2 Απριλίου 2013

Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στα ψάρια;


Μια νέα έρευνα του Σχολείου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, μας συστήνει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που βρίσκονται κυρίως στις θαλασσινές τροφές. Καθώς φαίνεται, η κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδέεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής κατά δύο χρόνια. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα ιατρικά αρχεία 2.700 Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και πάνω σε βάθος 16 ετών. Όσοι είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 ζούσαν κατά μέσο όρο 2.2. χρόνια περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ειδικότερα, εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 27% και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια κατά 35% σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα λιπαρών ωμέγα-3 στο αίμα τους. 
Ειδικότερα, το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) συνδέεται με ελάττωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο, το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων και το εικοσιδυαπεντανοϊκό οξύ (DPA) μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό. 
Σύμφωνα με τον Νταρίους Μοζαφαριάν, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Σχολείου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, "τα επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία και αργότερα στην ζωή μας, αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα χρόνια της ζωής που μας απομένει", ενώ συνιστά δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. 
Ορισμένες τροφές, πλούσιες σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, είναι ο σολομός, ο τόνος, ο ιππόγλωσσος, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου