25 Απριλίου 2013

Ο 63χρονος τραγουδιστής που άφησε τον Psy δεύτερο και καταϊδρωμένο


Το κωμικό του ταλέντο - ειδικά στις αδέξιες χορευτικές κινήσεις για πεντάχρονα - είναι καλύτερο από τις φωνητικές του ικανότητες. Παρόλ' αυτά, ο Psy θεωρείται το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της κορεατικής ποπ σκηνής (K-pop) όλων των εποχών. Ωστόσο, στη Νότιο Κορέα, άλλος είναι ο "βασιλιάς", ο 63χρονος Τσο Γιονγκ-πιλ, που μπορεί να μην έχει θαυμαστές έξω από την κορεατική χερσόνησο (άντε και την Ιαπωνία), όμως θεωρείται ο μεγαλύτερος σταρ της νοτιοκορεατικής μουσικής και πρόσφατα το απέδειξε για ακόμη μια φορά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Psy και το νέο του τραγούδι, "Gentleman". 

Ο Τσο Γιονγκ-πιλ ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 σε ηλικία 18 ετών ως μέλος συγκροτήματος, όμως η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1975, όταν πλέον προσπαθούσε για σόλο καριέρα, με το "Dorawayo Busanhange" ("Επιστροφή στο λιμάνι του Μπουσάν") και πέντε χρόνια αργότερα με το τραγούδι "Chang bakkui yeoja" ("Η γυναίκα έξω από το παράθυρο"), που μάλιστα θεωρείται και ως το καλύτερο της καριέρας του. 
Αν και με ροκ καταβολές, ο Γιονγκ-πιλ διατήρησε τη δημοφιλία του προσαρμοζόμενος σε πιο ποπ μουσικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό της τεράστιας απήχησης που έχει στη Νότιο Κορέα είναι το γεγονός ότι το 1993 ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά μια συναυλία του. Ύστερα από 10 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ο Τσο Γιονγκ-πιλ επέστρεψε με το τραγούδι "Bounce", που κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα με το "Gentleman" του Psy. 
Σύμπτωση ή επίδειξη δύναμης; Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι ψηφιακές πωλήσεις του "Bounce" άφησαν μακράν στη δεύτερη θέση το τραγούδι του παγκοσμίως γνωστού Psy, πουφ ούτως ή άλλως δεν ξεχωρίζει ούτε για τη μουσική ούτε για την ανέμπνευστη χορευτική φιγούρα του, συγκρινόμενο με το "Gangnam Style". 
Δηλαδή είναι τόσο καλό το τραγούδι του Τσο Γιονγκ-πιλ ή τόσο μέτριο το "Gentleman" του Psy; Χμ... το "Bounce" είναι ένα κορεατικό τραγούδι για Νοτιοκορεάτες ακροατές και μόνο, που είναι έτοιμοι ν' αποθεώσουν κάθε τραγούδι του βετεράνου τραγουδιστή, όπως αντίστοιχα και οι Έλληνες φαν της Άννα Βίσση αποθεώνουν κάθε τραγούδι της ερμηνεύτριας, ακόμη κι αν δεν το αξίζει. 
Ακούστε ένα teaser 30 δευτερολέπτων - όχι ότι θα καταλάβετε και τίποτα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου