13 Απριλίου 2013

Έλληνες τραγουδιστές που εκπροσώπησαν άλλες χώρες στη Γιουροβίζιον


Μπορεί η πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον να έγινε το 1974 με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου", όμως ήδη τέσσερις Έλληνες τραγουδιστές είχαν συμμετάσχει σε πέντε προηγούμενους διαγωνισμούς εκπροσωπώντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες - με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Ας τους θυμηθούμε κι ας ακούσουμε τα τραγούδια τους.
1. Ο Τζίμης Μακούλης είναι από τους πρώτους Έλληνες τραγουδιστές που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Το όνομα του μπορεί να μην λέει πολλά στις νεότερες γενιές, όλοι όμως γνωρίζουν δυο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, τα τραγούδια "Βίρα τις άγκυρες" και "Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά". 
Το 1961, ο Μακούλης, που ήταν ήδη γνωστός και επιτυχημένος τραγουδιστής στις γερμανόφωνες χώρες, εκπροσώπησε την Αυστρία στο 6ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες στις 18 Μαρτίου. Έτσι, λοιπόν, ήταν ο πρώτος Έλληνας που διαγωνίστηκε στη Γιουροβίζιον, αν και όχι δεν εκπροσωπούσε τη χώρα μας. Μάλιστα, το γεγονός είχε περάσει απαρατήρητο από τις εφημερίδες της εποχής, που δεν ενδιαφέρονταν για το μουσικό θεσμό. 
Ο τίτλος του τραγουδιού ήταν "Sehnsucht", δηλαδή "Λαχτάρα" και δεν τα πήγε καθόλου, καθώς πήρε μόλις ένα βαθμό και ισοβάθμισε στην τελευταία θέση με το τραγούδι που εκπροσωπούσε το Βέλγιο. Σαν τραγούδι είναι σαφώς ξεπερασμένο, όπως και τα περισσότερα τραγούδια της εποχής εκείνης, πολύ πριν γίνει αισθητή η επανάσταση του ροκ εν ρολ.



2. Δυο χρόνια μετά, η Νάνα Μούσχουρη εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στον 8ο διαγωνισμό τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 23 Μαρτίου 1963. Η τραγουδίστρια μπορεί να ήταν ήδη γνωστή στην Γερμανία, όμως  η γερμανική επιτροπή δεν της έδωσε ούτε ένα βαθμό. Ωστόσο, η συμμετοχή της Μούσχουρη στο διαγωνισμό της άνοιξε το δρόμο για καριέρα στη εξωτερικό δίνοντας καταλυτική ώθηση για τη συνεργασίας της με καταξιωμένους Γάλλους δημιουργούς. Τίτλος του τραγουδιού, που κατέληξε στην όγδοη θέση, ήταν "À force de prier" ("Με τη δύναμη της προσευχής").


3. Οι Έλληνες τραγουδιστές "χτυπούσαν" ανά διετία στη Γιουροβίζιον τη δεκαετία του '60. Έτσι, το 1965 η Γιοβάννα εκπροσώπησε την Ελβετία με το τραγούδι "Non, à jamais sans toi" ("Όχι, ποτέ χωρίς εσένα"). Όπως και η Μούσχουρη, η Γιοβάννα εμφανίστηκε τελευταία και το τραγούδι της βρέθηκε στην όγδοη θέση. Είναι κρίμα που εκείνα τα χρόνια δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς η Γιοβάννα ήταν πολύ δημοφιλής εκεί και κυρίως στη Σοβιετική Ένωση. Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 20 Μαρτίου.


4. Η παράδοση της διετίας δεν έσπασε κι έτσι στο 12ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 8 Απριλίου, ακόμη μια Ελληνίδα διαγωνίστηκε και τα κατάφερε αρκετά καλά, αν και ήταν μόλις 18 ετών. Μιλάμε για τη Βίκυ Λέανδρος, που στη σκηνή εμφανίστηκε ως "Βίκυ" εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο, ενώ ο τίτλος του ρυθμικού τραγουδιού της ήταν "L' Amour Est Blue" ("Η αγάπη είναι μπλε"), το οποίο και κατάφερε να βρεθεί στην τέταρτη θέση, ενώ στη συνέχεια ηχογραφήθηκε και σε άλλες γλώσσες και γνώρισε σχετική επιτυχία.


5. Η Βίκυ Λέανδρος ήταν και η μοναδική Ελληνίδα τραγουδίστρια που εκπροσώπησε για δεύτερη φορά μια ξένη χώρα - και πάλι το Λουξεμβούργο, που έδειχνε μια ιδιαίτερη προτίμησε στους Έλληνες ερμηνευτές. Μάλιστα, η Λέανδρος είναι και η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να κερδίσει το δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού. Αυτό συνέβη στις 25 Μαρτίου 1972 στο Εδιμβούργο, όπου η Λέανδρος ερμήνευσε τη δυναμική μπαλάντα "Après toi" ("Μετά από σένα"). Το τραγούδι μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες και σημείωσε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή. 
Στις δηλώσεις της μετά τη νίκη της στο διαγωνισμό, η Βίκη Λέανδρος συνέδεσε τη νίκη της με την προηγούμενη εμφάνιση της στη Γιουροβίζιον πέντε χρόνια νωρίτερα: "Τότε ήμουν πολύ νέα και ταραγμένη, γι' αυτό κατέλαβα την τέταρτη θέση. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να νικήσω. Τώρα δοκιμάζω μεγάλη χαρά". 



Σχετικά θέματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου