25 Απριλίου 2013

Τρία χρόνια του Ήλιου σε τρία (και κάτι) λεπτά {βίντεο}

Πηγή: Wikipedia

Από την άνοιξη του 2010, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής [Solar Dynamics Observatory (SDO)] της NASA παρατηρεί και καταγράφει κάθε στιγμή του ήλιου, του μεγάλου αυτού λαμπερού αστεριού, χάρη στον οποίο δημιουργήθηκε το ανθρώπινο είδος, αλλά και εξ αιτίας του οποίου θα καταστραφεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια. 

Η NASA συνδύασε τις φωτογραφίες του ήλιου που τραβήχτηκαν από τα όργανα του Παρατηρητηρίου τα τρία τελευταία χρόνια (μία ανά 12 δευτερόλεπτα) σ' ένα βίντεο διάρκειας τριών (και κάτι) λεπτών. Για τους πιο πεζούς δεν είναι παρά μια κίτρινη μπάλα που γυρίζει. Για τους λίγο πιο "ανήσυχους" το βίντεο αποτυπώνει το θαυμαστό κόσμο του άγνωστου σύμπαντος. 
Στο βίντεο αποτυπώνονται και ορισμένα σημαντικά αστρικά γεγονότα, που κατ' αρχήν δεν μπορεί εύκολα να τα διακρίνει το άπειρο μάτι. Στο 00:30;24 εκδηλώνεται μερική έκλειψη σελήνης, στο 01:28;07 καταγράφεται η διέλευση του κομήτη Λόβτζοϊ στις 15 Δεκεμβρίου 2011, στο 01:51;07 καταγράφεται η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο στις 5 Ιουνίου 2012, μια ακόμη μερική έκλειψη σελήνης στο 02:28;13 κ.ο.κ.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου