12 Απριλίου 2013

Τα σόσιαλ μίντια σκοτώνουν τον έρωτα;


Πολλές φορές ακούμε από ζευγάρια που περνούν ελάχιστο χρόνο μαζί στο σπίτι, να εξομολογούνται ότι αυτή ακριβώς η αραιά και που επικοινωνία αποτελεί το μυστικό της ευτυχίας τους. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν δυο άνθρωποι μαζί, τόσο επιτείνεται η φθορά και η σχέση τερματίζεται - ή έστω ξενερώνει - πρόωρα. Και δεν είναι απλά μια εμπειρική διαπίστωση, αλλά και το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προειδοποιεί ότι η φθορά μιας σχέσης μπορεί να επιταχυνθεί και από την τακτική εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσω του ίντερνετ - από μέιλ μέχρι ανταλλαγή μηνυμάτων στο facebook.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν την επίδραση που έχουν τα σόσιαλ μίντια σε 3.500 ζευγάρια, δηλαδή το Facebook, το τουίτερ, τα e-mails, τα άμεσα μηνύματα, αλλά ακόμη και τα sms. Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ των ζευγαριών που χρησιμοποιούσαν και τους πέντε τρόπους επικοινωνίας, ο δείκτης ικανοποίησης από τη σχέση ήταν μειωμένος κατά 14%. 
Σύμφωνα με τον δρ. Μπέρνι Χόγκαν του Oxford Internet Institute, η δυσαρμονία στη σχέση είναι αποτέλεσμα του στρες και της πίεσης που προκαλούνται από τη διατήρηση τόσων πολλών και διαφορετικών μέσω επικοινωνίας. Το ιδανικό είναι να κρατούμε σ' όλα το μέτρο - αυτό το αρχαιοελληνικό "μέτρον άριστον" που όλοι το θαυμάζουμε, αλλά ελάχιστοι το εφαρμόζουν στην πράξη. "Η αποχή είναι κακό πράγμα, όμως το ίδιο συμβαίνει και με την κατάχρηση. Είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση (στα σόσιαλ μίντια), χωρίς όμως να γινόμαστε δεσποτικοί", είναι το μήνυμα του. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου