονται οι Γάλλοι εργολάβοι, οι οποίοι θα επιστατήσουν εις την κατασκευήν των ικριωμάτων και την συντέλεσιν της αντικαταστάσεως του επιστυλίου".

Ο ελληνοτουρκικός "πόλεμος του μπακλαβά" μετράει πολλές δεκαετίες. Στις 28 Απριλίου 1930, η εφημερίδα "Έθνος" αναδημοσίευε ρεπορτάζ ιταλικής εφημερίδας, που αποδείκνυε την ελληνορωμαϊκή προέλευση του γλυκού.
"Η "Εφημερίς της Βενετίας" γράφει ότι οι Ρωμαίοι εγνώριζον ένα γλύκισμα, το οποίον εδιδάχθησαν υπό των Ελλήνων, και το οποίον ωνόμαζον "πλακέντβας πιτσέντες". Εις την Πομπηίαν ευρέθη τελευταίως ένας ειδικός φούρνος εντός του οποίου εψήνετο ο "πλακέντβας". Το γλύκισμα αποτελείται εκ φύλλων λεπτής ζύμης (πάστας) μεταξύ των οποίων ετίθετο γέμισμα αποτελούμενον εκ μίγματος μέλιτος, γάλακτος, τυρού, οίνου και αμυγδάλων κοπανισμένων. Μία ποικιλία του "πλακέντβας" αποτελείται εκ της προσθήκης πιπέρεως και σισαμίου εις το γέμισμα. Διά την κατασκευήν του "πλακέντβας" εχρησιμοποιείται ζύμη επιλέκτου σίτου του Πιτσένο, εξ ου το γλύκισμα ωνομάζετο "πλακέντβας πιτσέντες""


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου