28 Απριλίου 2013

Μπορεί ο κακός ύπνος να επηρεάσει τους όρχεις στους άνδρες;


Θα μπορούσε η κακή ποιότητα του ύπνου να επηρεάσει το μέγεθος των όρχεων; Ναι, υποστηρίζουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, κάνοντας τους άνδρες μάλλον να... χάσουν τον ύπνο τους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ρώτησαν περίπου 1.000 άνδρες γύρω στα 20, που ετοιμάζονταν να υπηρετήσουν στο στρατό, σχετικά με τις συνήθεις τους την ώρα του ύπνου. Παράλληλα, πήραν δείγμα σπέρματος από τους ερωτώμενους, το οποίο και ανέλυσαν, ενώ σκέφτηκαν να μετρήσουν και το μέγεθος των όρχεων τους.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι συνήθιζαν να κοιμούνται αργά, να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν εξ αρχής έχουν κατά 25% λιγότερο σπέρμα συγκριτικά με όσους κοιμούνται σαν πουλάκια. Αντίστοιχα, οι όρχεις των ίδιων ανθρώπων ήταν "σημαντικά μικρότεροι" συγκριτικά με τους υπόλοιπους άνδρες. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, "η συχνότητα των διαταραχών ύπνου έχουν αυξηθεί στο βιομηχανοποιημένο κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μια περίοδο κατά την οποία έχει επίσης παρατηρηθεί μείωση στην ποιότητα του σπέρματος". Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εξηγούν πώς συνδέεται η καλή ή η κακή ποιότητα του ύπνου με το σπέρμα ή τους όρχεις των ανδρών, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες ν' αμφιβάλλουν για το κύρος των συμπερασμάτων τους. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου