12 Απριλίου 2013

Το σουηδικό τραγούδι που ενθουσίασε την Κέιτι Πέρι


Ορισμένοι από τους συμπατριώτες την έχουν αποκαλέσει "Ριάνα της Σουηδίας" - ένας μάλλον υπερβολικός χαρακτηρισμός. Γεγονός πάντως είναι ότι η 27χρονη Elliphant (ή Ellinor Olovsdotter, όπως είναι το πραγματικό της όνομα) κατάφερε να συναρπάσει μια από τις μεγαλύτερες σταρ της αμερικανικής ποπ μουσικής σκηνής, την Κέιτι Πέρι. 

Στις 10 Απριλίου, η Πέρι πρότεινε στους πάνω από 34 εκατομμύρια followers της το τραγούδι "Down On Life" της Elliphant κάνοντας λόγο για "ένα από τα πιο γαμάτα βίντεο κλιπ που έχω δει εδώ και πολύ καιρό". Ok, η Κέιτι επαίνεσε το βίντεο κλιπ και όχι το κομμάτι ή τη φωνή της Σουηδέζας τραγουδίστριας, αλλά η διαφήμιση έγινε. Εξάλλου, το "γαμάτο βίντεο κλιπ", που παρεμπιπτόντως γυρίστηκε σ' ένα όντως εντυπωσιακό τοπίο της μυστηριακής Ισλανδίας, δεν αναιρεί ούτε αποκλείει και το εξαιρετικό τραγούδι.

Η Elliphant τα 'χει βάλει σε συνεντεύξεις της με το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας. Η ίδια έπασχε από δυσλεξία, ενώ διαγνώστηκε και με διάσπαση προσοχής ενηλίκων, όμως δεν το γνώριζε την περίοδο που ήταν μαθήτρια και πάντα ένιωθε άχρηστη και ανίκανη από τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν οι δάσκαλοι της στο σχολείο. Αυτό την έκανε επιθετική, όμως ένα ταξίδι στην Γκόα της Ινδίας σε ηλικία 15 ετών την έκανε να στρέψει το ενδιαφέρον της προς τη μουσική.
Όσον αφορά το στυλ μουσικής που την έχει επηρεάσει, είναι λίγο απ' όλα, από τους Rage Against the Machine μέχρι την ποπ τραγουδίστρια Aaliyah. Η ίδια η Elliphant χαρακτηρίζει τα τραγούδια της "progressive pop" ή - ενίοτε και - "ζούγκλα". Η αυθόρμητη διαφήμιση από την Κέιτι Πέρι θα τη βοηθήσει να ξεχωρίσει και στην πραγματική ζούγκλα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας;




Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου